GREEN DAY (USA)

GREEN DAY (USA)
22. ledna 2017, 20:00 hod., Tipsport Aréna, Praha

Green Day se v lednu vrací do Prahy! S novou deskou i starými hity

Praha, 13. září 2016 – Americká kapela Green Day ovládne 22. ledna 2017 pražskou Tipsport Arénu! Jako předkapela během evropské části světového turné vystoupí The Interrupters; Green Day samotní se do České republiky vrátí po sedmi letech. I když brzy uplyne již 30 let od vzniku této punkrockové legendy, trio vedené zpěvákem a kytaristou Billie Joe Armstrongem přijede na vrcholu svých tvůrčích sil. Dokazují to nejnovější singly Revolution Radio a zejména Bang Bang, který se po třech týdnech katapultoval na vrchol rockové hitparády Billboard. Obě nové písně pocházejí z připravovaného, v pořadí dvanáctého studiového alba s názvem Revolution Radio. Kolekce dvanácti nových písní vyjde již 7. října na labelu Reprise/Warner Bros. “Svět samozřejmě ztratil svoji kolektivní povahu... a já, Mike a Tré jsme také ztracené duše. Deska Revolution Radio se stane tím důvodem, aby se všechny ztracené duše daly dohromady...tančily spolu...zpívaly spolu... a především našly jedna druhou. Na tomto poselství byli a jsou Green Day od začátku založeni,” říká frontman Billie Joe Armstrong.   

Kapelu Green Day (zpočátku pod jménem Sweet Children) založili v Kalifornii v roce 1986 zpěvák a kytarista Billie Joe Armstrong a baskytarista Mike Dirnt. V té době jim bylo 14 let. Brzy přibrali bubeníka Johna Kiffmeyera a na základě vydařených demonahrávek podepsali smlouvu s punkovým labelem Lookout! Records. V roce 1990 vydali své první LP 39/Smooth. Po dalších dvou EP deskách Kiffmeyera nahradil současný bubeník Tré Cool, který s nimi nahrál další album Kerplunk. Green Day si za krátkou dobu vytvořili mezi příznivci punku v Kalifornii solidní posluchačskou základnu, což jim vyneslo zájem velkých vydavatelství. V roce 1994 již na labelu Reprise vydávají zlomové album Dookie, které se dostává na 4. místo hitparády a kapelu katapultuje na MTV i na velké festivaly (například Woodstock). Dookie se prodalo přes 11 miliónů kopií a získalo Grammy v kategorii Best Alternative Music Performance. Následují o něco méně prodávané, přesto úspěšné, desky Insomniac, Nimrod a Warning. Všechny své kritiky, kteří kapele věštili stagnaci či úpadek, umlčelo trio politicky podbarvenou deskou American Idiot z roku 2004 – č. 1 na hitparádě, řada skladeb, které se staly hity, multiplatinové prodeje a zisk Grammy. V roce 2007 Green Day založili boční projekt Foxboro Hot Tubs. O dva roky později Green Day vydávají osmou studiovou desku 21st Century Breakdown. Druhá polovina roku 2012 byla ve znamení dokonce tří alb - ¡Uno!, ¡Dos!, and ¡Tré! V roce 2015 byla kapela uvedena do Rock'n'rollové síně slávy. Celkem za svoji kariéru získali Green Day pět ocenění Grammy.

The Interrupters jsou ska-punková kapela založená v roce 2012 v Los Angeles. Čtveřice tvořená zpěvačkou Aimee Interrupter a bratry Kevinem, Justinem a Jessem Bivonem v Praze představí své druhé album Say It Out Loud, které natočili pod producentskou taktovkou Tima Armstronga z Rancid. Společně se jim podařilo zachytit frenetickou energii kapely, která ve čtrnácti nových písních zároveň odhalila ‚novou úroveň drzosti‘.

Oficiální Facebook událost koncertu

Oficiální web kapely: www.greenday.com
Další odkazy:

Bang Bang (Official Lyric Video)
Revolution Radio (Official Lyric Video)
American Idiot
21 Guns

The Interrupters – By My Side

Top