Návrat legendy, aneb CRO-MAGS v Praze!

CRO-MAGS (usa)
STRENGHT APPROACH (ïta)

Pondělí 02.03. 2009
Praha, EXIT Chmelnice (www.exitchmelnice.cz)

Nenech si to ujít!

Pokud nedáte dopustit na NY hardcorovou scénu a uznáváte její nesmrtelné praotce v podobě kapel Agnostic Front nebo Sick Of It All, pak jistě nevynecháte koncert legendy tohoto stylu v podobě newyorské party CRO-MAGS! Jejich nadčasové album "Age Of Quarrel" z roku 1986 začalo psát zlatým písmem historii NYHC scény a dodnes je citováno mnohými kapelami jako zdroj inspirace. Potěšujícím faktem je, že po personálních nejasnostech vyrážejí CRO-MAGS na toto turné v čele s původním frontmanem Johnem Josephem. Vstupenky na koncert, který se uskuteční 2. března v Praze v klubu Exit Chmelnice, zakoupíte ZDE!.

Společně se zmíněnými Sick Of It All, Agnostic Front, ale také třeba Cause For Alarm byli CRO-MAGS základním stavebním kamenem, na němž byla v průběhu let budována nezbořitelná zeď nesoucí hrdý název NYHC. CRO-MAGS v čele s neuroticky působícím frontmanem Johnem Josephem prali do lidí rychlý a agresivní power hardcore, který tehdy na lidi působil jako zjevení. Album „Age Of Quareel“ z roku 1986 je dodnes považováno za jednu z nejsilnějších hardcorových desek osmdesátých let a songy jako "World Peace", "Show you no mercy", "Malfunction" nebo "Hard times" dnes patří mezi klasiku.
CRO-MAGS byli často srovnáváni se svými kolegy s kapely AGNOSTIC FRONT a ačkoliv po hudební stránce měli leccos společného, tak v otázce chápání světa a zásadních postojů se filozofie těchto dvou kapel naprosto lišily. Oproti AGNOSTIC FRONT, kteří hlásali společenskou nekorektnost a libovali si v kontroverzích, se CRO-MAGS naopak otevřeně hlásili k hnutí Hare Krishna a basák Harley Flanagan dokonce věnoval většinu příjmů z koncertů na charitativní účely anebo je prostě daroval bezdomovcům. Tak jako tak, CRO-MAGS se vždy těšili velké přízni hardcorové komunity a nic na tom nezměnilo ani jejich koketování s heavy metalem na konci osmdesátých let (v paměti mnohých je stále jejich veleúspěšné turné s Motörhead).
V roce 1991 proběhlo jejich první tuzemské vystoupení, když se představili v pražském Rock Café, ale již o dva roky později kapela oznamuje svůj rozpad. Velký návrat na scénu přichází v roce 2000, kdy vydávají výborné album „Revenge“, které je plně ve znamení starých hardcorových kořenů, ale i přes úspěch této desky přichází další rozchod způsobený opět personálními třenicemi. Nyní se píše rok 2009 a CRO-MAGS se opět hlásí zpět. O jejich aktuální tváři a rozpoložení se přesvědčíme 2. března v Praze.

Jako speciální hosté vystoupí italští HC veteráni Strenght Approach, kteří po boku CRO-MAGS absolvují celé evropské turné. 
 
Související linky:
www.myspace.com/strengthapproach
www.obscure.cz
www.shindy.cz

Top