CECILIA BARTOLI PODRUHÉ V PRAZE!

CECILIA BARTOLI , mezzo-soprano
Rudolfinum - Dvořákova síň / Dvořák Hall, Praha 1
16.10.2011 19:00
CYKLUS HVĚZDY SVĚTOVÉ OPERY V PRAZE

 English version



Vstupenky na CECILIA BARTOLI - SACRIFICIUM   zde

Již více než dvacet let patří mezzo-sopranistka Cecilia Bartoli mezi absolutní světovou špičku na poli klasické hudby. Po celém světě se s velkým napětím a zvědavostí pravidelně očekávají její operní role, koncertní programy a nahrávky. Vyjímečný počet osmi milionů prodaných nosičů, sto týdnů mezi nejhranějšími nahrávkami, mnoho zlatých desek, čtyři ceny Grammy®, devět Echo a Bambi,  dvě Classical Brit Award a mnoho dalšich prestižních ocenění zobrazují neprodávanější klasickou umělkyni dnešní doby. Tímto způsobem Cecilia Bartoli přináší vážnou hudbu k srdcím milionů lidí po celém světě. A mimo to je nesmírně hrdá, že se jí díky jejím různým projektům a jejímu úsilí podařilo zpopularizovat mnoho neznámých a opomíjených skladatelů a jejich dávno zapomenutých děl.

Cecilia Bartoli - Sacrificum (GRAMMY 2011)

4000 chlapců obětováno každým rokem ve jménu hudby.
Tímto projektem odkrývá Cecilia Bartoli neobyčejný svět kastrátů a zpívá nádhernou hudbu, kterou inspirovali.
Celý projekt ‘Sacrificium’ vypráví příběh kastrátů v celé jeho složitosti a v souvislostech; je to příběh krásy, půvabu, kontroverze a krutosti. Toto album se zaměřuje na školu v Neapoli, ze které vzešly ´kastrátské superstar´ jako Farinelli a Caffarelli.
‘The age of the castrati’ (věk kastátů) inspiroval ten nejvirtuóznéjší repertoár, který byl kdy napsán pro lidský hlas; to nejlepších z propracovaných koloratur a krásných pomalých árií, vše napsáno pro neobyčejné vokální schopnosti předních kastrátů.
Po mezinároním úspěchu alba Opera Proibita se Cecilia Bartoli rozhodla odkrýt další ztracené poklady barokní hudby a to albem, na kterém budou téměř všechny kusy nahrány ve světové premiéře. Poprvé od jejich veleúspěšného CD Vivaldi Album se Cecilia Bartoli spojila s předním italským souborem hráčů na dobové nástroje Il Giardino Armonico a jejich uměleckým vedoucím Giovannim Antoninim.
Vstupenky na CECILIA BARTOLI - SACRIFICIUM   zde



Il Giardino Armonico, soubor
"Il Giardino Armonico jsou tak italšťí jako hudba sama— malovaná jasnými barvami, originální, sebejistá, stylová poutavě ornamentální, hýřící nadšením a... dodejte si svůj vlastní přídavek. "
- John Duarte, Gramophone Magazine     

