Detail info
Close

Sportovní hala FORTUNA

Sportovní hala FORTUNA

Adresa: Za Elektrárnou 419/1, Praha 7-Bubeneč Navigovat

Vstupenky

sobota
20
dub. 2024
19:30

ZRUŠENO

Více informací v sekci změny a zrušení.
90s Disco Live
20.04.2024 od 19:30 / DOORS 18:00
pátek
25
říj. 2024
19:00

Popis

V roce 1907 byl postaven Strojnický palác v pražské Stromovce, kde se konaly výstavy a veletrhy. Tato tradice se konala i za první republiky pod názvem „Pražské vzorkové veletrhy“, jež měly velký mezinárodní význam a konaly se každý rok.

Po skončení druhé světové války v květnu 1945 se veletrhy konaly ještě v letech 1946 a 1947, poté byly přestěhovány do Brna. V Praze na Výstavišti zely prázdnotou velké budovy, které léta nebyly využity.

Usnesení vlády ze 2. 12. 1952 k rozvoji tělesné výchovy a sportu nově ustanovenému Státnímu výboru pro tělovýchovu a sport bylo uloženo zajistit projektovou a rozpočtovou dokumentaci a připravenost úprav Strojnického paláce na Starém Výstavišti v Praze, kde se také započalo s výstavbou a přestavbou.

Původní objekt Strojnického paláce se skládal ze tří lodí o rozpětí 15, 35 a 15 metrů a šířce 65 metrů. Devadesátimetrová délka paláce byla dělena ve vzdálenostech po 18 metrech ocelovými příhradovými rámy o výšce 28 metrů. Hokejové hřiště by se do střední lodi vešlo plochou 35 x 60 m, kdyby nebyla současně požadována realizace oboustranných tribun. Ty bylo možno realizovat při současném odstranění tří příhradových rámů ocelové konstrukce a jejich nahrazením novou ocelovou konstrukcí na rozpětí 60 m zaručující průhlednost z tribun na ledovou plochu.

Na tomto problému ztroskotaly všechny projektované varianty, projektování bylo omezeno (1954) až zrušeno (1957). V roce 1958 byl podán iniciativně progresivní návrh objektu Sportovní haly Ing. J. Bendíka a Ing. V. Horáka CSc. spočívající v překrytí celé šířky objektu Strojnického paláce ( 65 m) válcovou ocelovou ortotropní skořepinou s doplněním krajních lodí o šířkách 17 metrů v délkách 100 metrů. Stará ocelová konstrukce byla využita pro montáž skořepinové konstrukce.

Nová ocelová konstrukce Sportovní haly byla využita pro demontáž ocelové konstrukce Strojnického paláce. Vodorovné reakce skořepiny byly zachyceny prostorovým systémem táhel přecházejících střední prostor haly společně s jejich revizní lávkou, klimatizačními dukty a elektrotechnickou instalací osvětlení lední plochy, to vše uzavřené v duralové konstrukci tvaru navrženého autory Sportovní haly (Ing. Bendík, Ing. Horák CSc. ,Ing. Arch. Krásný) a realizované konstruktérem AVIA Letňany Ing. Holubcem.

Poprvé byla sportovní hala ČSTV otevřena 7. března 1962 pro lední revue československého krasobruslařského souboru. Dne 14. března 1962 již probíhalo v hale Mistrovství světa v krasobruslení. Poté již ve Sportovní hale probíhala hokejová utkání Sparty, která hrála 1. ligu a v hale byla již nastěhována.

Hlediště ve Sportovní hale má kapacitu 14 080 míst k sezení.

Ticketportal garantuje pravost vstupenek
Na stránkách společnosti Ticketportal si vždy zakoupíte originální vstupenky.
Ticketportal nemůže zaručit pravost vstupenek zakoupených na přeprodejních portálech. Ticketportal s těmito společnostmi nemá nic společného a tento způsob přeprodávání vstupenek nepodporuje.

Galerie

picture Sportovní hala FORTUNA
picture Sportovní hala FORTUNA
picture Sportovní hala FORTUNA
picture Sportovní hala FORTUNA

Na mapě

google maps
Top