Detail info
Close

Amfitryon - Moliére

Národní divadlo Brno
Amfitryon - Moliére

Datum: 11. května 2024
Místo: Reduta Divad. sál
Adresa: Zelný trh 313, Brno

Vstupenky

sobota
11
kvě. 2024
19:00
Amfitryon - Moliére

Informace o akci

Rodina dramatických komedií v divadle Reduta se rozrůstá o další povedený kousek – k Mirandolíně, Sňatkům na železnici, Ohnivé zemi Václava Štecha a Velmi, velmi, velmi temnému příběhu přibude Molièrův Amfitryon.

Olympskému Jupiterovi se občas zachce pozemské lásky – k získání milenek využívá proměn ve zvířata či nadpřirozené jevy jako například zlatý déšť. V tomto případě se ovšem uchýlil ke lsti obzvláště vy­ chytralé: krásnou Alkménu pán bohů svede v podobě jejího vlastního manžela Amfitryona. Zatímco Amfitryon nasazuje život v bitvě, užívá si Jupiter dlouhé noci s jeho ženou, a když se pravý manžel ráno vrací ke své milované, slyší z jejích úst jen: „Cože? Už jsi tady zas?“ To pochopitelně Amfitryonovi radost neudělá. Kaskáda omylů a nedo­ rozumění, která následuje po této věrné nevěře, rozechvěje bránice mladých i starých, v převlekové komedii se ukrývá univerzální téma v otázce: Kdo jsem? A co mne odlišuje od ostatních?

Teď jsi mě přesvědčil, věřím na zázraky!
Jsi to ty, souhlasím, tahle tvář není má,
ale když já jsi ty, co potom mám být já?
Protože nakonec musím být něco taky.

Takto se ptá Amfitryonův sluha Sosie poté, co dostane nakládač­ ku od boha Merkura, který na sebe vzal Sosieho podobu, aby mohl pomáhat Jupiterovi. Sosieho si napsal Molière (1622–1673) na tělo, a není tedy náhoda, že ačkoliv se děj točí hlavně kolem Amfitryona a jeho ženy, hlavní rolí je tu sluha Sosie („sosie“ znamená francouz­ sky „dvojník“).
Amfitryon je vrcholnou Molièrovou hrou, napsal ji mezi Misantro- pem a Lakomcem a kritika tehdejšího královského dvora, a dokonce samotného Ludvíka XIV. je v ní stejně drsná jako rafinovaná. Král Slunce ustanovil promiskuitu téměř jako oficiální doktrínu pařížské aristokracie a sám šel v těchto záležitostech příkladem. Není tedy těžké domyslet si, do koho se strefuje postava božského svůdce Ju­ pitera, který může přicházet do ložnic jiných mužů a odcházet odtam­ tud beztrestně, bez poskvrny na cti.
Molièrovu komedii uvádí Činohra NdB v divadle Reduta jako ko­ medii se zpěvy, o které se postará skladatel a bubeník Štěpán Krtička, v režii Aminaty Keita.

Ticketportal garantuje pravost vstupenek
Na stránkách společnosti Ticketportal si vždy zakoupíte originální vstupenky.
Ticketportal nemůže zaručit pravost vstupenek zakoupených na přeprodejních portálech. Ticketportal s těmito společnostmi nemá nic společného a tento způsob přeprodávání vstupenek nepodporuje.

Na mapě

google maps

Doporučené

Top