SYMF. ORCHESTR FOK - PROSINEC 2011


SYMFONICKÝ ORCHESTR HL. M. PRAHY FOK
NA TICKETPORTAL.CZ


PROSINEC 2012




Z pestré nabídky Symfonického orchestru Hl. M. Prahy FOK na měsíc prosinec:


DVĚ VIP OSOBNOSTI ČESKÉHO HUDEBNÍHO ŽIVOTA SE SETKAJÍ NA KONCERTĚ FOK
7. a 8. 12. 2011, Dvořákova síň Rudolfina v 19.30 hodin
Česká hudební scéna bude svědkem mimořádné předvánoční události. Na galakoncertu Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK se potkají dvě jedinečné, světově uznávané osobnosti českého hudebního života.
Pod taktovkou mladého dirigenta Tomáše Netopila se 7. 12. 2011 rozezní Dvořákova síň Rudolfina pozoruhodnou Fugou (Ricercatou) a 6 voci Johanna Sebastiana Bacha, kterou neotřelým a velmi plastickým způsobem upravil Anton Webern.
Další VIP osobností večera bude Jiří Bárta – vynikající český violoncellista, sklízící úspěchy a ovace po celém světě.
Pod jeho rukama se zrodí Schelomo -  Hebrejská rapsodie pro violoncello a orchestr. O této skladbě napsal italský kritik Guido Gatti: „Violoncellový part Scheloma je tak pozoruhodně přesvědčivý a emocionálně nabitý, že je skutečným mistrovským kusem. Ne jedna jeho pasáž, ne jednotlivá doba, ale celá sólistova výpověď, spíše vyzpívaná než zahraná, je nepopsatelnou hudební expresí intimně spojenou s Talmudskou prózou.“ Večer završí strhující Symfonie č. 5 d moll „Reformační“ Felixe Mendelssohna Bartholdyho. Setkání Tomáše Netopila a Jiřího Bárty na jednom pódiu je slibným dárkem pod pomyslný hudební vánoční stromeček. Přijďte si ho rozbalit 7. či 8. 12. 2011 do Dvořákovy síně Rudolfina. Nebudete litovat.       
 
VEČER FRANCOUZSKÝCH VELIKÁNŮ VE SMETANOVĚ SÍNI OBECNÍHO DOMU
14. a 15. 12. 2011, Smetanova síň Obecního domu v 19.30 hodin
Zajímavou a lákavou dramaturgii nabízí čtvrtý koncert orchestrálního cyklu A/B Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK, který se uskuteční 14. a 15. 12. 2011.
Dirigentské taktovky se chopí Artur Tamayo – žák Pierra Bouleze. Další výraznou osobností večera bude sopranistka Carole Sidney Louis, která se představí ve skladbě Oliviera Messiaena Poèmes pour Mi.
Chybět nebude ani vynikající flétnistka a členka FOK Hana Brožová, která se představí ve skladbě Pierra Bouleze.
Ten zasáhl svou tvorbou do několika směrů poválečné avantgardy. Byl a je i aktivním organizátorem, dirigentem a teoretikem a intenzivně se zabýval elektronickou hudbou (v r. 1974 založil institut IRCAM). Jeho skladba ...explosante-fixe... vznikala v několika verzích v průběhu více než dvaceti let (1971-1993). Současná a na tomto koncertu uváděná část Originel uzavírá poslední verzi skladby určenou pro MIDI-flétnu, live elektroniku a orchestr. Večer završí Symfonie č. 1 C dur Arthura Honeggera, která byla psána na objednávku k 50. výročí založení Bostonského symfonického orchestru. První symfonie je nejméně uváděnou i nahrávanou Honeggerovou symfonií, je ale zralým dílem, které důstojně doplňuje následující čtveřici oblíbenějších skladatelových symfonií. V nich se velmi silně odráží události 2. světové války a patří tak k nejzávažnějším symfonickým dílům minulého století.  Nenechte si ujít koncert s programem, který je mj. přehlídkou významných osobností francouzské resp. přímo pařížské hudby 20. století, které se znaly a potkávaly na koncertech, či ve vztahu učitel-žák.


SYMFONICKÝ ORCHESTR HL. M. PRAHY FOK
NA TICKETPORTAL.CZ

Top