ČESKÁ FILHARMONIE - ELIAHU INBAL & TOMÁŠ JAMNÍK

ČESKÁ FILHARMONIE / CZECH PHILHARMONIC ORCHESTRA
Rudolfinum - Dvořákova síň
Palachovo náměstí, Praha 1

ČESKÁ FILHARMONIE / CZECH PHILHARMONIC ORCHESTRA
PROGRAM NA WWW.TICKETPORTAL.CZ



Česká filharmonie pro své příznivce na leden 2012 připravila mimo jiné večer plný tónů violoncella.
27. ledna společně s Českou filharmonií pod taktovkou Eliahu Inbala vystoupí vynikající sólistaTomáš Jamník.

TOMÁŠ JAMNÍK
Prvního výrazného úspěchu dosáhl  v roce 2001, kdy se stal absolutním vítězem na mezinárodní Heranově violoncellové soutěži a současně obdržel několik dalších cen – Cenu Nadace Bohuslava Martinů, Cenu EMCY a Cenu Editio Bärenreiter. V následujícím roce získal první cenu na Soutěžní přehlídce konzervatoří v Teplicích a v roce 2003 se stal vítězem interpretační soutěže Nadace Bohuslava Martinů, kde současně získal Cenu za nejlepší interpretaci díla Bohuslava Martinů.
Pro začátek jeho uměleckého vývoje byla rozhodující spolupráce s Pražským studentským orchestrem pod vedením Mirko Škampy a taktovkou vynikajících dirigentů (např. Jakuba Hrůši, Marko Ivanoviće či Ondřeje Kukala), díky které získal cenné zkušenosti jako sólista na evropských pódiích (Německo, Francie, Slovinsko, Portugalsko aj.).
V roce 2006 se stal Tomáš Jamník vítězem 58. mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro, kde získal i spoustu dalších ocenění (Cena Českého rozhlasu, Cena Olega Podgorného, Cena Nadace Gideona Kleina, Cena Nadace Pro Harmonia Mundi, Cena Nadace Život Umělce aj.).
Často účinkuje na různých koncertech a festivalech u nás i v zahraničí (v sezóně 2010/2011 např. na festivalu Pražské Jaro, Ticino Musica, styriarte Graz). V roce 2010 Tomáš Jamník debutoval s Pražskou komorní filharmonií s Schumannovým violoncellovým koncertem pod taktovkou dirigenta Jakuba Hrůši. V sezóně 2011/2012 vystoupí s dalšími výzamnými českými orchestry - s Českou filharmonií a dirigentem Eliahu Inbalem provede Schumannův koncert, s Olomouckou filharmonií a Petrem Vronským Dvořákův koncert a s Pardubickou komorní filharmonií pod vedením Marko Ivanoviće koncerty C. Saint-Saense a S. Hořínky. Často též spolupracuje se soudobými českými autory (Ondřej Kukal, Slavomír Hořínka, Marko Ivanović).
Jeho debutové album s díly Janáčka, Martinů a Kabeláče z roku 2007, natočené společně s Ivo Kahánkem pro firmu Supraphon, bylo kritikou v časopise Harmonie označeno jako „český debut desetiletí“. V roce 2008 následovalo CD s díly Martinů, Sluky a Ebena. V roce 2010 natočil CD s kompletním dílem Antonína Dvořáka pro violoncello a orchestr se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu a Tomášem Netopilem. Dvořákův Koncert č. 1 A dur je zde natočen v nové verzi provedené Tomášem Jamníkem, čerpající převážně z orchestrace Jarmila Burghausera, avšak užívající nové střihy díla a originální znění violoncellového partu. Kromě exkluzivní spolupráce s firmou Supraphon pravidelně realizuje nahrávky také pro Český rozhlas (2009 Brittenova sonáta, 2010 Fišerova sonáta pro cello sólo).
V letech 2007 až 2010 byl stipendistou nadace Villa Musica Rheinlad-Pfalz, na jejíchž koncertech spolupracoval s vynikajícími muzikanty - Martinem Ostertagem, Eszter Haffner, Jean-Claude Gérardem, Thomasem Selditzem či Timem Voglerem. Kromě sólové dráhy se Tomáš Jamník věnuje komorní hře. Se souborem Trio Concertino (Jan Fišer – housle, Ivo Kahánek - klavír) vyhrál v prosinci 2004 první cenu na soutěži Nadace Bohuslava Martinů. Triu byla udělena Cena Českého spolku pro komorní hudbu za rok 2007.
Aby rozšířil své hudební rozhledy, Tomáš Jamník se úspěšně zúčastnil konkurzu a byl přijat do Karajanovy akademie v Berlíně, v rámci které od září 2010 pravidelně vystupuje jako člen Berlínské filharmonie, spolupracuje s dalšími stipendisty na komorních koncertech a absolvuje hodiny u koncertního mistra violoncellové skupiny, Ludwiga Quandta. V roce 2011 účinkoval na komorních koncertech v Berlínské filharmonii pod vedením Sira Simona Rattla či Petry Müllejans, umělecké vedoucí Freiburger Barockorchester. V komorním recitálu s klavíristou Leif Ove Andsnesem zahrál Dvořákův klavírní kvintet č. 2 a kritika v Berliner Zeitung označila Jamníkovo vystoupení jako “fenomenální”.
Zúčastnil se mistrovských kurzů u Jiřího Bárty, Heinricha Schiffa a Gustava Riviniuse. V Kronbergu působil jako aktivní účastník u Stevena Isserlise, Siegfrieda Palma, Young-Chang Cho a Pietera Wispelweye. V roce 2010 dokončil svá studia na Univesität der Künste Berlin u prof. Jens Petera Maintze.

ČESKÁ FILHARMONIE / CZECH PHILHARMONIC ORCHESTRA
PROGRAM NA WWW.TICKETPORTAL.CZ

Top