MIGHTY SOUNDS 2009: jarní novinky!

Mighty Sounds Festival
17.-19.7. 2009, Olší u Tábora
www.mightysounds.cz
www.myspace.com/mightysounds                                        

Mighty Sounds 2009!

 


I když se to v těchto dnech může zdát, že léto je vzdálené několik světelných let, není tomu naštěstí tak. K létu patří festivaly a jedním z nejvýraznějších je již tradiční akce s názvem Mighty Sounds.

MS nepatří akcím, kde vám neservírují tradiční vepřo-knedlo dramaturgii omaštěnou nějakým tím zahraničním jménem. MS se snaží být festivalem, kde kvalitní zahraniční soubory dostávají široký prostor a kde se české kapely musí hodně snažit, aby v nabité konkurenci nezapadly. Na sedmi scénách se vystřídá téměř 150 kapel, cca 100 djs, velké množství divadel a pestrá paleta performerů či workshopů.

Přípravy na jubilejní 5. ročník jsou v plném proudu a potvrzené kapely se každou neděli v podvečer objevují v krátkých miniprofilech na festivalovém webu.

Přestože je Mighty Sounds, z velké míry o ska, už od počátků festivalu jsou nedílnou součástí dramaturgie soubory přísahající na punkrock, hardcore, rock’n’roll, reggae, dancehall, rockabilly, soul, ale i metal nebo hip hop. Tři djské scény obohacují dále program o drum'n' bass, breakbeat, jungle ad.

Festival proběhne jako tradičně na loukách u jihočeské vesničky Olší u Tábora ve dnech 17.-19. července. V loňském roce prošel prostor konání festivalu výrazným „faceliftem“, když bylo jádro areálu rozšířeno zhruba o čtvrtinu díky „připojení“ další louky a přibylo další velké parkoviště.

Z dosud zveřejněných kapel se návštěvníci mohou těšit na britskou punkrockovou legendu Buzzcocks, švédské rock´n´rollové hvězdy  Backyard Babies nebo americkou dirty reggae formaci The Aggrolites. Britské ostrovy, které mají na MS vždy silné zastoupení, budou reprezentovat punkrockeři Deadline, ze země sýrů a kvalitních hodinek dorazí rockabilly trio The Peacocks, jih Evropy budou zastupovat italští ska rebelové Talco  a jejich španělští kolegové La Gossa Sorda.

Milovníci netradičních zážitků jistě ocení punkrockový kabaret The World/Inferno Friendship Society nebo americké psychobilly matadory Koffin Kats.

Z první vlny potvrzených interpretů je třeba vyzdvihnout i švédskou 2tone legendu Liberator, holandskou ska stálici Mr. Review, rock´n´rollový masakr Peter Pan Speedrock a určitě i britsko holandskou legendu Mark Foggo´s Skasters. 

Československou scénu budou reprezentovat stálice jako Polemic, Sto Zvířat, Fast Food Orchestra, Prague Ska Conspiracy , NVÚ, Totální Nasazení a mnoho dalších
Vstupenky jsou k, až do konce dubna pořídíte lístky za 580Kč včetně poplatků. 

 Vstupenky na www.ticketportal.cz a bližší info: ZDE 

MIGHTY SOUNDS vol. 5
150 interpretů z celého světa na 7mi scénách
zaměření: ska, punk, rock 'n' roll, reggae, dancehall, hard core, drum'n'bass, jungle ad.
datum: 17. - 19. červenec 2009
místo: Olší u Tábora (100km jižně od Prahy)
loňská návštěvnost: 12.000
MS byl letos nominován časopisem Filter jako jediný žánrový festival na cenu „Festival roku“.
Profily některých kapel:

BUZZCOCKS (UK)

Buzzcokcs se zformovali v roce 1975 v Manchesteru a stali se jednou z nejvlivnějších kapel, jež na samém počátku vzešla z vlny punkrocku. Křehké melodie, nadupané kytary a kousavé texty kytaristy Peta Shellyho brzy kapelu vynesly nahoru. Buzzcocks byli zpočátku inspirováni energií Sex Pistols, avšak nenásledovali jejich rozzlobené politické postoje, naopak vždy zůstali originální a spíše do svých tříminutových popových pecek vkládali vášnivost a brilantní energii. Shellyho střídavě vtipné a střídavě úzkostné texty o dospívání a láskách patřily ve své době  k jedněm z nejpoutavějších a i po letech ozvěny jejich hudby lze zaslechnout i v tvorbě takových kapel jako Husker Du nebo Nirvana.

