Rock in Symphony: Český orchestr přiváží do Prahy britské rockové legendy

Velkolepá show Rock in Symphony v pražském O2 universu nabídne nejen ty nejslavnější rockové hity v orchestrálním zpracování, ale také geniální hudební spolupráci věhlasného Bohemian Symphony Orchestra Prague a členů britské rockové legendy Uriah Heep.

Termín 24. 6. 2024 a čas 20:00 by si měli v kalendáři zakroužkovat červeně všichni milovníci rockové hudby, a to především fanoušci britských Uriah Heep. Speciálními hosty Bohemian Symphony Orchestra Prague (BSOP) a Soundtopia Band v pražském O2 universu nebude totiž nikdo jiný než pánové Mick Box a Bernie Shaw z této slavné rockové kapely. „Naše písně v klasickém provedení odhalují úplně jinou stránku,“ shodují se rockeři z Uriah Heep.

Ostatně nebude to poprvé, co se členové této skupiny sejdou na jednom pódiu s věhlasným českým orchestrem pod vedením šéfdirigenta Martina Šandy. „Ano, v minulosti už jsme s BSOP vystupovali. Spolupráce s nimi je absolutně ohromná, protože písně Uriah Heep v klasickém zpracování odhalují jinou stránku, než když hraje samotná kapela. Songy se stávají hodně emocionální, a to máme rádi. Proto se do téhle spolupráce budeme pouštět znovu a znovu, když nás BSOP osloví,“ říká kytarista a zakládající člen Uriah Heep Mick Box.

„BSOP je velmi mladý orchestr a vnáší do skladeb úplně nový náboj, což je velmi zábavné i pro nás na pódiu,“ dodává zpěvák kapely Bernie Shaw. Sám přiznává, že klasickou hudbu poslouchá zásadně za volantem svého vozu. „V autě si pouštím klasiku pořád. Pomáhá to udržovat nervy na uzdě, což je někdy zapotřebí, pokud je zrovna šílená doprava. V poslední době jsem si oblíbil Vivaldiho, to je teď můj favorit,“ dodává.

Během koncertu Rock in Symphony si slavní muzikanti střihnou spolu s BSOP a kapelou Soundtopia Band své největší hity. Mezi nimi nebude chybět například Lady in Black, která se v devadesátých letec dočkala své úspěšné české verze. Pod názvem Slečna závist ji nahrála kapela Arakain.

Britští muzikanti se do Česka vracejí pokaždé s velkým nadšením. Pochvalují si totiž zdejší publikum. „Vždycky jsme se tady skvěle bavili, protože je tu znát sounáležitost mezi fanoušky a jejich hudbou. Mají k ní velmi pevné pouto, a když vyjdeme na pódium, okamžitě z nich tu energii cítíme. Díky tom tomu je každý večer velmi výjimečný,“ říká Mick Box.

Koncert Rock in Symphony dále ovládnou melodie rockových matadorů, jako jsou Metallica, Guns N´ Roses, Pink Floyd, Europe nebo AC/DC. Chybět nebude ani strhující vizuální světelná show.

Lístky jsou už nyní v prodeji v síti Ticketportal.

Orchestr a rocková hudba

Martin Šanda a jeho svěřenci mají s rockovou hudbou v symfonickém provedení bohaté zkušenosti. Orchestr má za sebou například několik evropských turné s lídry slavných zahraničních kapel jako Deep Purple, Nazareth, Europe, Alice Cooper, Toto, Survivor, Foreigner, Journey, Uriah Heep nebo také s Bonnie Tyler.

Navzdory divoké pověsti slavných muzikantů se ale žádné skandály během spolupráce nikdy nekonaly. „Pánové rockeři byli vždy opravdu slušní. Žádné manýry. Má zkušenost je taková, že čím větší hvězda, tím skromnější chování. Naopak z nás byli tak trošku nervózní, protože nás klasiky vnímali jako ty vážné profíky. Nakonec, když jsme se během turné lépe poznali, zjistili, že i s námi může být legrace,“ vzpomíná Šanda, který BSOP založil už v roce 2002.

Od té doby si orchestr připsal na konto nespočet dalších úspěchů. Pochlubit se může také spoluprací na projektech se švédskou kapelou Sabaton, britskou kapelou Kosheen, 2Cellos, slavným španělským operním pěvcem José Carrerasem nebo vokální skupinou The Tenors a Il Volo. Seznam hvězdných jmen, která měla s pražským orchestrem co do činění, je skutečně obsáhlý. Za zmínku stojí například také houslistka Vanessa Mae, zpěvačka Sarah Brightman či trojnásobný držitel Grammy Michael Bublé.

Top