The Darkest Tour: CRADLE OF FILTH & spol. za dveřmi!

„The Darkest Tour“:
CRADLE OF FILTH (uk)
MOONSPELL (por)
TURISAS (fin)
DEAD SHAPE FIGURE (fin)
pátek 17.04. 2009
Praha, Hala FOLIMANKA
středa 22.04. 2009
Bratislava, DK Dúbravka

Milovaní i zatracovaní. Kapela, která rozděluje metalovou veřejnost na dva nesmiřitelné tábory. To vše a mnohem více znamená jméno CRADLE OF FILTH.
I jejich největší odpůrci jim nemohou upřít status jedné z nejvýznamnějších metalových kapel a stejně tak nelze potlačit vliv, jaký zde zanechala a zanechává nejen jejich hudba, ale také třeba neodmyslitelná „černá“ image. Prakticky po celou jejich kariéru se vedou diskuze jak správně pojmenovat jejich hudební styl. Sama kapela se vymezuje proti častému označení „black metal“ a označuje svou hudbu jako „extreme music“. Tak jako tak čerpají CRADLE OF FILTH nejvíce z oblastí gothic a black metalu a zvláště v posledních letech se nechávají ovlivňovat i dalšími extrémními hudebními žánry.
Za více než sedmnáctiletou historii se sice sestava CRADLE OF FILTH několikrát změnila a v současnosti i ztenčila, ale pozice frontmana je stále neměnná – málokdo si dokáže za mikrofonem představit někoho „většího“, než démonického Daniho Filtha, který neochvějně stojí v čele kapely od jejích počátků.  

Hajej, dadej, jezulátko!

Na CRADLE OF FILTH existuje mnoho pohledů, z perspektivy hudebních kritiků mají britští vampíři své nejlepší časy již za sebou (za tvůrčí vrchol kapely je považováno především období kolem alba „Dusk...And Her Embrace“ z roku 1996), ale pohled většiny fanoušků je zcela opačný, za což výmluvně hovoří vyprodané koncerty a stabilní prodejnost alb.
Na podzim loňského roku vyšla dosud poslední deska s názvem "Godspeed On The Devil's Thunder", na které se podílel i český bubeník Martin Škaroupka, jež v roce 2006 nahradil za bicí soupravou Adriana Erlandssona a stal se plnohodnotným členem kapely. Nové album je nástupcem dva roky starého počinu „Thornography“ a jde o koncepční nahrávku o celkové stopáži dosahující dvaasedmdesáti minut. Příběh vypráví o Gillesi De Raisovi, legendárním sériovém vrahovi z patnáctého století, který bojoval po boku Johanky z Arku. Ohlasy na toto dílo předčily veškerá očekávání a mnoho předních hudebních časopisů nešetřilo ve svých recenzích kladnou kritikou. 

Podle předního časopisu Metal Hammer jsou v současnosti CRADLE OF FILTH (společně s IRON MAIDEN) nejúspěšnější britskou metalovou kapelou. Za sebou mají bezpočet velkých turné a miliony prodaných desek. Další část jejich bohaté kariéry se bude psát také v Praze a Bratislavě v rámci „The Darkest Tour“.  

Jako speciální hosté se na turné představí kapely MOONSPELL, TURISAS a DEAD SHAPE FIGURE.

The Darkest Tour: plakát

V našich končinách jsou portugalští MOONSPELL velmi oblíbenou koncertní atrakcí a tak jsou jejich tuzemská vystoupení vždy spojena s velkým očekáváním. Fanouškům imponuje zejména jejich podmanivá hudební kombinace, ve které se snoubí vlivy gothic/doom/death a black metalu. Popularitu kapely ilustruje i fakt, že v roce 2006 získali s deskou „Memorial“ prestižní ocenění v anketě MTV Europe Music Award. Na turné s CRADLE OF FILTH budou představovat zejména svůj poslední počin s názvem „Night Eternal“. 
Také finští battle-metalisté TURISAS si nekompromisním způsobem razí cestu do povědomí širokého spektra fanoušků a výsledkem tak není nic jiného, než jejich účast na The Darkest Tour“. V podání TURISAS vás čeká atraktivní viking-metalové představení, během něhož se s kapelou vracíte kamsi do dávných dob, kdy jihovýchodní Evropu brázdili piráti a také „Varagiané“, severští bojovníci, do jejichž role se TURISAS vžívají. Pirátská image ale není jediným lákadlem, které kapela nabízí. Neotřelá kombinace folk-power-black-symphony metalu tvoří originální hudební celek, který je navíc oživen např. zvuky akordeonu nebo tahací harmoniky. Obrázek o kapele si můžete udělat například shlédnutím nového DVD s názvem „A Finnish Summer With Turisas“.
Další Finové, DEAD SHAPE FIGURE, se naopak řadí mezi přední kapely novodobé thrashmetalové vlny a účast na Darkest Tour je dalším milníkem v jejich slibně započaté kariéře.

 

 

Koncerty CRADLE OF FILTH v rámci turné „The Darkest Tour“ se uskuteční v pátek 17.dubna v Praze ve sportovní hale FOLIMANKA a ve středu 22. dubna v Bratislavě v DK Dúbravka.

Vstupenky na www.ticketportal.cz a bližší info: ZDE

Související linky:
www.cradleoffilth.com
www.moonspell.com
www.turisas.com
www.deathshapefigure.fi
www.obscure.cz
www.shindy.cz

Top