Karibik - LUTAN FYAH + QUEEN OMEGA + ROOTZ UNDERGROUND - v LMB v Praze!

Koncertní seriál v Lucerna Music Baru představí začátkem roku hned tři karibské premiéry

Jaro je zatím v nedohlednu, ale přesto neklesejte na mysli. Pražský klub Lucerna Music Bar připravuje ve spolupráci s reggae portálem JahMusic.net karibský koncertní seriál, který vás zaručeně rozehřeje.  Už teď byly zveřejněny tři velké premiéry ze světa reggae, které tu vystoupí v první čtvrtce roku 2011, a v prodeji jsou i výhodné permanentky na všechny tři koncerty. Na koho se konkrétně můžete těšit? 25. ledna dorazí s kapelou House of Riddim oblíbený jamajský zpěvák a sing-jay Lutan Fyah, který skvělě kombinuje reggae a dancehall. 17. února přiletí na exkluzivní vystoupení reggae královna z Trinidadu Queen Omega a 2. března konečně přijede do Čech jamajská kapela Rootz Underground, která byla hned se svým debutovým albem nominována na Grammy za nejlepší reggae album r. 2009. V rámci této premiérové sériejsou v předprodejích i výhodné permanentky!

Teď už ale více slov o jednotlivých hostech:

25. ledna dorazí s kapelou House of Riddim oblíbený jamajský zpěvák a sing-jay Lutan Fyah, který patří mezi bobo-dready, jako jsou Sizzla Kalonji či Capleton. Oproti výše zmíněným ale zdaleka není ve svých textech tak militantní, a má více melodií a poetiky, i když zpívá o tvrdé realitě života v ghettu a potřebě vyvarovat se tam dalšího násilí. Pokud jste slyšeli o situaci v Kingstonu například na jaře roku 2010, tak pochopíte proč. Lutan se narodil v roce 1975 ve Spanish Town, vystudoval architekturu a až do roku 1999 byl hvězda tamní fotbalové ligy. Po zranění se ale rozhodl skončit se sportovní kariérou, aby následoval svůj sen, kterým bylo dělat muziku stejně jako jeho děda, který měl vlastní soundsystém. Mimochodem fenomén DJs a MCs pochází právě z Jamajky, jen se tam používá originální označení selektor a deejay u mikrofonu. Lutan Fyah začal natáčet písničky v roce 1999 nejprve u Gargamel Studios za asistence Buju Bantona, a o dva roky později se s ním seznámil Jah Mason, s kterým nahráli povedenou sérii duetů. Lutan dodnes natočil 10 samostatných alb a stovky singlů, cestuje po celém světě a spolupracuje s mnoha dalšími umělci a producenty.  Mezi jeho nejznámější hity patří „De La Vega“, „Save the Juvenille“, „Phantom War“, „Outa Line“ nebo „There is no Peace in Spanish Town“. V Evropě měl velký úspěch hlavně singl „When Me Rise It“ na německém riddimu „Crystal Woman“ nebo duet s Josie Melem jménem „Rasta Still About“.  České premiéry se konečně dočkáme v úterý 25. ledna! Vstupenky na koncert Lutan Fatyah koupíte přímo ZDE!

17. února se nám splní další dlouholetý sen, protože k nám za podpory Move Association a Hlavního města Praha dorazí Queen Omega na jediné exkluzivní vystoupení ve střední Evropě. Tato slavná reggae zpěvačka z karibského Trinidadu bude v Čechách vůbec první ženskou hvězdou ze světa reggae, která k nám dorazí s vlastní kapelou! Queen Omega je talentem doslova od narození a její hudebně založená rodina jí v tom podporovala. Už v devíti letech začala psát vlastní songy a brzy poté dokonce vystupovala v národní televizi a zpívala doprovodné vokály ve studiu i na pódiích. Doma poslouchala umělce jako jsou Aretha Franklin, Anita Baker a Whitney Houston, stejně jako jazz i tradiční hudbu z Trinidadu. Tyto základy ji pak dobře pomohli i v jejím oblíbeném reggae a dancehallu.   „Inspirována učením císaře Haile Selassie I“ je píseň, která jí udělala dobré entrée na Jamajku, kde vystupovala koncem roku 2000. Tam se potkala s producentem jménem Mickey D, který ji vzal do Londýna natočit debutové eponymní album následované několika hitovými singly. Druhá deska dostala název PURE LOVE a brzy poté jí v roce 2004 následovalo výborné album "Away From Babylon". I třetí LP vyšlo u „Green House Family“ Mickeyho  D a Queen Omega si touto nahrávkou a výbornými koncerty zajistila respektovanou pozici výrazné ženské ikony reggae, které dosud bylo převážně mužským žánrem. Výborně zpívá i „toastuje“ a oproti mnoha jiným má velmi moudré texty. V současnosti Queen Omega spolupracuje s francouzským labelem Special Delivery, kde vyšlo zatím nejnovější album DESTINY, a i její evropský backing band žije v zemi galského kohouta. Poslechněte si třeba její hity „Selassie I Know“, „Judgement“ „Keep The Faith“ nebo „Perfect Combination“ v duetu s Buju Bantonem. Autorka v nich jasně dokazuje svým výrazným hlasem a hlubokými texty, že před námi stojí ryzí originál. Život, víra a revolta jsou zkrátka synonymem písní Queen Omegy. Vstupenky na koncert Queen Omegy koupíte přímo ZDE! 

A konečně 3. března přijede poctivá jamajská kapela Rootz Underground, která se proslavila svým specifickým syrovým a přesto melodickým zvukem, přirozeným vystupováním a revolucionářským přístupem. Jamajka v současnosti žije hlavně mixem dancehallu a hiphopu, Rootz Underground oproti tomu vycházejí z čistého roots reggae, které se nebojí okořenit i dalšími ingrediencemi. A to má ve světě úspěch! V roce 2008 procestovali s velmi úspěšným albem MOVEMENT Ameriku jako předkapela prvoligových veteránů, jako byl nedávno zesnulý Gregory Isaacs, Israel Vibration, The Wailing Souls nebo současných stars, jako jsou Tarrus Riley nebo Anthony B. Po právu se zařadili mezi headlinery amerických reggae i word music festivalů. V roce 2009 následovalo druhé studiové album GRAVITY a turné po Jižní Americe a Evropě, kde si získali velkou pozornost hlavně ve Francii. Vstupenky na Rootz Underground koupíte přímo ZDE! 

Top