Detail info
Close

STIMUL festival: WILCO (USA)

STIMUL festival: WILCO (USA)

Místo:

Vstupenky

Informace o akci

Držitelé dvou cen Grammy (za nejlepší alternativní album Ghost Is Born) nejsou jen kapelou, která proměnila tvář rockové hudby posledních dvou dekád, ale také symbolem, tajemstvím, hnutím. Kapela kolem Jeffa Tweedyho – milovníka lyrických šifer, surrealistických obratů, signálních kódů a rozličných akronym (Wilco je aviatický armádní termín pro vzkaz „Obdržel jsem zprávu, rozumím a provedu“: Will Comply), – se postupem času ze zárodečné country polohy dokázala vyvinout v jeden z nejinovativnějších rockových spolků zámořské scény. Výsostně harmonická hudba místy napadená duchařskými zvuky, pronikavé melodie, bohaté zvukové textury a minuciózní práce s instrumentálními party: to všechno jsou Wilco.
Skupinu katapultovalo mezi nejvlivnější americké kapely album Yankee Hotel Foxtrot, které produkoval známý avantgardní hudebník Jim O´Rourke. Firma Reprise odmítla nahrávku vydat, ale Wilco nakonec vydali svou strhující dekonstrukci rock´n´rollového žánru u labelu Nonesuch, jež ovšem rovněž patřil pod Warner music, který zaplatil za stejnou desku dvakrát a získal katastrofální reputaci. Wilco přinesla fenomenální úspěch u kritiky i fanoušků.
Yankee Hotel Foxtrot, na jehož obálce najdete ikonickou fotografii „chicagských dvojčat“ Marina City, je ten případ díla, na které v podstatě nelze navázat. Přesto i pro další desky Wilco platí to samé, co pro YHF: jejich desky slyšíme pokaždé trochu jinak, vždycky svým způsobem poprvé a nikdy je nemáme tak úplně ve své moci.
28. 9. 2010 se v pražském Divadle Archa můžete přesvědčit o tom, že návykovou hudbu Wilco si nevybíráme - ona si vybírá nás. 
www.wilcoworld.net
www.stimul-festival.cz
www.divadloarcha.cz  

Ticketportal garantuje pravost vstupenek
Na stránkách společnosti Ticketportal si vždy zakoupíte originální vstupenky.
Ticketportal nemůže zaručit pravost vstupenek zakoupených na přeprodejních portálech. Ticketportal s těmito společnostmi nemá nic společného a tento způsob přeprodávání vstupenek nepodporuje.

Galerie

Top