PETR HAPKA ŽIJE!

Michal Horáček a O2 arena uvádějí
25. listopadu 2015
koncert k prvnímu výročí odchodu Petra Hapky

PETR HAPKA ŽIJE!


Dílo Petra Hapky se stalo součástí života několika českých i slovenských generací.

Jeho hudba dodala svým charakteristickým způsobem emoce divadelním představením Otomara Krejči. Televizním seriálům. Filmům takových režisérů jako Karel Kachyňa, Juraj Herz nebo Juraj Jakubisko. A jeho šansony zpívali mnozí z těch, kteří vytvářeli dějiny české a slovenské písně posledního půlstoletí.

Jakkoli byli Hapkovi spolupracovníci různorodí a věnovali se nejrůznějším žánrům, nacházeli v jeho hudbě výzvu, s níž se po svém chtěli poměřit - a ovšem také inspiraci. Ta inspirace však nezasahovala jen instrumentalisty, dirigenty a zpěváky. Zas a znovu oslovovala i ty, kterým byla určena především: posluchače. Plnila úkol, výsostně vlastní umělecké tvorbě: stavěla dobře známé věci a jevy do nového světla a dotýkala se úzkostí i tužeb, které sdílíme všichni.

Textař Michal Horáček, Hapkův dlouholetý tvůrčí partner, je přesvědčený, že odchodem velkých skladatelů působení jejich děl nekončí, že žijí a čekají na nová provedení a nové interpretační výklady, která osloví nejen dosavadní příznivce, ale budou si nacházet i ty nové. V tom smyslu proto i Petr Hapka žije dál a je možné se s ním setkávat.

Do roka a do dne po Hapkově odchodu proto Michal Horáček takové setkání připravil a sám je osobními vzpomínkami na třicetiletou spolupráci uvede. Na pódiu uvítá osmdesátičlenný Český národní symfonický orchestr a také vynikající sólisty, jakým je například Petr Malásek, aby zahráli Hapkovy filmové melodie, a také zvolil deset mimořádných interpretů, aby zazpívali jeho písně - nejednou v jiné podobě, než je známe.

Vystoupit v rámci tohoto výjimečného večera potvrdili Jaromír Nohavica, Lucie Bílá, Vojtěch Dyk, Jana Kirschner, Aneta Langerová, Ondřej Ruml, František Segrado, Lenka Nová a Szidi Tobias.

Koncert nazvaný "Petr Hapka žije!" se odehraje večer 25. listopadu 2015 od 20:00 v O2 areně v Praze. Bude po mnoha stránkách jedinečný: už tím, že zmíněné zpěvácké hvězdy se v jeden čas a na jednom pódiu nepotkávají. Také však magicky pojatou a řadu zvláštních efektů obsahující scénografií, vytvořenou jen pro ten večer Michaelou Hořejší. A v neposlední řadě i skutečností, že koncert nebude přenášen ani zaznamenáván televizí, rozhlasem ani internetovými servery a nechystá se jeho vydání na DVD - vnímat jej může pouze ten, kdo se ve výroční den skladatelova úmrtí dostaví do O2 areny, aby se s jeho nesmrtelnou hudbou setkal spolu s mnoha jinými, ale současně se nechal oslovit i osobně.

Vstupenky v cenách od 490,- Kč jsou v prodeji v síti Ticketportal od pátku 6.3.2015 od 8:00.

Top