Hvězdy světové opery: MOJCA ERDMANN

MOJCA ERDMANN, soprano
Rudolfinum - Dvořákova síň, náměstí Jana Palacha, Praha 1
26.11.2011 19:00

CYKLUS HVĚZDY SVĚTOVÉ OPERY V PRAZE

 English version



Mladá německá sopranistka Mojca Erdmann je chválena kritikou a milována publikem pro krásu svého hlasu a čistotě uměleckého projevu; tedy kvalitám, díky nimž je stoupající hvězdou na poli mezinárodní hudební scény. Narodila se v Hamburku a již v dětství zpívala v dětském sboru v Hamburger Staatsoper a chodila na soukromé hodiny zpěvu a hry na housle. Později studovala zpěv u Hanse Sotina v Hudební škole v Kolíně na Rýnem. Její současnou tutorkou je Ingrid Figur.
V roce 2002 vyhrála Mojca Erdmann první cenu v Německé spolkové soutěži (kategorie hlas) a získala i zvláštní cenu v kategorii současná hudba. V srpnu roku 2005 získala Hudební cenu NDR na Schleswig-Holstein hudebním festivalu a dále Luitpoldovu cenu v Bad Kissingenu. Již během svých studií vstoupila do souboru Komické opery v Berlíně a jako host vystoupila v několika operních domech.
Vstupenky na Hvězdy světové opery: MOJCA ERDMANN   ZDE
Sezónu 2009-10 zahájila v roli Sophie (Růžový kavalír) v novém nastudování Stefana Herheima ve Státní opeře ve Stuttgartu. Mezi její další počiny zmiňme alespoň její debut v roli Annchen v novém nastudování Weberova Čarostřelce v Divadle na Vídeňce a ve světové premiéře nové opery Wolfganga Rihma Dionysus na Salzburgském festivalu. Dále podnikla turné po Evropě s bachovským programem a Hilary Hahn, Matthiasem Goernem a Mnichovským komorním orchestrem. Vystoupila i na koncertech ve Frankfurtu, ve vídeňské Musikverein, ve Stockhlomu, La Scale, Kolíně nad Rýnem, Amsterdamu, Bad Kissingenu a v Berlíně.
Po svém debutu v Salzburgu v roce 2006, kde se představila jako Zaida (Mozart) byla na festival pozvána i v následujícím roce, kdy ztárnila roli Zelmiry v Haydnově Armidě. V roce 2008 debutovala v roli Blondchen (Únos ze Serailu) v opeře v Amsterdamu. Sir Simon Rattle ji pozval, aby zpívala roli Lesního ptáčka v jeho nastudování Wagnerova Siegfrieda v Aix (2008) a na Salzburgském velikonočním festivalu (2009). V jejím operním kalendáři se počítá s debutem v Metropolitní opeře v roli Zerliny v novém nastudování Dona Giovanniho pod taktovkou Jamese Levina. Ve stejné opeře se objeví i v Baden-Badenu, kde se představí i v další Mozartové opeře Cosi fan tutte.
Díky své neuvěřitelné hlasové versatilitě je vyhledávanou interpretkou současné hudby: v Berlínské státní opeře debutovala ve světové premiéře opery Takemitsu – My Way of Life. V roce 2009 se objevila v titulní roli opery Proserpina, kterou Wolfgang Rihm napsal přímo pro ní.
Vstupenky na Hvězdy světové opery: MOJCA ERDMANN   ZDE
 Mojca Erdmann má rozsáhlý koncertní repertoár a často spolupracuje s dirigenty jakými jsou Sir Simon Rattle, Nikolaus Harnoncourt, Ivor Bolton, Manfred Honeck, Kent Nagano, Fabio Luisi a Daniel Harding. Pracovala s Berlínskou filharmonií, s Německými berlínskými symfoniky, Symfonickým orchestrem Bavorského rozhlasu, s Vídeňskými symfoniky, Mahlerovým komorním orchestrem, Evropským komorním orchestrem a Symfonickým orchestrem Švédského rozhlasu.
Hlas Mojcy Erdmann zní z mnoha CD včetně oceňované nahrávky Mahlerovy Čtvrté symfonie s Bambergským symfonickým orchestrem a Jonathanem Nottem (Tudor) nebo Ravelových Dětí kouzel (L’enfant et les sortilèges) s Berlínskou filharmonií a Sirem Simonem Rattlem (EMI). V roce 2009 podepsala exkluzivní smlouvu s Deutsche Grammophon; její první solové album "Mostly Mozart" bude vydáno na jaře roku 2011.

Vstupenky na Hvězdy světové opery: MOJCA ERDMANN   ZDE

CYKLUS HVĚZDY SVĚTOVÉ OPERY V PRAZE

 
Top