Aktuality a další program festivalu Alternativa 09!

Unijazz ve spolupráci s hl. m. Prahou, za finanční podpory MK ČR a MČ Praha 1, pod záštitou primátora hl. m. Prahy MUDr. Pavla Béma pořádá
17. ročník mezinárodního hudebního festivalu

 

 

 

 


8. a 21.–28. listopadu 2009
Divadlo Archa / Kaštan – scéna Unijazzu / Čítárna Unijazzu

Předsunutým koncertem s americkou zpěvačkou Lydií Lunch začal 8. listopadu v Divadle Archa 17. ročník festivalu Alternativa.
Po čtrnáctidenní odmlce přichází vlastní festivalový týden. Vše se naplno rozjede
21. listopadu v klubu Kaštan (Praha 6, Břevnov) přehlídkou nových projektů současné hudební scény s názvem Malá Alternativa. V Kaštanu už festival zůstane po celou dobu svého trvání, kromě pondělí 23. 11., kdy se přesune opět do Divadla Archa. Zde se odehraje křest CD Magorova summa – zhudebněné básně Ivana. M. Jirouse za doprovodu souboru Agon Orchestra a jeho hostů, křest CD Libido trip – první album NTS tria (Michal Nejtek, Petr Tichý a Štěpán Smetáček) a Feral Choir Phila Mintona – výsledek dvoudenního workshopu s neprofesionálními zpěváky.

Hudba, která na festivalu zazní, je často obtížně zařaditelná, přesto však autentická a velmi působivá. Tvůrci hledají inspiraci v tradiční hudbě, v rozmanitých hudebních žánrech a postupech, v přírodě i v nových technologiích či v běžných zvucích na první poslech zcela nehudebních.

www.myspace.com/alternativafestival
www.unijazz.cz


PŘEDPRODEJ VSTUPENEK
Vstupenky na festival ALTERNATIVA 09 a bližší info ZDE!

PROGRAM

21. 11. 18.00 Kaštan 80 Kč 
MALÁ ALTERNATIVA – přehlídka nových projektů současné hudební scény.  
Degtukas, I Love 69 Popgejů, Noartist, Proletáři všech zemí, Tohorobův Lipet Grund 

22. 11. 20.00 Kaštan 120 Kč za podpory Francouzského institutu v Praze 
GEORGE CREMASCHI (USA) + LE QUAN NINH (F) + FRÉDÉRIC BLONDY (F) 
Trio vynikajících a osobitých instrumentalistů se poprvé potkalo v roce 2007 v Kalifornii, slovo dalo slovo a rázem se dohodli na společném projektu. Všichni tři mají široce otevřenou mysl, jejich souhra je samozřejmá i duchovní zároveň, neuvědomují si či spíše zásadně ignorují jakékoliv hranice a schémata, mementem jsou svoboda a společná hudební dobrodružství. Díky dlouhým létům strávených v nejrůznějších formacích a projektech a mimořádným improvizačním schopnostem jsou jejich koncerty hlubokým zážitkem. Ševelící i bouřlivé tóny klavíru, barevná paleta perkusí, hluboké tóny kontrabasu a moderní elektro hrátky. Vážná hudba, jazz, elektronika? Vše v jednom zabalené v mohutném improvizačním rozletu... 
www.fredericblondy.net, www.lequanninh.net, www.cesta.cz/georgecremaschi.htm

23. 11. 20.00 Divadlo Archa 290 Kč / 350 Kč 
PHIL MINTON‘S FERAL CHOIR 
Vrcholný improvizátor zaměřený hlavně na zpěv a dechové nástroje se na scéně moderní vážné hudby pohybuje již od šedesátých let. Hlavně jeho hlasové schopnosti jsou neuvěřitelné, dokáže svým vokálem vnuknout život mnoha identitám, ne nutně přímo lidským, interpretuje po svém přírodní zvuky i neživé předměty. Se svým hlasem dokáže podobná kouzla jako domorodí šamané nebo beatboxeři. Divoký anarchistický přístup k hudbě si uchoval i téměř v sedmdesáti letech, nijak ze svéhlavých postojů neustupuje. Zároveň je však důkazem toho, že i moderní vážnou hudbu může dělat každý. Právě jeho Feral Choir, se kterým posledních patnáct let objíždí svět, je workshopem a koncertem pro všechny lidi, kteří chtějí zpívat. Na Alternativě vystoupí Phil Minton jednak se svým projektem Feral Choir a pak také v komornější sestavě. 
http://www.philmintonsferalchoir.com
AGON ORCHESTRA & IVAN MARTIN JIROUS (CZ) – křest CD Magorova summa  
Poezie a hudba odpradávna patří k sobě. Středověcí minstrelé, afričtí grioti nebo třeba kabaretní kuplety to jasně dokládají. Také v české hudbě má poezie své nezastupitelné místo, pro všechny příklady stačí jmenovat album Kuře v hodinkách skupiny Flamengo. Ivan Martin Jirous, všeobecně známý jako Magor, nositel Ceny Jiřího Seiferta za rok 2006, má s hudbou svůj život spojený více než kdo jiný, ve zlém i v dobrém. Je proto možná trochu s podivem že ke zhudebnění jeho básní došlo až teprve nedávno, projekt Magorova summa je nejen ojedinělý ale hlavně velmi povedený. Agon Orchestra se věnuje moderní vážné a avantgardní hudbě již od roku 1983 a pro zhudebnění Magorových básní nešlo vybrat lépe. Autory hudby jsou Petr Kofroň, Ivan Acher, Michal Nejtek a Marko Ivanović. Originální spojení výrazného hudebního doprovodu, unikátních Jirousových básní a jeho sugestivního přednesu. Současná vážná hudba si s poezií velmi dobře rozumí. 
NTS TRIO (CZ) – křest CD Libido trip 
Společná záliba skladatele soudobé hudby Michala Nejtka, jazzového kontrabasisty Petra Tichého a rockového bubeníka Štěpána Smetáčka v boření hranic a hudebních konvencích zaujala nejen vydavatelství Guerilla Records, která vydává jejich debutové album v listopadu 2009.

24. 11. 20.00 Kaštan 120 Kč 
PHIL MINTON (GB) + ISABELLE DUTHOIT (F) 
IVAN PALACKÝ (CZ) + KLAUS FILIP (A) 

25. 11. 20.00 Kaštan 120 Kč 
PENDLER (A)  
GOLDEN DISKÓ SHIP (GER)                        

26. 11. 20.00 Kaštan 120 Kč  
YOKO MIURA (JAP) + ARNAUD BENOIST (F) 
ORCHESTER IVANA TOMOVIČA (SK) 

27. 11. 20.00 Kaštan 120 Kč 
MIKOLÁŠ CHADIMA (CZ) + JÚLIUS FUJAK (SK) – XAFOO 
GANESH ANANDAN (INDIE) + HANS REICHEL (GER) – Self Made 

28. 11. 20.00 Kaštan 120 Kč 
TEX NAPALM w/ DIMI DERO & LO SPIDER (D/F)  
RÁNY TĚLA (CZ) 

VÝSTAVY
Čítárna Unijazzu – Karel Haloun – Hudební výchova. Soubor dvaceti původně linorytových portrétů českých hudebníků z let 2004–2007, vydaných v roce 2009 v číslovaném nákladu dvaceti kusů jako tisky solventními inkousty na papíru.  
Kaštan – Karel Šuster – fotografie z festivalu Alternativa 2008

Změna programu vyhrazena.

Top