J. J. Ryba: Česká mše vánoční

JAKUB JAN RYBA – ČESKÁ MŠE VÁNOČNÍ
VÁNOCE S CARMINOU
Nový zámek Kostelec nad Orlicí / Zrcadlový sál
23. 12. 2019 v 17:00 hodin
23. 12. 2019 v 19:00 hodin

účinkují:
Tereza Myšáková – soprán
Kateřina Synková – alt
Tomáš Borůvka – tenor
Karel Štrégl – bas
CARMINA Rychnovský dětský sbor
Smiling String Orchestra ZUŠ Střezina Hradec Králové

Vánoční koncerty s CARMINOU v Novém zámku v Kostelci nad Orlicí, konané v předvečer Štědrého dne, se staly tradicí a těší se velkému zájmu posluchačů. V půvabném prostředí Zrcadlového zámku Kinských letos zazní Česká mše vánoční Jana Jakuba Ryby. Renomovaný Rychnovský dětský sbor v ní doprovodí členové vynikajícího Smiling String Orchestra, jehož menší obsazení doplní hráči na dechové nástroje, rovněž žáci ZUŠ Střezina z Hradce Králové.  V pěveckých sólech se představí Tereza Myšáková, Kateřina Synková, Tomáš Borůvka a sbormistr rychnovské CARMINY Karel Štrégl.
Česká mše vánoční s podtitulem „Hej mistře, vstaň bystře“ Jakuba Jana Ryby (1765–1815) se stala nejznámějším dílem jednoho z nejvzdělanějších českých kantorů a muzikantů, který svůj životní osud spojil s působením ve školských službách v malém městečku Rožmitále pod Třemšínem. Tam Ryba vyvíjel mnohostrannou činnost osvětovou, didaktickou, literární a zejména hudební. V jeho skladatelském odkazu nalezneme řadu mší na latinský text, ale jen jednu na text český. A právě v případě vánoční mše Ryba použil vlastní české podání příběhu o narození Krista v Betlémě po vzoru lidových jesličkových her. Od prvního provedení o Vánocích roku 1796 se Rybova česká mše postupně stala symbolem českých vánočních svátků a je v hojné míře provozována dodnes. Má ryze pastorální ráz, je zasazená do českého prostředí, pro svou prostotu i radostnou a svěží atmosféru byla a stále je srozumitelná a přístupná posluchačům všech generací.
Ve vánočně vyzdobeném a provoněném Novém zámku v Kostelci nad Orlicí Vás přivítá majitel František Kinský, starosta města Kostelec nad Orlicí a průvodce oblíbeného dokumentárního cyklu Modrá krev.


MÍSTO KONÁNÍ:
Nový zámek Kostelec nad Orlicí
Komenského 266, 517 41 Kostelec nad Orlicí

PARKOVÁNÍ
GPS: 50° 7' 21.71"N, 16° 11' 58.98"E
Parkování je zajištěno na parkovišti přiléhajícím k parku. Vjezd je označen a parkování je povoleno v celém areálu parkoviště.

 

Top