Andrea Bocelli vystoupí v pražské O2 areně 17.5.2022

Andrea Bocelli se letos v květnu po téměř třech letech vrací do pražské O2 areny, kde vystoupí spolu s Českým národním symfonickým orchestrem pod taktovkou Marcella Roty. Slavného italského tenoristu na pódiu doprovodí jeho vzácní hosté - skvělá kubánská sopranistka Maria Aleida, toskánská diva Ilaria Della Bidia, barytonista Gianfranco Montresor a cellistka Ayanna Witter-Johnson.

Andrea Bocelli v rozhovoru pro Radiožurnál před časem pochválil a ocenil české publikum: „Vždy, když přijedu do Prahy, a zjistím, že koncertní sál je vyprodaný, tak je to pro mě radostným důkazem, že mne má české publikum rádo a že se na mě těší. A také díky tomuto vztahu mám na Prahu a české publikum pokaždé velice dobré vzpomínky.”

V nedávném interview pro TV Prima, které s ním v Praze během nahrávání s Českým národním symfonickým orchestrem vedl Libor Bouček, hovořil krásně o tom, jak je klasická hudba a kultura obecně důležitá pro duševní i duchovní rozvoj. Svému publiku, a zejména pak mladým lidem, poslal tento důležitý vzkaz: „Bez kultury by lidstvo upadlo do ignorance, to vede k tomu, že se lidé stávají otroky něčeho nebo někoho, to je velmi nebezpečné. … Studujte, učte se, snažte se věci pochopit, pochopit svět, dívat se na něj nezaujatým pohledem, snažte se do sebe vstřebat co nejvíce.”

Andrea Bocelli vystupoval za svoji kariéru nejen pro miliony nadšených posluchačů v největších koncertních sálech a operních domech světa, ale také pro papeže, prezidenty i královskou rodinu, a prodal neuvěřitelných 90 milionů nosičů. Bocelli je držitelem mnoha ocenění, mj. Zlatého Globu, neuvěřitelných sedmi Classic Brit Awards a sedmi World Music Awards, šestkrát byl nominován na cenu Grammy a šestkrát na cenu Latin Grammy. Od roku 2010 září jeho hvězda na Hollywoodském chodníku slávy. Přesto zůstává skromným a milým člověkem, který se mimo svoji oslnivou pěveckou kariéru věnuje také nadaci Andrea Bocelli Foundation, jež má za cíl pomáhat sociálně i zdravotně hendikepovaným lidem po celém světě.

Na podzim roku 2018 umělec vydal album Sì, intimní sbírku písní, která oslavuje lásku, víru a rodinu. Produkce se ujal legendární Bob Ezrine (Pink Floyd, Lou Reed). Sí je album o srdci a duši, pozitivitě a rodině, melodii a magii. Z tohoto důvodu si Bocelli zvolil silný a jednoduchý titul. „Ano je to slovo, které říkáte, když dostanete svůj první polibek, když s někým souhlasíte, když chcete, aby se někdo cítil dobře. Sí je slovo, které říkáte pokaždé, když věci dobře končí… Sí je výrazem pozitivního a silného ​​lidského slova, pocitu a emocí.“ Album se po svém vydání okamžitě vyšvihlo na první místo amerických i britských hitparád, čímž se navždy zapsalo do historie. 20. listopadu 2019 byl Andrea za toto album nominován na cenu Grammy.

O dva roky později, na podzim 2020, Bocellimu vyšlo u značky Sugar/Decca Records nové, dech beroucí album Believe, oslavující sílu huby a její konejšivý, uklidňující vliv na lidskou duši. Album obsahuje dosud nevydanou skladbu hvězdného italského skladatele Enia Morriconeho, duety se skvělou mezzosopranistkou Cecílií Bartoli a také nově přezpívaná píseň Amazing Grace s 27násobnou držitelkou Grammy Alison Kraus. Bocelli tu do hloubky prozkoumává velmi osobní témata, týkající se víry. „Koncept, jenž stojí za titulem alba Believe /věřit/ tvoří tři slova“, vysvětluje Bocelli, „jsou to víra, naděje a dobročinnost. Věřit /to believe/ znamená naslouchat, obracet se k nebesům uvnitř každého z nás, snažit se o dosažení toho nejúžasnějšího, ba jediného možného stavu bytí, kterým je život v harmonii s ostatními lidskými bytostmi i se světem jako takovým, život prožitý poeticky (t.j. pro vyšší dobro) a duchovně. Hudba pak může být naším průvodcem na této cestě.”

Album Believe propůjčilo název i aktuálnímu turné slavného umělce. Na pražském koncertu se tak můžeme těšit nejen na nejslavnější operní árie, ale také mimo jiné i na výběr nejkrásnějších písní z této překrásné desky se silným poselstvím.

A na závěr ještě zajímavost, týkající se neúnavné charitativní činnosti Andrea Bocelliho. Jeho nadace ABF (Andrea Bocelli Foundation) vstoupila nedávno do partnerství se společností Plus1, díky níž bude ke každé prodané vstupence na kterýkoliv koncert slavného tenoristy automaticky přidána jedna měnová jednotka (euro/dolar/libra, atd.), která bude následně převedena na nadaci ABF.

Vstupenky na pražský koncert zakoupíte exkluzivně v síti Ticketportal.

Uvádějí Bestsport a JV Classics

Top