Soubor Giardino Armonico byl založen v Miláně v roku 1985 a sdružuje hudebníky vyšlých z předních evropských konzervatoří a hudebních škol, kteří vystudovali na hru na dobové nástroje. Mnozí ze členů souboru jsou rovněž vyhledávanými sólisty na mezinárodní hudební scéně a etablovali se jako přední umělci. Repertoár souboru se koncentruje na hudbu sedmnáctého a osmnáctého stolení. Podle programu vystupuje těleso ve velikosti tří až třiceti hudebníků.
Ensemble Il Giardino Armonico je pravidelně zván na mnoho festivalů po celém světě; např na Musica e Poesia a San Maurizio v Miláně, Styriarte Festival Grazu, Salzburgský Festival, Osterklang ve Vídni, Hudební festival ve Schleswig-Holstein, Rheingau Festival, Internationale Musikfestwochen v Luzern, Festival de Musique de Montreux-Vevey a představil se i na všech důležitých koncertních pódiích. Mezi nimi jsou: Concertgebouw v Amsterdamu, Wigmore Hall v  Londýně, Musikverein a Konzerthaus ve Vídni, Théâtre des Champs-Elysées a Théâtre du Châtelet v Paříži, Tonhalle v Curychu, Victoria Hall v Ženevě, Alte Oper ve Frankfurtu, Staatsoper unter den Linden v Berlíně, Glinka Hall v St. Petěrsburgu, Bolshoi Theatre v Moskvě, Konserthus v Oslu, Palais des Beaux-Arts v Bruselu, Auditorio Nacional v Madridě, Oji Hall v  Tokiu, Kongresová knihovna ve Washingtonu, Carnegie Hall a Lincolnovo Centrum v New Yorku, atd.
Il Giardino Armonico již řadu let nahrává exkluzivně pro společnost TELDEC Classics. Jejich nahrávky různých děl Vivaldiho a jiných skladatelů osmnáctého století se setkali s uznáním v mnoha zemích v řadách kritiků i posluchačů a získali mnohá ocenění (Cenu Fondazione Cini v Benátkách, Caecilia v Belgii, Diapason d’Or, Choc de la Musique, Grand Prix des Discophiles, aj.). Jejich album Il Proteo – nahrávka Vivaldiho dvoj a troj-koncertů získala v roce 1996 Gramophone Award a nahrávka Brandenburgských koncertů cenu Echo-Preis v roce 1998. Ostatní nahrávky obsahují zejména díla Handelova, Lockeho a Bibera. Soubor rovněž nahrál dvě CD pro společnost Decca s Ceciliou Bartoli: Vivaldi Album (Grammy Award) a nedávno Sacrificum.
Soubor často vystupuje s význačnými sólisty jakými jsou Cecilia Bartoli, Katia a Marielle Labèque, Eva Mei, Sumi Jo, Sara Mingardo, Lynne Dawson, Christoph Prégardien, Véronique Gens, Viktoria Mullova a Giuliano Carmignola a to jak na koncertním pódiu tak v operních produkcích (Monteverdiho Orfeus, Handelova Agrippina, Il Trionfo del Tempo e del Disinganno a Vzkříšení, Pergolesiova La serva Padrona a mnoho dalších).
Vstupenky na CECILIA BARTOLI - SACRIFICIUM   zde

Giovanni Antonini, dirigent
Italský dirigent Giovanni Antonini nejprve vystudoval hru na flétnu v rodném Miláně na Civica Scuola di Musica a později prohloubil svá studia na Centre de Musique Ancienne in Geneva.
V roce 1985 se Giovanni Antonini v Miláně stal jedním ze zakládajících členů souboru Il Giardino Armonico (Harmonická zahrada); těleso hráčů na dobové nástroje, kteří byli vybrání z různých evropských hudebních univerzit a konzervatoří (obor stará hudba). Antonini a Il Giardino Armonico se již v počátcích fungování souboru zasloužili o vzrůstající zájem o starou hudbu v Itálii. V roce 1989 se Giovanni Antonini stává jedním z ředitelů tělesa a započne tak svou dirigentskou dráhu.
Je často zván na přední hudební festivaly, mezi nimiž jsou Velikonoční festival v Salzburgu nebo Whitsunday Festival. Antoniniho dirigentské závazky s Il Giardino Armonico jej dovedly k dirigování barokních oper, např. Monteverdiho Orfeus, Handelova Agrippina nebo La Serva padrona od Giovanniho Pergolesi. Jejich provedení nahrál pro společnosti Teldec a Decca a získal za ně četná ocenění.
Giovanni Antonini je považován za předního odborníka na starou italskou hudbu. Těší se úspěšné spolupráci s Kammerorchester v Basilei, s nimiž má naplánováno několik nahrávek. Jejich beethovenovské CD (první a druhá symfonie) bylo vydáno v roce 2005. V této době rovněž úspěšně spolupracoval s Orchestra of the Age of Enlightenment a Viktorií Mullovou. Jejich poslední nahrávka Vivaldiho houslových koncertů vyhrála prestižní ocenění Diapason d’Or 2005 za barokní instrumentální hudbu.
Vstupenky na CECILIA BARTOLI - SACRIFICIUM   zde

