Profil legendy - CARL CRAIG

Kdo je Carl Craig?

Vstupenky lze zakoupit ZDE!

Na počátku bylo temno, pásová výroba, frustrace z let 80.tých a pár mladých kluků z města aut u jezera Michigan, kteří si vyjeli na výlet do Chicaga, kde už v té doběžil zázrak jménem house music. Detroit ale není Chicago a parta kolem Derricka Maye, Kevina Saundersona, Juana Atkinse (Belleville Three) si toho byla vědoma. "Čím tvrději jsme hráli, tím více lidi tancovali." shrnul přerod funku, disca do elektroniky detroitský DJ veterán Folton Howard. Uběhlo pár let a vzniklo tzv. DetroitTechno, které ovládlo místní kluby i haly a rychlým tempem se rozšiřovalo dále po USA.
Na přelomu 80/90.let nastoupila "druhá" vlna, která znamenala světový boom techno music a v jejímžčele byli Jeff Mills a právě Carl Craig. Carl Craig je popisován jako kreativnívizionářa průkopník elektronickéhudby obecně, elegantní opinion-leader a progresivní tahoun, kterýinspiroval mnoho umělců. Na svém kontěmá sice nominaci na cenu Grammy (2008 - remix Lika A Child), ale důvod, proč je po 30 letech stále jednou z nejuznávanějších osobností, je někde jinde. Je to jeho různorodost a neustálá touha po změně a experimentu i proti proudu. Atmosférická techno produkce, ale funky nálady, monstrózní orchestrální aranže, ale i klubová jazzová performance. To je jen kapka z moře diverzity, kterou se za ta léta prezentoval a která ho navždy umístila do pomyslné síně slávy elektronické hudby.
Jeho prvnítrack vyšel jižv roce 1989 jako spolupráce s Derrickem Mayem. Vzhledem k chuti k absolutnítvůrčísvobodě založil v roce 1991 label Planet-E, kde vydal celkem 7 alb a mnoho releasů, aťužtanečních, jazzových či experimentálních pod jmény jako 69, BFC, C2, Innerzone Orchestra, No Boundaries, Psyche, Paperclip People, Tres Demented atd. Různorodost a cit pro experiment dokládá i legendární lámaný track Bug In The Bassbin, který je považován za inspiraci pro vznik u nás tak populárního drum&bassu.

Kvalitu djských a live vystoupení u Craiga, jako multiinstrumentalisty, není třeba probírat. Vrcholem je spolupráce s Les Siècles Orchestra v Citéde la Musique v Paříži. Toto legendární vystoupení se dodnes považuje za přelomové, co se týče spojení klasické a elektronické hudby. Po senzačním úspěchu proběhlo mnoho dalších společných vystoupení i variací jako špičkový mutlimediální projekt Versus a Versus 2.0 při Red Bull Music Academy.

Na svém kontěmáremixy pro umělce z různých barev hudebního spektra jako jsou LCD Soundsystem, Hot Chip, Junior Boys, Tori Amos, Goldfrapp, Caribou, Unkle, Yello a další. Jeho label Planet-E mána svém kontěvelikány jako Francesco Mora Catlett, Naomi Daniel, Flexitone, Jason Hogans, Kenny Larkin, Monty Luke, Moodyman, Kevin Saunderson, Big Tone, Tribe, Urban Tribe - tento seznam by mohl být pravděpodobněnekonečný.

Carlovy kořeny vždy zůstaly v Detroitu, kde žije dodnes a je jeho hudebním ambasadorem. Stál u zrodu  Detroit Electronic Music Festivalu v roce 2000 a doteď je jedním z jeho hlavních hnacích motorů.
Dámy a pánové, připravte si své nejlepší párty obleky. Přijíždí elegán a hudební inovátor, bez kterého by byla světová hudební scéna (i včetně ROXY) jiná a bez debat chudší. Hudební zážitek podávaný v exkluzivním 3H setu vždy připraveným performerem. Už brzy - Carl Craig - 12. září v ROXY.

>>>VSTUPENKY<<<

Top