Detail info
Close

SPACE & SOUND - STOCKHAUSEN GRUPPEN

SPACE & SOUND - STOCKHAUSEN GRUPPEN

Místo:

Vstupenky

Informace o akci

Janáčkova filharmonie Ostrava
Ostravská banda
Milan Osadský, akordeon
Johannes Öllinger, kytara
Daan Vandewalle, klavír
Johannes Kalitzke, Petr Kotík, Rolf Gupta, dirigenti
Hornická kapela ze Stonavy, Jaroslav Šindel, dirigent

Karlheinz Stockhausen: Gesang der Jünglinge (1955–56)
Karlheinz Stockhausen: Gruppen (1955–57)
Jacek Sotomski: beautiful to me. ah (2014)
Phill Niblock: Three Petals (2014)
Petr Kotík: Variations for 3 Orchestras (2003–05)
John Cage:  Atlas Eclipticalis (1961) & Winter Music (1957)

Gruppen pro tři orchestry, tři dirigenty a 112 hudebníků  Karlheinze Stockhausena, jednoho z nejinspirativnějších tvůrců hudby 20. století, se pro svoji náročnost hrají tak zřídka, že možnost navštívit živé provedení je jedinečná, výjimečná událost.

Ve čtyřkanálovém Gesang der Jünglinge (1955–56), které hudebně Gruppen předchází, Stockhausen poprvé uplatnil a vyzkoušel myšlenku hudby v prostoru, kterou pak radikálně použil v Gruppen.

Výjimečně (a poprvé v Praze!) lze také slyšet kompletní provedení mistrovského díla Atlas Eclipticalis (1961)Johna Cage pro 86 sólistů simultánně s klavírním sólem Winter Music (1960) a to tak, jak tyto dvě skladby prováděl Cage s pianistou Davidem Tudorem. V duchu koncepce Johna Cage uslyšíme uvnitř jeho hudby, tedy opět simultánně, Hornickou kapelu ze Stonavy.

Kompozice pro tři orchestry Philla Niblocka a Petra Kotíka jsou výsledkem zaměření Ostravského centra nové hudby na skladby v prostoru. Zařazení skladby polského skladatele Jacka Sotomského (nar. 1987) pro dva orchestry a sólistu (situovaného uprostřed) je v souladu s uměleckou strategií Ostravského centra nové hudby uvádět práce skladatelů nejmladší generace.

*Kategorie IV / 300 Kč je vyhrazena pro studenty(je vyžadován průkaz při vstupu).

Ticketportal garantuje pravost vstupenek
Na stránkách společnosti Ticketportal si vždy zakoupíte originální vstupenky.
Ticketportal nemůže zaručit pravost vstupenek zakoupených na přeprodejních portálech. Ticketportal s těmito společnostmi nemá nic společného a tento způsob přeprodávání vstupenek nepodporuje.

Top