CECILIA BARTOLI
Nepřekvapí nás, že mezi prvními dirigenty, se kterými spolupracovala, byli Herbert von Karajan, Daniel Barenboim a Nikolaus Harnoncourt. Byli to oni, kdo rozpoznali záhy její talent, jen chvíli poté, co získala hudební vzdělání od svých rodičů ve svém rodném domě v Římě. Od té doby jí byli partnery mnozí přední dirigenti, klavíristi a orchestry. V posledních letech se začala soustředit na spolupráci s těmito významnými orchestry: Akademie für Alte Musik, Les Arts Florissants, Concentus Musicus Wien, Freiburger Barockorchester, Il Giardino Armonico, Kammerorchester Basel, Les Musiciens du Louvre, Orchestra of the Age of Enlightenment a Orchestra La Scintilla. Orchestrální projetky, nad nimiž převezme celkovou uměleckou zodpovědnost, jsou pro ni nesmírně důležité.

Cecilia Bartoli zpívá v nejdůležitějších koncertních síních v Evropě, ve Spojených státech a v Japonsku. Vystoupila mj. v Metropolitní opeře v New Yorku, v Královské opeře v Convent Garden v Londýně, v milánské La Scale, v Bavorské státní opeře v Mnichově, na Festivalu v Salzburgu a v Opeře v Curychu. Ve všech těchto domech ve svých operních rolích často debutovala. V září 2010 se vrací do Divadla na Vídeňce v Handelově Semele (s Williamem Christie) – v nastudování Roberta Carsena, které bylo úspěšně vydáno na CD. V lednu příštího roku se vrátí do Curychu v novém nastudování Rossiniho Hraběte Ory.
 
Nedávno se Cecilia Bartoli rozhodla věnovat svůj čas repertoáru hudby počátku 19. století – éře italského romantismu a belcanta. S tímto odhodlání zpívala Cecilia Bartoli koncerty v Salle Pleyel ve spolupráci s Lang Langem, Vadim Repinem, Adamem Fischerem a Myung-Whun Chungem. Vydala CD Maria a DVD The Barcelona Concert/Malibran Rediscovered, podnikla dlouhé koncertní a operní turné.  Svou romantickou revoluci úspešně završila v Konzerthausu v Dortmundu letos v červnu nastudováním Normy v původním provedení. Cecilia Bartoli v titulní roli pod vedením Thomase Hengelbrocka nastudovali tuto operu na dobové nástroje (Balthasar-Neumann-Ensemble) i s výpravou podobnou té z Belliniho časů.

Nicméně většinu sezóny 2009/10 věnavala turné se svou novou deskou věnovanou repertoáru neapolských kastrátů z 18. století. Album Sacrificum, jehož prodejnost láme rekordy, obsahuje zatím neznámý písňový repertoár kastrátů a Cecilia Bartoli jej představila ve všech hlavních evropských městech (zatím chybí pouze Praha!). Z minulé sezóny bychom neměli opomenout ani koncertní provedení Handelova Julia Cesara pod vedením Williama Christie v Salle Pleyel (Paříž) s Andreas Scholl a Philippem Jarousským.

Cecilia Bartoli byla vyznamenána Rytířským řádem v Itálii a na Santa Cecilia v Římě dostala titul “Accademico effettivo”. Dále se může pyšnit  Francouzským řádem umění, Officier de l’Ordre du Mérite a je i čestnou členkou Kráovské akademie hudby v Londýně.  Nedávno obdržela prestižní italskou cenu Bellini d’Oro a Medalla de Oro al Mérito en las Bellas Artes, jedno z nejvyšších ocenění španělského ministerstva kultury. V letošním roce získala čestný doktorát na University College v Dublinu.
Vstupenky na CECILIA BARTOLI - SACRIFICIUM   zde

CYKLUS HVĚZDY SVĚTOVÉ OPERY V PRAZE
Top