ROCK FOR PEOPLE 09: Static-X, Therapy?, Comeback Kid a Strike Anywhere

Údernou linii Rock for People vytvoří Static-X, Therapy?, Comeback Kid a Strike Anywhere
Praha / Hradec Králové 20. 3. 2009 – Dramaturgie letošního festivalu Rock for People myslí tradičně i na početné vyznavače tvrdších hudebních stylů. Vedle již potvrzených veličin hard core a punkové scény IGNITE a THE BOUNCING SOULS se organizátorům podařilo pro festival získat další zvučná jména s tuzemskou širokou základnou fanoušků. Vůbec poprvé se v České republice představí čelní zástupci industriálního metalu STATIC-X. V Hradci Králové, kde Rock for People proběhne od 4. do 6. července, se tato nepřehlédnutelná čtveřice staví v rámci světového turné u příležitosti propagace nového alba Cult Of Static.

Static X: Bude to hukot!!!

To vyšlo tento týden – přesně 17. března. „Static-X uspokojí jak posluchače sofistikovaného metalu, tak příznivce industriálu. O tom, že kapela postupně ´utahuje šrouby´, svědčí už singl Stingwray z nové desky. Určitě půjde o jedno z nejhlučnějších vystoupení v historii Rock for People,“ říká dramaturg festival Petr Fořt z Ameba Production.

Oproti Static-X, kteří vydavatele potěšili dosud 3 miliony prodaných kusů nosičů, jsou COMEBACK KID a STRIKE ANYWHERE po obchodní stránce skromnější. Po celém světě však spolehlivě plní středně velké haly. Comeback Kid reprezentují to nejlepší ze současné kanadské hard core scény, která se nebrání metalovou údernost prokládat naléhavými, podmanivými vsuvkami. Strike Anywhere z Richmondu pak mají podobně jako The Bouncing Souls kořeny v řízné punkové scéně 80. let, již ještě dochucují melodickými a screamo ingrediencemi. Ale nebojí se vzít do rukou i klasické španělky.

Asi nejblíže ke grunge či rock´n´rollu pak mají irští pořízci THERAPY?, kteří již tuzemské publikum nesčetněkrát přivedli do varu. „Jejich koncert na Rock for People 2003 patřil tehdy ještě v Českém Brodě k nezapomenutelným. Skoro dvanáct tisíc lidí zpívalo společně s frontmanem Andy Cairnsem největší hity Therapy? jako Nowhere, Isolation, Stories nebo Diane,“ popisuje Michal Thomes, spolupořadatel letního festivalu. Therapy? se přijedou pochlubit s novou nahrávkou Crooked Timber, jež se na pultech objeví poslední březnový týden.

Další jména headlinerů letošního 15. ročníku Rock for People budou oznámena 1. dubna. Více na www.rockforpeople.cz.

Rock for People každoročně přiváží několik kapel, které mají významné místo v žánru hard & heavy. Fanoušci se tak mohli při minulých ročnících v Českém Brodě a poslední dva roky na letišti v Hradci Králové potkat s nabroušenými formacemi jako Sick of It All, Madball, Agnostic Front nebo Helmet. Početný kotel vždy ukázal správnost výběru. „Tvrdé kapely k našemu festivalu neodmyslitelně patří. Vždy se ale snažíme vybírat skupiny, které aspoň trochu posouvají hranice žánru,“ vysvětluje Petr Fořt a dodává: „Nevadí nám ani publiku, že jde o skupiny, které do Čech jezdí ob dva tři roky. Open air koncerty jsou vždy o něčem jiném než v našlapaném klubu.“ To mohou potvrdit například ti šťastlivci, kteří se letos dostali na beznadějně vyprodaný koncert Strike Anywhere na strahovské ´Sedmičce´ nebo Comeback Kid v listopadu 2007 rovněž v tomto proslulém pražském klubu.

Reprezentativní bude také zastoupení česko-slovenské HC/punk scény. Během tří festivalových dnů se na scénách v plenéru i v populárních hangárech vystřídají například Plexis, Plus Minus, Landmine Spring, klasikové z Visacího zámku, Status Praesents, Cocotte Minute, Dark Gamballe, Crashpoint, Fourth Face, X Left To Die, Imodium, Atari Terror a řada dalších kapel. „Speciálně bychom chtěli vyzdvihnout koncert znovuzrozených FPB, na které v 80. letech navázali Už jsme doma. Šlo o inteligentní odpověď na punk 77 s nejrychlejším českým kytaristou, Mírou Wankem,“ líčí Michal Thomes.

 
POTVRZENÉ KAPELY ROCK FOR PEOPLE 2009
PLACEBO, SKA-P, BLOC PARTY, GOGOL BORDELLO, FREESTYLERS, STATIC X, IGNITE, THE BOUNCING SOULS, MUCKY PUP, COMEBACK KID, STRIKE ANYWHERE, THERAPY?
ANETA LANGEROVÁ, ATARI TERROR, BLUE EFFECT, CIRCUS PONORKA, CIRCUS PRAHA, COCOTTE MINUTE, CRASHPOINT, DARK GAMBALLE, DIVOKEJ BILL, FLERET & JARMILA ŠULÁKOVÁ, FOURTH FACE, HORKÝŽE SLÍŽE, CHINASKI, IMODIUM, MEKY ŽBIRKA, MICHAL HRŮZA, PLEXIS, PLUS MINUS, SKYLINE, SOUTHPAW, STATUS PREASENTS, STO ZVÍŘAT, SUNSHINE, ŠVIHADLO, TLESKAČ, TONY DUCHÁČEK & GARAGE, UDG, UŽ JSME DOMA & FPB, VISACÍ ZÁMEK, VYPSANÁ FIXA, WOHNOUT, X. BAUMAXA & HNĚDDÉ SMYČCE, XINDL X, X LEFT TO DIE

Vstupenky na www.ticketportal.cz a bližší info: ZDE

Další kapely tvořící údernou dramaturgickou linii Rock for People budou zveřejňovány průběžně na www.rockforpeople.cz.

Top