Detail info
Close

UKULELE ORCHESTRA JAKO BRNO

UKULELE ORCHESTRA JAKO BRNO

Datum: 17. září 2024
Místo: Bounty Rock Cafe
Adresa: Hálkova 171/2 (vstup z ul. Kosmonautů), Olomouc

Vstupenky

úterý
17
zář. 2024
20:00
UKULELE ORCHESTRA JAKO BRNO

Informace o akci

Ukulele Orchestra jako Brno je sdružení věkem i hudebními zkušenostmi pestré party hráčů a příznivců ukulele, původně havajského nástroje připomínajícího malou kytaru.

Skupina vznikla na konci roku 2010, tehdy ještě v méně početném složení. Po prvních vystoupeních se velmi rychle vytvořilo seskupení amatérských i profesionálních hudebníků, postupně si budující osobitý přístup a také repertoár složený z coververzí známých písní, které se snaží prezentovat s cílem pobavit sebe i posluchače. Cesta jednotlivých členů k ukulele byla různá, základním impulsem však byla inspirace knihou Toma Hodgkinsona Líný rodič. Autor – sám propagátor ukulele – v ní vyzdvihuje přednosti tohoto skladného nástroje jedinečného zvuku a dokonce tvrdí, že by ukulele nemělo chybět v žádné domácnosti. Což potvrzuje i stále narůstající oblíbenost skladného nástroje mezi profesionály a hudebními nadšenci.

Od svého vzniku absolvovala UojB více než dvě stovky koncertů, od letních festivalů a vystoupení na náměstích, přes klubové hraní, soukromé i firemní oslavy, až po komornější akce v rámci představení slavného brněnského divadla Husa na provázku.

Na kontě má prozatím pět alb coververzí a EP s pěticí českých skladeb. Na jaře 2012 vyšlo „Živě z Brna/Live from Brno“ a hned následujícího roku deska „A Little Less Conversation“, v prosinci 2014 pokřtili UOjB  CD „Mad World“. Na jaře 2016 vyšel projekt s názvem „Ukulele Orchestra jako Brno hraje Škaredou holku“. Přetváří písně brněnské hardrockové kapely z devadesátých let, jejíž čtyři členové se sešli právě v UOjB. Na konci roku 2016 kapela vydala CD písniček z 80. let s názvem "Hity z kazety". Křest posledního alba coververzi s názvem "Here Come Your Men" proběhl v prosinci 2017.

V roce 2018 vznikly ukulele-coververze ryze moravských a slováckých písní vycházející na labelu Indies Happy Trails pod názvem "Štěglivá moravská písnička". Součástí bookletu je zpěvníček s texty a akordy.

Repertoár se postupně rozrůstá, v tuto chvíli ho aktivně tvoří více než padesát předělávek.

V netradičním podání UOjB můžete slyšet světové rockové a popové hity od Rolling Stones, Beatles, Doors, Steppenwolf, Police, Clash, AC/DC, Depeche Mode, Cure, Abby, Eurytmics, Iggyho Popa, Toma Jonese, Elvise Presleyho, Toma Pettyho, Billa Haleyho, Boba Marleyho, Amy Winehouse, Michaela Jacksona a dalších.

Proč právě ukulele a jak vznikl Ukulele Orchestra jako Brno?

Je nás v kapele dvanáct, každý si svou cestu k ukulele našel jinak. U někoho to určitě byla inspirace zvukem nebo výzva, co všechno se dá na ukulele zahrát. Název vznikl spontánně. A kromě vazby na město, kde žijeme, a mnozí z nás se narodili, jsme se postupně rozrostli tak, že jsme teď skutečně orchestr „jako Brno“. Před nějakou dobou naše vystoupení v rámci divadelního představení uvedli takto: „Říká se, že když někdo hraje na velký nástroj, že si tím něco kompenzuje. Pokud to platí i naopak, je tohle hodně drsná partička!“

Jak si vybíráte repertoár? Existuje v tak početné kapele demokracie?

Máme to rozmanité, každého z nás oslovuje jiná muzika, návrhy přichází nejrůznější. Hlavní slovo ve výběru je ale na zpěvácích, v tomto mají výsadní postavení. Máme to štěstí, že výborných zpěváků máme v kapele hned několik. Něco jako demokracie u nás funguje, ale trávíme spolu kromě koncertů a zkoušek nemalou část volného času a vždycky se nějak domluvíme.

Připadá vám dnešní svět šílený?

Když chytnete do ruky ukulele, tak vůbec!

Ticketportal garantuje pravost vstupenek
Na stránkách společnosti Ticketportal si vždy zakoupíte originální vstupenky.
Ticketportal nemůže zaručit pravost vstupenek zakoupených na přeprodejních portálech. Ticketportal s těmito společnostmi nemá nic společného a tento způsob přeprodávání vstupenek nepodporuje.

Galerie

picture UKULELE ORCHESTRA JAKO BRNO

Na mapě

google maps
Top