PATTI SMITH v červenci v Divadle Archa!

PATTI SMITH
15. 07. 2009 od 20.00
Divadlo Archa (Praha)

Hello, jsem Patti Smith a vezu trochu toho umění!

Jeden z největších miláčků českého publika a skutečná Legenda! světového undergroundu - Patti Smith - se po dlouhých 4 letech a po naprosto skvělém a kritiky opěvovaném koncertě z roku 2005, vrací v rámci exkluzivního miniturné na „místo činu“ – do pražského Divadla Archa, kde 15. července předvede českému publiku to nejlepší ze své opravdu bohaté umělecké kariéry.
Patti Smith nevyráží na turné příliš často a zároveň její turné nečítají vždy zrovna moc koncertních dat, takže srdce českého a vlastně i středoevropského fanouška může zaplesat radostí, že se Patti Smith v naší stověžaté, kterou osobně velice miluje, objeví letos v létě.

Vstupenky na www.ticketportal.cz a bližší info: ZDE

Jako mnoho významných hudebníků začínala i Patti Smith v polovině sedmdesátých let v proslaveném newyorském klubu CBGB. S kapelou Patti Smith Group, ve které již od počátku působil Čech Ivan Král, natočila v roce 1975 první album "Horses". Kritikou i posluchači oslavovaní umělci následně nahráli další čtyři neméně kvalitní alba. Kapela však doplatila na svůj až příliš bouřlivý život provázený drogovými závislostmi a z toho plynoucími skandály. Patti skupinu v roce 1979 po vydání alba "Wave" rozpustila v podstatě na vrcholu slávy a stáhla se do ústraní, aby se věnovala rodinnému životu. S velkým nadšením fanoušci přijali koncem devadesátých let zprávu o jejím chystaném návratu na koncertní pódia. Tomu předcházelo vydání alba "Gone Again", na kterém potvrdila, že neztratila nic ze své živočišnosti ani sílu své výpovědi. O tom se mohli přesvědčit i návštěvníci, kteří viděli tehdejší strhující vystoupení v pražském Paláci kultury. Její další české účinkování přišlo rok po vydání devátého studiového alba "Trampin´". Bylo zároveň již čtvrtým albem, které Patti Smith nahrála s kapelou ve složení Lenny Kaye (kytara), Jay Dee Daugherty (bicí), Tony Shanahan (baskytara, klávesy) a Oliver Ray (kytara). (V Praze se kapela představí ve stejném složení krom Olivera Raye – toho nahradí Jackson Smith.) V titulní skladbě se zde objevuje poprvé také dcera Patti Smith – Jesse. Trampin´produkovala sama autorka, společně se členy kapely. Pod mix je podepsán Patrick McCarthy (R.E.M.).
Zatím posledním albem je počin z roku 2007 „Twelve“, na kterém Patti Smith geniálně předvedla 13 cover verzí slavných světových hitů, kterým dominuje legendární verze „Smells Like Teen Spirit“ od Nirvany…

Nejsem žádná blbá ikona, ale PATTI SMITH!

Patti je víc než legenda – je to umělkyně zcela současná, která dokáže promluvit do vaší duše. Zažít živočišnou energii jejího koncertu „na dosah ruky“ v prostoru Divadla Archa je příležitostí, která se již opravdu nemusí opakovat.

Více informací najdete na stránkách www.pattismith.net nebo www.myspace.com/pattismith
Kompletní informace o našich akcích najdete na www.1015.cz

 

 

 

Mí Pražané mě milují, bůhví proč ...

Zpěvačka, básnířka, fotografka a malířka Patti Smith se narodila 30.prosince 1946 v Chicagu, USA. Se svými rodiči postupně žila v New Jersey, Paříži, Londýně , New Yorku. Na sklonku šedesátých let vydává malé lokální noviny, pracuje pro hudební časopis Rock. Píše poezii. V roce 1970 se seznamuje s prodavačem gramodesek Lenny Kayem, který ji poté doprovází na kytaru při recitaci jejích básní. Svou poezii v následujících letech vydává i knižně. V roce 1974 vychází její první singl, do formující se kapely přichází český emigrant Ivan Král. V roce 1975 debutuje albem Horses. Ve druhé polovině sedmdesátých let je jednou z nejvýraznějších představitelek americké rockové alternativy. Svou kariéru přeruší, když se 1. března 1980 provdá za kytaristu skupiny MC5 Freda "Sonic" Smithe. Odchází ze scény, žije v Detroitu a vychovává své dvě děti. V roce 1988 se na čas vrátí albem Dream of Life. Její život je ale poznamenán řetězem tragických událostí. V roce 1989 ztrácí dlouholetého přítele a albového fotografa Roberta Mapplethoprea, o rok později umírá její dlouholetý spoluhráč Richard Sohl, v roce 1994 se musí rozloučit s bratrem Toddem a manželem Fredem 'Sonic' Smithem. V roce 1996 se rozhodne přijmout hudbu jako terapii, vrací se na scénu albem Gone Again s renovovanou sestavou kapely, s níž natáčí a koncertuje podnes.

Diskografie:
Horses (1975)
Radio Ethiopia (1976)
Easter (1978)
Wave (1979)
Dream of Life (1988)
Gone Again (1996)
Peace and Noise (1997)
Gung Ho (2000)
Land 1975-2002 (2CD výběr+rarity, 2002)
Trampin' (2004)
Twelve (2007)

Top