SOUBOR ALEXANDROVCI POTVRDIL PO POHŘBU TERMÍNY ČESKÝCH KONCERTŮ

SOUBOR ALEXANDROVCI POTVRDIL PO POHŘBU TERMÍNY ČESKÝCH KONCERTŮ

Turné souboru Alexandrovci v České republice v roce 2017 je schválené na MO Ruské federace. Vystoupení v jiných krajinách světa, která jsou naplánovaná na první čtvrt roku, byla přeložena na podzim. Toto se však netyká koncertů u nás. Vedení souboru si velmi cení podpory, která přicházela a přichází od evropských fanoušků v těžké chvíli a přislíbilo, že udělá vše, aby byl soubor skvěle připravený k avizovanému turné v květnu 2017.

Život souboru je v tomto období naplněný bolestí a smutkem. Jsou v něm stejné emoce jako  v rodině, ve které se odehrála tato tragická událost. Avšak oproti všemu, hlavní dirigent souboru Kirilov N. na otázku Co dál? bez žádného zaváhání odpověděl; “Jsme silní. My to zvládneme. Soubor žije a bude žít. Jsme Alexandrovci! A tak to určitě i zůstane.”

Navždy odešli mladí, talentovaní umělci, o kterých se mluvilo jako o pýše ruského národa. Většina zahynulých byly umělci legendárního souboru Alexandrovci, souboru, který znal celý svět. Jeho uměleckým ředitelem byl slavný dirigent Valery Khalilov. Rozloučení se konala na  Federálním vojenském  hřbitově v městečku Mytišči, nedaleko Moskvy.

“Bylo přijato rozhodnutí o konání tří obřadů. Každý trval 2 hodiny a byl uskutečněn v průběhu jednoho dne, tedy 16. ledna 2017. Na vojenském hřbitově bylo pochovaných celkem 49 obětí. Rakve zesnulých byly vystavené ve smuteční síni celého komplexu.” popisoval výhradní manažer pro Střední Evropu pan Rudolf Héger. “Na místě bylo k vidění nespočet věnců a kytic, pozůstalí a stovky lidí, kteří se přišli rozloučit s těmi, které měli rádi. Vedle rakví stáli pouze příbuzní obětí.” dodal Héger.

K nim promluvil náměstek Ministra obrany RF p. Pankov N. A., který přislíbil pomoc Ministerstva obrany a řekl: „Prosíme vás o odpuštění za to, že jsme nedokázali zachovat životy našich kolegů...“ Rozlučky se zúčastnil i Ministr obrany RF S. Šojgu, Ministr dopravy M. Sokolov, šéf Rady federace V. Matvienko, velitelé jednotlivých složek ozbrojených sil RF, členové vlády a poslanci Státní dumy.

Po veřejném rozloučení se konal církevní obřad, který vedl Metropolita Juvenalij, patriarchální farář Moskovské diecéze. Následně čestná stráž přinesla rakve. Během pohřbu zněly dělostřelecké salvy.

19. ledna  je  naplánovaný začátek  konkurzu pro obsazení míst v souboru Alexandrovci. Výběr  umělců bude velmi přísný,  jako to vždy bylo.

23. února vystoupí soubor poprvé po této tragédi. Bude to v Kremlu při příležitosti Dne obránců.

PR servis:
Pavlína Kadlecová, kadlecova@nogup.cz, 776 108 290

Top