STIMUL festival: Kultovní SUNN O))) poprvé v ČR!

Sunn O))) rozduní pražský kostel Srdce Ježíšova!

STIMUL festival presents
SUNN O))) (USA)
4. 6. 2009, 20:00
Kostel Sacre Coeur, Holečkova 31, Praha 5

V prostoru pražského novogotického chrámu Sacré Coeur se z kouře vynoří dva muži v černých kápích a s kytarami. Za nimi bude místo oltáře postavena stěna ze zesilovačů, jejichž drtivá síla prochází útrobami a vyvolává mrazení v zádech. Nedostižní drone-metaloví bijci Sunn O))) zahrají poprvé v Česku v rámci festivalu STIMUL.

Dva muži v kápích a zvuk jako zesáky Sunn O)))!

Američtí Sunn O))), tvoření Stephenem O’ Malleym (Khanate, Burning Witch, KTL) a Gregem Andersonem (Goatsnake, Burning Witch, Burial Chamber Trio), jsou největšími současnými hvězdami experimentálního metalu a asi nejpodstatnějším artiklem vydavatelství Southern Lord. Jejich hudba se nestydí za svou stylovou příslušnost, ale dokáže opustit žánrová klišé a invenčně vstřebat vlivy dronového minimalismu, dark ambientu, noise nebo třeba laptopové elektroniky.
Kapela je pojmenována podle legendárních zesilovačů Sunn, jejichž logo O))) znamená šířící se zvuk. A právě zvuk hraje v dlouhých kompozicích Sunn O))) podstatnou roli. Tvorba kapely totiž opět vrací na scénu hudebního experimentu kytaru, ovšem v poněkud nezvyklé podobě: kytaru jako zdroj dlouhých dronů, tíživě pomalých zvukových stěn a zpětných vazeb, kytaru přivedenou do naprostého extrému. Živé koncerty tohoto dua bývají nezapomenutelnými zážitky – a to nejen proto, že připomínají okázalý pohanský rituál. V prostředí bývalého pražského kláštera a dívčího internátu se bude jejich hudba nepochybně vyjímat.
Sunn O))) navíc přivážejí své drone-metalové evangelium v době, kdy se k premiéře chystá nový snímek krále nezávislých filmařů Jima Jarmusche s názvem The Limits of Control, k němž Sunn O))) spolu s japonskými kolegy Boris a legendárními Earth vytvořili soundtrack. Těžko najít výraznější symbol nekontrolovatelného vpádu metalové estetiky do blazeovaného světa hudebních gurmánů!

Vstupenky na www.ticketportal.cz a bližší info: ZDE


Odkazy
http://www.southernlord.com/band_SUN.php
http://www.myspace.com/stephenomalley
http://www.ideologic.org/

Více na www.stimul-festival.cz

Top