SHEN YUN - čínská renesance prostřednictvím tance

SHEN YUN PERFORMING ARTS
SHEN YUN NA TICKETPORTAL.CZ
Číně se kdysi říkalo Shen Zhou - Božská země. Hloubka tohoto názvu popisuje zemi, kde bohové a smrtelníci žili vedle sebe. Starodávné mýty a legendy hovoří o tom, že po celé dějiny vedly Říši středu nebeské bytosti, a tradiční čínská kultura přisuzuje všechny stránky své civilizace právě nebesům - ať už jde o písmo, lékařství, oděv, hudbu či klasický čínský tanec.

Právě tuto tradici kultury, jež byla inspirována nebesy, bude prezentovat newyorský soubor Shen Yun Performing Arts 3. května v pražské Státní opeře a 6. a 7. května v Janáčkově divadle v Brně. Již osmým rokem vyráží Shen Yun na světové turné, kde prostřednictvím klasického čínského tance sdílí krásu této ztracené kultury.

03.5.2014 14:00 (So)  Státní opera, Praha  VSTUPENKY
03.5.2014 19:00 (So)  Státní opera, Praha  VSTUPENKY
06.5.2014 19:00 (Út)  Janáčkovo divadlo, Rooseveltova 31/7, Brno  VSTUPENKY
07.5.2014 19:00 (St)  Janáčkovo divadlo, Rooseveltova 31/7, Brno  VSTUPENKY
SHEN YUN NA TICKETPORTAL.CZ
Klasický čínský tanec je jedním z nejobsáhlejších tanečních systémů na světě. Dynastii za dynastií se předával mezi lidmi, v císařských palácích a ve starověkých divadelních hrách. Během tisíců let se vytříbil v osobitý taneční systém ztělesňující tradiční estetiku.
Jednou z předností klasického čínského tance je jeho výmluvnost. Dokáže živě zobrazit širokou škálu emocí a ztvárnit jakoukoli z vážených ctností - spravedlivost, oddanost, laskavost či toleranci. Dovede být mužný a energický, jemný a elegantní, vážný a strhující i hravý a humorný.

Tohoto rozpětí je dosaženo díky výrazu a formě. Výrazem je myšleno fyzické vyjádření vnitřního ducha tanečníka. Duch vede k pohybu, a tedy výraz vede k formě.
Forma se vztahuje k vnější stránce čínského tance - stovkám jedinečných pohybů a pozic. V podání vynikajícího tanečníka budou vypadat nenuceně, vyžadují však dokonalou koordinaci celého těla, která si žádá léta důkladného výcviku. Každá buňka tanečníka, od prstů na nohou až ke konečkům prstů na rukou, od úhlu naklonění hlavy až po směr, kterým se ubírá pohled - to vše musí být v dokonalém souladu.
UNIKÁTNÍ ČÍNSKÝ TANEC SHEN YUN
Klasický čínský tanec má též širokou škálu technik - skoky, otočky, přemety, salta a další velmi obtížné pohybové prvky. Tyto doplňují a rozšiřují výmluvnou sílu tance a dodávají mu rovněž dynamickou fyzickou stránku.

Přesto je klasický čínský tanec pro Západ z většiny neznámý. To se však rychle mění. Shen Yun je světovou špičkou mezi uměleckými soubory, jež ztvárňují čínskou hudbu a tanec; a propagování původní formy klasického čínského tance je součástí jeho poslání.

Shen Yun sídlí v New Yorku a od souborů z Číny se značně liší.
"V Shen Yun používáme klasický čínský tanec v té nejčistší formě, nemícháme do něj moderní tanec, současný tanec, balet či jiné taneční formy," říká choreografka Vina Lee. "Autentický klasický čínský tanec dokáže skutečně obecenstvu poskytnout povznášející zážitek čisté dobroty a krásy."
ČÍNSKÝ TANEC SHEN YUN NA TICKETPORTAL.CZA uvážíme-li, že Shen Yun může čerpat z 5 000 let civilizace, materiálu ke ztvárnění má více než dost. Díky tanci z prachu povstávají terakotoví válečníci, generál Jüe Fej z dynastie Sung znovu ožívá, Opičí král a Čuník unikají z další svízelné situace, krásky zdobí nebeský palác a bubeníci rozechvívají žluté pláně Říše středu…
Můžeme směle říci, že renesance čínské kultury začala a jedna z vrcholných tanečních forem světa jí udává směr.
Shen Yun Performing Arts vystoupí 3. května ve Státní opeře v Praze a 6. a 7. května v Janáčkově divadle v Brně.
Více informací o souboru a jeho činnosti naleznete na stránkách
www.ShenYun.com.
Top