ZAPPA opět hraje ZAPPU!

Kytarista Dweezil Zappa se svým projektem Zappa Plays Zappa vystoupí 1. června v pražském Divadle Archa. Starší syn slavného amerického hudebníka a skladatele Franka Zappy se svojí kapelou přijíždí do České republiky jako čerství držitelé Grammy v kategorii „Best Rock Instrumental Performance“ za skladbu „Peaches En Regalia“.

Už to tady bylo a už je to tu zas!

Zappa Plays Zappa, jak název napovídá, hraje především nejznámější a kritikou velmi oceňované skladby Franka Zappy. „Nacházím hodně inspirace v hudbě svého otce. Strávil jsem mnoho hodin zkoušením a odhalováním tajemství, která se skrývají ve skladbách, které složil na papíře i spontánně při hraní na kytaru. Neustále nacházím něco, co mě udiví a překvapí. Nevím, jak udělal to, co udělal, ale jsem vděčný, že to udělal,“ uvádí na svém blogu Dweezil. Podle webových stránek kapely by s Dweezilem Zappou měli vystoupit sice mladí, ale brilantní hudebníci - Aaron Arntz (klávesy), Scheila Gonzalez (saxofon, flétna, klávesy, zpěv), Pete Griffin (baskytara), Billy Hulting (marimba, perkuse), Jamie Kime (kytara) a Joe Travers (bubny, zpěv). Jako zvláštní host zahraje Ray White (kytara, zpěv), člen koncertní kapely Franka Zappy. Na programu by měly být i nově nastudované skladby, které v Praze na minulém, mimochodem – výborně přijatém, koncertě v roce 2006 nezazněly. Koncert začíná ve 20 hodin a uvádí jej agentura Charm Music ve spolupráci s Divadlem Archa. Vstupenky koupíte ZDE! Více info na www.charm-music.cz.

Franku, jakápak psychedelie, my jsme čistí!



 

 

 

 

 

 

Projekt Zappa Plays Zappa včele s Dweezilem Zappou debutoval na pódiích v roce 2006 a do letošního roku několikrát v různém složení (někdy i s mladším bratrem Ahmetem), objel svět. Jeho uvedení předcházelo několik let, kdy Dweezil omezil své další aktivity.

Zahrej něco pořádnýho - třeba Zappu!

„Abych mohl hrát otcovu hudbu správně, bylo nutné, abych pořádně rozuměl jejím základům, což znamenalo hodně studia a zkoušení,“ říká Dweezil. Své nově získané hudební schopnosti zhodnotil nejen na turné Zappa Plays Zappa, ale i na první studiové desce po šesti letech „Go With What You Know“, které vyšlo právě v roce 2006. Album obsahovalo i klasickou instrumentální skladbu Franka Zappy „Peaches En Regalia“, která byla letos oceněna Grammy. „Při zkoušení jsem hrál společně s Frankovým kytarovým sólem z původního alba ´Hot Rats´. Tuto desku věnoval mně, protože na ní pracoval v době, kdy jsem se narodil,“ doplňuje Dweezil.
Dweezil Zappa, původním jménem Ian Donald Calvin Euclid Zappa, se narodil v roce 1969 jako druhé ze čtyř dětí Franka Zappy. Podle internetu úředníci přezdívku „Dweezil“, což bylo jméno, kterým jeho otec Frank označoval podivně zakroucený malíček na noze své ženy Gail, odmítli zaregistrovat. Když se to Dweezil později dozvěděl, trval na to, aby se jeho přezdívka stala i oficiálním jménem. Díky najatému právníkovi se to prý jeho rodičům povedlo. Faktem zůstává, že Dweezil se svým bratrem Ahmetem hrál na kytaru ve společné kapele Z i v řadě dalších formací. Kromě koncertního pódia dostal Dweezil také role v několika filmech i televizních pořadech, je autorem hudby k některým programům – například „Ben Stiller Show“ a „Jamie Kennedy Experiment“. Vydal několik alb, sám hostoval jako kytarista na mnoha dalších. Ve svém studiu připravuje a zpracovává pro nová vydání staré nahrávky svého otce.

http://www.zappa.com/zpz/
http://www.myspace.com/zappaplayszappa
Video: Zappa Plays Zappa - Peaches En Regalia (Live):
http://www.youtube.com/watch?v=nQiSlG_ziVA

Více info na www.archatheatre.cz a www.charm-music.cz

Top