Mistrovství světa SuperEnduro v Praze: Seznamte se s favority

MS SUPERENDURO Praha
12. března 2016
Tipsport Arena Praha – Holešovice


VSTUPENKY ZDE

Celkem šest závodů čítá letošní MAXXIS FIM SuperEnduro Mistrovství světa 2015/2016 a Praha se stane v sobotu 12. března dějištěm pátého a tedy předposledního dílu. Po polské Lodži a německé Riese se závodníci přesunuli na třetí závod do Brazílie (Pinamar) a na čtvrtý putovali dál do Argentiny (Belo Horizonte).

Přestože Američan Cody Webb ovládl na své KTM tři ze čtyř předcházejících událostí, momentálně figuruje v tabulce průběžného pořadí s 203 body na druhém místě. Avšak jeho šance na zisk titulu rozhodně není zmařená. S devítibodovým náskokem je v čele jeho týmový kolega Jonny Walker. Britský závodník skončil v Lodži a Riese na druhém místě a v Pinamaru senzačně zvítězil. Cody Webb měl v Brazílii špatný den, a tak dal šanci právě Walkerovi, aby bodový rozdíl výrazně stáhl. O budoucím šampionovi tak nemůže být prozatím řeč. Protože Jonnymu Walkerovi nepřálo štěstí ani v Belo Horizonte, odvezl si z Argentiny pouze třetí místo. Průběžně je sice s 212 body stále první před zmíněným Američanem Webbem (203 b), avšak na oba se dotáhl další zkušený závodník. Celková třetí příčka je po čtvrtém závodě obsazená jezdcem Coltonem Haakerem na stroji Husqvarna, který má na svém kontě doposud 188 bodů, a tak ani jeho boj o zlato není zmařený. Teoretickou, avšak při předpokladu další dominance tří výše uvedených jezdců nereálnou, šanci na titul mají díky svému dosavadnímu bodovému skóre následující dva jezdci. Čtvrté místo průběžně náleží Španělovi Alfredu Gomezovi (142 b) a pátou příčku okupuje Američan Taylor Robert (141 b).

Souboj o titul z roku 2016 má zvláštní význam, neboť od roku 2010 až do loňska dobýval nejvyšší příčky šampionátu stále ještě úřadující Mistr světa Taddy Blazusiak. Naneštěstí však štěstí polskému závodníkovi v minulých měsích zrovna moc nepřálo, neboť ho postihlo onemocnění v podobě viru Epstein-Barr a začínal s tréninky až krátce před zahájením sezóny. V prvních dvou závodech si vedl poměrně dobře, a tak to vypadalo, že se dostává do formy. Bohužel však přišel další smolný moment, když si během tréninku přivodil zlomeninu palce, která ho nejdříve zcela odřízla od závodu v Pinamaru a následně mu nedovolila odjet víc než jen tréninky v Argentině. V průběžném pořadí figuruje jméno několikanásobného světového šampiona před pražskou zastávkou až na osmém místě a jeho skóre je pouhých 79 bodů.

Juniorské třídě kraluje třiadvacetiletý Němec Manuel Lettenbichler (223 b). V prvních třech závodech ovládl suverénně všechny tři rozjížďky. Až v Pinamaru se v jednom ze závodů musel spokojit jen se třetím místem. Bodově relativně blízko se drží druhý Portugalec Luis Oliveira (181 b) a třetí místo patří Jihoafričanovi Blake Gutzeitovi (170 b).

Kromě dvou hlavních tříd světového šampionátu – Prestige a Junior - bude Praha 12. března dějištěm závodních klání dalších tříd – European (národní seriál) a Damen (ženský světový pohár).

VSTUPENKY

Vstupenky si můžete vybrat z těchto tří kategorií - zlaté, stříbrné a bronzové za 1.250 CZK (50 EUR), 1.000 CZK (40 EUR) nebo 750 CZK (30 EUR) a pořídit je lze online nebo na obvyklých předprodejních místech. Děti do 6 let mají vstup zdarma bez nároku na vlastní sedadlo.

VSTUPENKY ZDE

1. Jonny Walker (GBR/KTM), 212 bodů; 2. Cody Webb (USA/KTM), 203 b; 3. Colton Haaker (USA/Husqvarna), 188 b; 4. Alfredo Gomez (ESP/KTM), 142 b; 5. Taylor Robert (USA/ KTM), 141 b; 6. Ty Tremaine (USA/KTM), 116 b; 7. Mario Roman (ESP/Husqvarna), 109 b; 8. Tadeusz Blazusiak (POL/KTM), 79 b; 9. Kevin Rookstool (USA/Sherco), 71 b; 10. Andreas Linusson (SWE/KTM), 45 b.

Průběžné pořadí MS Superenduro třídy Junior (po 4 závodech):

1. Manuel Lettenbichler (GER/KTM), 223 bodů; 2. Luis Oliveira (POR/Yamaha), 181 b; 3. Blake Gutzeit (RSA/Husqvarna), 170 b; 4. Tim Apolle (GER/Husqvarna), 147 b; 5. Mathias Martinsen (NOR/KTM), 74 b, 6. Gethin Humphreys (GBR/Husqvarna), 71 b, 7. Lee Sealey (GBR/Yamaha), 62 b; 8. Benjamin Herrera (CHI/TM), 57 b, 9. Emil Juszczak (POL/Sherco), 57 b; 10. William Hoare (GBR/Sherco), 52 b.

Více informací o události je na oficiální stránce šampionátu MAXXIS FIM MS Superenduro 2015/2016:

VSTUPENKY ZDE

http://www.superenduro.eu/

Top