Detail info
Close

Egon Schiele - Autoportrét - J. Kodet, SKUTR - L. Trpišovský, M. Kukučka

Otáčivé hlediště Český Krumlov
Egon Schiele - Autoportrét - J. Kodet, SKUTR - L. Trpišovský, M. Kukučka

Datum: 26. července - 3. srpna 2024
Místo: Otáčivé hlediště Český Krumlov
Adresa: U Zámecké zahrady, Český Krumlov

Vstupenky

pátek
26
čvc 2024
21:30
Egon Schiele - Autoportrét - J. Kodet, SKUTR - L.
sobota
27
čvc 2024
21:30
Egon Schiele - Autoportrét - J. Kodet, SKUTR - L.
neděle
28
čvc 2024
21:30
Egon Schiele - Autoportrét - J. Kodet, SKUTR - L.
úterý
30
čvc 2024
21:30
Egon Schiele - Autoportrét - J. Kodet, SKUTR - L.
středa
31
čvc 2024
21:30
Egon Schiele - Autoportrét - J. Kodet, SKUTR - L.
čtvrtek
1
srp. 2024
21:30
Egon Schiele - Autoportrét - J. Kodet, SKUTR - L.
pátek
2
srp. 2024
21:30
Egon Schiele - Autoportrét - J. Kodet, SKUTR - L.
sobota
3
srp. 2024
21:30
Egon Schiele - Autoportrét - J. Kodet, SKUTR - L.

Informace o akci

Egon Schiele - Autoportrét

J. Kodet, SKUTR - L. Trpišovský, M. Kukučka

Taneční divadlo

Premiéra 5. 8. 2023

Uvádíme v rámci festivalu Jižní Svéráz.

26. 7. - 3. 8. 2024

Inscenační tým pod vedením choreografa Jana Kodeta nachystal pro Otáčivé hlediště taneční divadlo, inspirované detaily z obrazů či kreseb Egona Schieleho – jako jsou dlouhé ruce, pronikavé oči, erotický výraz tváře, dynamické gesto postavy – ale i ze slov jeho básní a dopisů. Diváci budou svědky návratu ducha Egona Schieleho do zámecké zahrady v postavě muže hledícího na sebe do zrcadla, tak jako na fotografii z ateliéru z roku 1915. Rentgenový pohled génia, který předběhl svou dobu a který se pokoušel osvobodit ducha člověka, překročit hranici morálky a splynout s přírodou, proniká hluboko pod kůži svých modelů. Jako by zkoumal hranici života a smrti. A my vidíme krásného svobodného člověka plného lásky i sexuální touhy. Vidíme jeho svaly, kosti, jeho linii. Vidíme pulzující linii života. Vidíme mladého muže, dům, zrcadlo a přírodu v bouřlivé lačnosti než přijde předčasná smrt. Vidíme Egona Schieleho a náš pokus o jeho autoportrét.

Vstupme do světa za zrcadlem v tanečním projektu kombinujícím zvuk, světlo, scénu a pohyb.

„Květen, červen, červenec, srpen, září, říjen, chci vidět něco nového a chci to zkoumat, chci vychutnávat tmavou vodu, vidět praskající stromy v divokém větru, s úžasem si prohlížet ztrouchnivělé plody zahrad, naslouchat mladým březovým hájům a chvějícímu se listí, vidět světlo, slunce, těšit se z mokrých zelenomodrých večerních údolí, vnímat třpyt zlatých ryb, pozorovat bílé mraky, jak se hromadí, mluvit s květinami, trávou, pozorovat lidi a jejich zdravou barvu, naslouchat vznešené řeči starých kostelů s malými kupolemi a bez ustání běžet širokými rovinami k horám, chci líbat zem a sát teplou a měkkou vůni kopretin; pak vytvořím krásné barevné obrazy.“

Egon Schiele Antonu Peschkovi, dopis, 1910

Rádi byste se na expresionistickou vlnu naladili ještě před začátkem představení?

Srdečně vás zveme na "Setkání s tvůrci", během kterého se dozvíte více informací o inscenaci a jejím vzniku.

Setkání začínají vždy půl hodiny před představením u Kaskádové fontány. Vstup na setkání s tvůrci je zahrnut v ceně vstupenky.

Chcete se naladit, ještě než k nám vyrazíte?

Vydejte se do Českého Krumlova o trochu dříve a navštivte Egon Schiele Art Centrum! Stálá expozice vás provede životem a dílem expresionistického umělce. Do galerie s sebou rovnou vezměte i vstupenku na představení Egon Schiele - Autoportrét, získáte 50% slevu na vstup. Pokud vám ale vstupenka zatím schází, naplánujte si nejdříve galerii, kde vás navnadí a zajistí slevu na vstupenky na tuto jedinečnou premiéru na Otáčivém hledišti!

Představení trvá 80 minut bez přestávky.

 

Egon Schiele – Self portrait

J. Kodet, SKUTR - L. Trpišovský, M. Kukučka

Dance theatre performance

26. 7. – 3. 8. 2024

The production team, led by choreographer Jan Kodet, has prepared a dance theatre performance for the Revolving Auditorium, inspired by details from Egon Schiele’s paintings and drawings – long arms, piercing eyes, erotic facial expressions, dynamic gestures – and also by the words of his poems and letters. The audience will witness the return of Egon Schiele’s spirit to the castle gardens in the figure of a man looking at himself in the mirror, as in a photograph taken in his studio in 1915. The X-ray gaze of the genius, who was ahead of his time and who tried to free the human spirit, overcome the limits of morality and merge with nature, penetrates deep under the skin of his models. It is as if he were exploring the boundary between life and death. And we can see a beautiful free man full of love and sexual desire. We can see his muscles, his bones, his silhouette. We can see the pulsating line of life. We can see a young man, a house, a mirror and nature in a impetuous avidity before his untimely death. We can see Egon Schiele and our attempt at his self-portrait.

Let us enter the world behind the mirror in a dance project that combines sound, light, stage and movement.

"May, June, July, August, September, October, I want to see something new and I want to explore it, I want to savour the dark water, to see the trees crackling in the wild wind, to gaze in wonder at the rotten fruit of the gardens, to listen to the young birch groves and the quivering leaves, to see the light, the sun, to enjoy the wet green-blue valleys in the evening, to feel the glitter of the golden fish, to watch the white clouds gathering, to talk to the flowers, the grass, to watch the people and their healthy colour, to listen to the noble speech of old churches with little domes, and to run without ceasing across the broad plains to the mountains, I want to kiss the earth and absorb the warm soft scent of the oxeye daisies; then I shall make beautiful coloured paintings.“

Egon Schiele to Anton Peschka, a letter, 1910

Approximate length of the performance 75 minutes.

Ticketportal garantuje pravost vstupenek
Na stránkách společnosti Ticketportal si vždy zakoupíte originální vstupenky.
Ticketportal nemůže zaručit pravost vstupenek zakoupených na přeprodejních portálech. Ticketportal s těmito společnostmi nemá nic společného a tento způsob přeprodávání vstupenek nepodporuje.

Galerie

picture Egon Schiele - Autoportrét - J. Kodet, SKUTR - L. Trpišovský, M. Kukučka

Na mapě

google maps

Doporučené

Top