Kanadský inovátor Tiga přiveze v říjnu nové album

Kanadský inovátor Tiga přiveze v říjnu nové album

 

Praha 16.6.2016 - Ještě jako teenager byl kanadský dj a producent Tiga Sontag u počátků raveu. Od té doby už uběhlo přes dvacet let, které Tiga strávil hledáním nového zvuku, posunem hudební scény a vlastní rozvojem. Právě díky své neúprosnosti se zarytě dostal do povědomí veřejnosti jako inovátor a trendsetter.. Letos vydal své třetí album, kterému nechybí jeho hravý sound a nádech retra. Tuhle novotu přiveze už 14. října do pražské ROXY.

 

Na začátku 90. let se rozhodl mladý a nespokojený Tiga Sontag pro hudební revoluci v Montrealu. Se skupinou přátel začal pořádat parties, hrát v rádiích techno a založil obchod s LPs. Tohle vše propagoval v ulicích města. Nejen pro něj to byla opojná doba plná inovací, která vyvrcholila zrozením “Solstice” - prvního skutečného montrealského raveu.

 

Hudební evoluce mu ale nedovolila s nástupem nového tisíciletí povolit a tak zkoušel vše, co doposud znal kombinovat napříč dalšími žánry. Založil svůj label Turbo Recordings (pod ním vydává např. Chromeo, Duke Dumond nebo Gesaffelstein) a v roce 2003 vydal hit  Sunglasses at Night nebo Hot in Here (loutkový klip režíroval jeho bratr, který si návštěvy Prahy přivezl loutku Spejbla). O tři roky později následovala první deska Sexor (oceněná Juno Award), v závěsu vydal druhé album s názvem Ciao! a samozřejmě nespočet remixů (Washing Up, The XX - Shelter). Právě díky své hudební neúprosnosti už přes deset let jede nekončící tour po celém světě.

 

Tiga je umělec různých stylů, který nikdy nechodil daleko pro nový zvuk. Není tedy divu, že je jeho třetí album “No Fantasy Required”, na kterém spolupracoval i s Matthew Dear a Hudson Mohawke, více než různorodé. Od R&B, přes disco až po tracky zabarvené electropopem, které připomínají tu nejlepší práci Hot Chip. Charakteristické rysy jeho tvorby, jako je nádech retra a hravost, ale samozřejmě zůstaly a tak si všichni jeho pražští fans můžou mnout ruce! 14. října se tento “veterán inovátor” totiž konečně představí v ROXY.

 

-EN-

Tiga Sontag is, like most of us, a product of his times. In the early 90’s, with the help of a core group of friends, he began to throw a series of small parties, techno shows. Other innovations which Tiga introduced to Montreal party culture include guest DJs, intense street promotions. It was this heady time of dizzying innovation and ravenous sexual ambition which culminated in the birth of 1993’s “Solstice,” generally considered to be Montreal’s first genuine rave. Canadian rave pioneer Tiga Sontag’s fidgety new album features three tracks co-produced by Matthew Dear and a collaboration with Hudson Mohawke. 14th October he will present this new peace to the czech crowd.

 

TIGA (Non Stop Inc/CAN) @ROXY

14.10.2016

Open 22:00

 

FB event: https://www.facebook.com/events/372308502893394/

 

Video:

Tiga - Bugatti: https://www.youtube.com/watch?v=CFg6amMLd-o

TIGA DJ set at CRSSD Fest Spring 2016: https://www.youtube.com/watch?v=XDFtkbX1b2k

Top