Detail info
Close

Élektra

Program divadla v Dlouhé
Élektra

Datum: 21. dubna - 29. května 2024
Místo: Divadlo v Dlouhé
Adresa: Dlouhá tř. 39, Praha 1

Vstupenky

neděle
21
dub. 2024
19:00
Élektra
středa
29
kvě. 2024
19:00
Élektra

Informace o akci

Élektra

„Mrtví se vracejí a svoji krev smývají krví svých vrahů.“

Élektra byla dcerou bájného vojevůdce Řeků v trójské válce, Agamemnóna. Její příběh, završující spletitou a krvavou historii rodu Átreovců, inspiroval vznik řady uměleckých děl od antiky až do současnosti.  

Sofoklovo drama se odehrává v Mykénách sedm let po Agamemnónově hrůzné vraždě, kterou spáchala jeho manželka Klytaiméstra se svým milencem Aigisthem. Élektra nepřestává lkát po zemřelém otci, je však osamělá ve svém žalu i odporu proti vrahům a uchvatitelům trůnu, kteří ji ponižují a utlačují. Na rozdíl od sestry Chrysothemis, která ji nabádá, aby přijala svůj úděl a podrobila se mocným, není Élektra schopná kompromisu či přetvářky a stahuje se raději do izolace; touží jen po návratu bratra Oresta, který by pomstil otce a vrátil jí i Mykénám svobodu a důstojnost. Pro Klytaiméstru je dceřin odpor a synův návrat z vyhnanství noční můrou, a proto uvítá jako osvobození náhlou zvěst o synově smrti i následné zoufalství Élektry. Nikdo však netuší, že jde o lest - Orestés se tajně vrátil do Mykén, aby podle pokynu božské věštby pomstu uskutečnil. Dá se Élektře poznat a s její pomocí zabije matku i Aigistha.

Lidské vášně a city se po staletí nemění, určité činy však v různých dobách získávají tu kladné, tu záporné znaménko. S posunem nábožensko-etických hodnot za dva a půl tisíce let od svého vzniku Sofoklovo drama provokuje stále palčivými otázkami, zda je možné násilím ukončit násilí a nastolit spravedlivý řád, zda pomsta, byť sebevíc oprávněná, může vskutku přinést očistu a omluvit i matkovraždu.

 

Účinkují

Eva Hacurová: Élektra
Pavel Neškudla: Orestés
Marie Poulová: Chrysothemis
Petra Špalková: Klytaiméstra
Jan Vondráček: Vychovatel
Jan Sklenář: Aigisthos
Jan Meduna Aigisthos
Klára Oltová: Chór
Marie Turková: Chór
Magdalena Zimová: Chór

 

Překlad: Hana Burešová za filologické spolupráce Aleny Sarkissian   
Úprava:
Štěpán Otčenášek 
Režie:
Hana Burešová   
Dramaturgie:
Štěpán Otčenášek   
Scéna:
Martin Černý   
Kostýmy:
Hana Fischerová   
Hudba:
Aleš Březina   
Zvukový design:
Pavel Ridoško 
Světelný design:
Filip Wiesner

 

Délka představení: 1 hod.15 min. bez pauzy

Vhodné od 16 let

 

Premiéra: 22.3.2018

 

 

Ticketportal garantuje pravost vstupenek
Na stránkách společnosti Ticketportal si vždy zakoupíte originální vstupenky.
Ticketportal nemůže zaručit pravost vstupenek zakoupených na přeprodejních portálech. Ticketportal s těmito společnostmi nemá nic společného a tento způsob přeprodávání vstupenek nepodporuje.

Na mapě

google maps

Doporučené

Top