Detail info
Close

Dietrich Buxtehude: MEMBRA JESU NOSTRI

Dietrich Buxtehude: MEMBRA JESU NOSTRI

Místo:

Vstupenky

Informace o akci

Dietrich Buxtehude (1637 - 1707) napsal cyklus sedmi kantát vztahujících se k sedmi částem těla Ukřižovaného (k hlavě, kolenům, rukám, boku, hrudi, srdci a tváři) v roce 1680 a věnoval jej Gustavu Dübenovi, královskému kapelníku ve Stockholmu, který jeho hudbu pravidelně uváděl. Text vychází ze středověké pašijové básně Rhytmica oratio ad unum quodlibet membrorum Christi patientis et a cruce pendentis. Autorem básně, která byla známá zejména pod titulem Salve mundi salutare je Arnulf z Louvain, ačkoli za Buxtehudeho života bylo autorství mylně připisováno Bernardovi z Clairvaux.

Stejně, jako literární předloha se cyklus sestává ze sedmi částí - samostatných kantát, které jsou věnovány jednotlivým částem ukřižovaného Kristova těla: nohy – kolena – ruce – boky – hruď – srdce – obličej. Sedmá část Salve caput cruentatum se stala předlohou Paulu Gerhardtovi v jeho církevní písni O Haupt voll Blut und Wunden . Ta se stala pašijovou písní a použil ji i Johann Sebastian Bach v Matoušových pašijích.

Každá kantáta cyklu je rozdělena do šesti částí; instrumentální úvod; koncert pro nástroje a pět hlasů (SSATB), s výjimkou páté a šesté kantáty, kde jsou použity pouze tři hlasy; tři árie pro jeden nebo tři hlasy, po každé z nich následuje instrumentální ritornel; a doslovná repríza koncertu. Od tohoto schématu se liší pouze první a poslední kantáta.

Ticketportal garantuje pravost vstupenek
Na stránkách společnosti Ticketportal si vždy zakoupíte originální vstupenky.
Ticketportal nemůže zaručit pravost vstupenek zakoupených na přeprodejních portálech. Ticketportal s těmito společnostmi nemá nic společného a tento způsob přeprodávání vstupenek nepodporuje.

Galerie

picture Dietrich Buxtehude: MEMBRA JESU NOSTRI
Top