Detail info
Close

Klementinum, Zrcadlová kaple

Klementinum, Zrcadlová kaple

Adresa: Mariánské nám. 5, Praha 1-Staré Město Navigovat

Vstupenky

Popis

Klementinum (dříve psáno Clementinum), bývalá jezuitská kolej, je rozlehlý komplex barokních budov nedaleko Karlova mostu na Starém Městě v Praze. Po Pražském hradě je Klementinum druhý nejrozsáhlejší stavební celek v Praze. Je sídlem Národní knihovny České republiky, která areál s výjimkou kostelů spravuje. Patří mezi národní kulturní památky České republiky.

Kaple byla původně zasvěcena Zvěstování Panně Marii a její stavba se datuje do let 1722–1726. Současný název „Zrcadlová“ vznikl až později, důvodem bylo užití mnoha zrcadel při výzdobě stěn i klenby, která věnovala císařská Lohriova nadace. Architektem byl pravděpodobně František Maxmilián Kaňka nebo Kilián Ignác Dientzenhofer. Stěny kaple jsou obloženy umělým mramorem, z pravého mramoru různých barev je vyskládána podlaha a byla z něj zhotovena i chórová přepážka a nádoby po obvodu kaple. Nástropní malby, vytvořené v roce 1723 malířem Janem Hiebelem, oddělují klenebními pasy s bohatou štukovou výzdobou, jež je dílem Bernarda Spinettiho z let 1723—1724. Hlavním motivem výzdoby jsou opět zrcadla. V klenbě je najdeme jako součást freskových výjevů či zasazená do štukových ornamentů v podobě jakýchsi baldachýnů či obrazců podobných hvězdám, v nichž se odrážejí geometrické motivy mramorové podlahy. 

Původní varhany, umístěné dodnes na hudební kruchtě (kůru), vznikly asi roku 1732 a jejich autorem byl nejspíše jezuitský varhanář Tomáš Schwarz. Druhé varhany, dovezené sem ve druhé polovině 20. století ze Svatoboru u Doupova, byly dodatečně instalované v protilehlé části kaple, v místě bývalého hlavního oltáře.

Ticketportal garantuje pravost vstupenek
Na stránkách společnosti Ticketportal si vždy zakoupíte originální vstupenky.
Ticketportal nemůže zaručit pravost vstupenek zakoupených na přeprodejních portálech. Ticketportal s těmito společnostmi nemá nic společného a tento způsob přeprodávání vstupenek nepodporuje.

Galerie

picture Klementinum, Zrcadlová kaple
picture Klementinum, Zrcadlová kaple
picture Klementinum, Zrcadlová kaple

Na mapě

google maps
Top