Detail info
Close

Stadion Ďolíček

Stadion Ďolíček

Adresa: Vršovická 1489/31, Praha 10-Vršovice Navigovat

Vstupenky

Popis

V roce 1895 vzniká ve Vršovicích, v té době malé vesnici poblíž Prahy, sportovní kroužek Kotva, kde mladí lidé (sdružení čítalo 17 členů) provozují zejména cyklistiku a kopanou. Není známá žádná oficiální registrace tohoto sdružení z té doby, ale bez ní mohlo jen těžko vyvíjet nějakou činnost v Rakouském mocnářství. Již v té době byly klubové barvy zelená a bílá.

Protože Český svaz fotbalový (vznikl 1901), který právě žádá o přijetí do FIFA, potřebuje mít v Čechách co nejvíce fotbalových klubů, podává SK Kotva v roce 1905 přihlášku do svazu. Ještě téhož roku se přejmenovává a do svazu již vstupuje jako sportovní klub AFK Vršovice (Atletický a fotbalovy klub Vršovice). Ten již má stanovy odpovídajíci zákonu a je tedy schválen a zaknihován na c.k. místodržitelství v Praze. I přes protesty Rakouska se Česky svaz fotbalový stává v roce 1906 prozatimním členem FIFA.

Při svém oficiálním vzniku má již klub 86 členů (z toho stále ještě 9 původních hráčů z roku 1895) a řídí chod čtyř mužstev. V roce 1906 byla svolána první valná hromada do hostince „U Bohatů“ (v dnešní Donské ulici). Na této schůzi byl zvolen první známý výbor klubu, předseda (Hynek Počta) s místopředsedou (J. Brzobohatý)

Největší potíží malého venkovského klubu je absence vlastního hřiště. Žádost o dar v podobě pozemku na hřiště (po několika vítězstvích nad předními pražskými celky) byla vršovickou obcí zamítnuta, dokonce s poukazem, aby si ti "kopálisti našli jinou, užitečnou zábavu, než kopat do mičudy, ať se raději dají do kopání a zarovnání kopce Bohdalce...". Nedělními cestami po českém venkově a propagací fotbalu se alespoň vršovičtí zasloužili o založení mnoha nových mužstev. Až v roce 1912 získávají první mecenáše (firma Waldes a Občanská záložna ve Vršovicích) a 19. srpna 1914 je slavnostně otevřeno nové hřiště. To se ale nenacházelo na místě dnešního stadionu u Botiče ale na místě dnešního nedalekého Ministerstva životního prostředí. Nazýváno ale již bylo Ďolíček.

Nové hřiště se projevuje zvýšenou aktivitou fotbalistů, ale i jiných sportovců. Vršovický AFK se stáva jedním z předních českých klubů. Světová válka sice přináší útlum, ale v roce 1916 získává AFK Pohár dobročinnosti. O rok později přivítaly Vršovice prvního zahraničního soupeře (Simmeringer SC). Se soupeřem sice prohrávají 1:3 (polovina hráčů bojovala v zákopech, šest hráčů prvního mužstva ve válce padlo) ale později začali fotbalisté AFK šířit slávu československé kopané i v zahraničí (po Evropě).

Ticketportal garantuje pravost vstupenek
Na stránkách společnosti Ticketportal si vždy zakoupíte originální vstupenky.
Ticketportal nemůže zaručit pravost vstupenek zakoupených na přeprodejních portálech. Ticketportal s těmito společnostmi nemá nic společného a tento způsob přeprodávání vstupenek nepodporuje.

Galerie

picture Stadion Ďolíček
picture Stadion Ďolíček
picture Stadion Ďolíček
picture Stadion Ďolíček
picture Stadion Ďolíček

Na mapě

google maps
Top