LIBERATOR (Swe)

Jestliže minulý rok švédskou scénu na MS bravurně reprezentovali The Liptones, tak pro tento rok ořadatelé přichystali skutečnoou pochoutku v podobě legendární skandinávské formace Liberator! Kapela se dala dohromady v roce 1994 ve švédském Malmö. Zpočátku jako party kapela hrající převážně 2tone coververze britských kapel THE BEAT, MADNESS nebo THE SPECIALS, později jako jedna z nejzásadnějších kapel severu. O několik let později později se Liberator stali nejznámější švédskou kapelou a pravděpodobně i jednou z nejznámějších kapel stylu ska v Evropě. 

THE AGGROLITES  (USA)

Celou tuhle parádu mají na svědomí kytarista Brian Dixon a frontman Jesse Wagner. Značkou Aggrolites je syrovost, s lehkostí namíchaná s autentickým ska šedesátých let. Kouzlo této podušené omáčky z toho nejšťavnatějšího masa je v přísadách Lee Perryho, War a Toots and The Maytals. Výsledkem je lahodné Dirty Reggae. Původně kapela vznikla za účelem backování, návštěvníkům Mighty sounds dobře známé jamajské legendy Derricka Morgena. Posléze však kromě toho, že kapela doprovázela další z legend jakými byli například Prince Buster, Cedrick Brooks, Phillis Dillon či Dean Frasier, se svojí tvorbou zároveň přinesla i něco zcela nového. Svět byl zvyklý na všelijaké odnože jamajského ska s příměsi rocku, punku či reggae, ale natolik autentický počin připomínající Kingston v roce 1963 a Londýn roku 1979  zaskočil všechny do jednoho. Když k tomu všemu přidáte drsnou hard core image, všechno vám pomalu začne být jasný.

BACKYARD BABIES (SWE)
Tato čtveřice tento rok oslaví neuvěřitelných 20 let od doby co nastoupila do nezastavitelného vlaku drog, sexu a rock’n’rollu a kupodivu funguje stále v původní sestavě. Skandinávie v 90. letech posloužila jako útočiště rock’n’rollového ducha, když zbytek Evropy zastihla tsunami danceflooru, techna, hip-hopu, crossoveru a britpopu. Kapely jako Turbonegro, Hellacopters, the Ark či právě Backyard Babies si vypomohli trochou punku a pomalu vymírající glamrock, rock’n’roll, hard rock a heavy metal udrželi při životě až do nového tisíciletí, kdy semena znovu padla na úrodnou půdu. Krom šesti dlouhohrajících desek, stovek koncertů, společných tour s AC/DC, Social Distortion  či Motorhead, se kytarista Dregen zasloužil i o vznik dalších dvou zásadních seskupení – Hellacopters, které musel po dvou deskách opustit kvůli vzrůstající popularitě jenž omezovala jeho domovské Backyard Babies, a Supershit 666, jež sestavil právě ze členů Hellacopters a britských the Wildhearts. Backyard Babies hostovali na deskách takový velikáni jako Joey Ramone, Hanoi Rocks, The Cardigans, The Dwarves, L7, Danko Jones, Turbonegro či The Dictators. Kapela se také může pyšnit i několika švédskými cenami Grammy.
Dosud potvrzené kapely:

Backyard Babies (SWE) - Rock ´n´ Roll
Boom Club (FR) - Ragga/Hip Hop/Jungle
Buzzcocks (UK) - Punk/Pop
Chase Long Beach (USA) - Ska/Punk
Deadline (UK) – Punkrock
World/Inferno Friendship Society
dOMi (NOR) - Punk/Ska/Metal
Far From Finished (USA) - Punkrock
La Gossa Sorda
Liberator (SWE) - Ska
Mark Foggos's skasters (NL/UK) - Ska
Nguru (CH) - Ska/Punk
Peter Pan Speedrock (NL) - Rock ´n´ Roll
Polemic (SK) - Ska
Prague Ska Conspiracy (CZ) - Soul/Ska/Rock
Rude & Viser a.k.a. Mr.Review (NL) - Ska/Reggae
Totální Nasazení (CZ) – Punkrock
NVÚ (CZ) – Punkrock
Fast Food Orchestra (FI) – Ska/ Ragga
Sto Zvířat (CZ) – Ska
Talco (IT) - Ska/Punk
The Aggrolites (USA) - Dirty Reggae
The Display Team (UK) - Punk/Ska/Rock
The Hitchers (UK) - Rockabilly
The Koffin Kats (USA) - Psychobilly
The Offenders (IT) - 2Tone
The Peacocks (CH) - Rockabilly

Top