Skupina Vltava

Skupina Vltava představí koncertní program 30 případů Kapitána pejska aneb Kapitán pejsek na stopě písní a obrazů

Obrazivý svět písní skupiny Vltava přebírá vládu! Velitel posádky vltavského parníku Děvín - noblesní Kapitán pejsek, vyhlašuje výjimečný stav. Stav, kdy proudí fantazie na vlnách hravé radosti!

Kapitán pejsek má nejen čich na dobrou muziku, ale zná také příběhy všech písňových postav. Zjistíte například, co zažíval pan Prasátko jako člen Beatles, kolik lyží mají dohromady s Marxem a Engelsem, jaký Trosečník byl Bezvadnej chlap a proč všichni milují nedostupnou Opilou krásku. Když pak Zajíc s kozou zahrají na Hurá kytary, rozpoutá to ještě mnoho, mnoho dalšího!

„30 případů Kapitána pejska bude takový průlet světem vltavských písní, kde jednotlivé postavy navážou vzájemné kontakty a vůbec celý ten náš vesmír ožije a alespoň na dobu koncertu se ujme vlády,“ prozradil Robert Nebřenský.

Program Vltava představí ve středu 27. února v Lucerna Music Baru v Praze. Začátek ve 21 hodin.

Vltava je považována za jednu z nejoriginálnějších kapel na české hudební scéně. Tohle přízvisko si vysloužila nejen neobvyklou poetikou mnohoznačných textů, ale také zcela původním hudebním stylem, který dokonale souzní s charismatickým hlasem Roberta Nebřenského.

V roce 2003 Vltava ukončila činnost, ale k překvapení všech se na jaře 2010 na pódia vrátila. Do skupiny přišli dva noví členové - basista Tomáš Uhlík a kytarista Peter Binder. Právě Peter Binder ovlivnil novou tvář kapely nejen jako vynikající instrumentalista, ale také jako spoluautor nového repertoáru a polovina tvůrčího tandemu, který podepisuje své skladby na způsob autorské dvojice Lennon/Mc-Cartney.

„Dobře se doplňujeme, protože každý máme něco, co ten druhý neumí. Jako ti dva bratři - on byl lepší v počtech a já zas lépe čet'...,“ vysvětlil Robert Nebřenský a dodává „Na principu Lennon/Mc-Cartney jsme se domluvili, protože se spolu potkáváme nad písničkami už mnoho let a je to skutečná spolupráce. Jeden dá hlínu, druhý zatopí v peci, ale šém je společný.“

Na podzim 2011 vydala Vltava desku Komedianti se vracejí domů, na které prezentuje svůj současný průzračný kytarový sound. Nové skladby, prověřené a vyzrálé mnoha koncerty, jsou velmi osobní, ale zabývají se univerzálními tématy. Téměř ve všech písních hraje hlavní roli láska. Ačkoli kontinuita tvorby a autorský rukopis Roberta Nebřenského jsou zřejmé, skupina rozhodně nestaví na poznávacích znameních svého předchozího úspěšného působení.

Ryze písničková a v nejlepším smyslu písničkářská deska s výraznou melodikou a zasahující neodvozenou poetikou těší velmi široké spektrum posluchačů. Aniž by ztratila svoji neuvěřitelně osobitou a proměnlivou tvář, udělala Vltava výrazný krok k obecné sdělnosti.

Autorská práce v tandemu a tématika nejsou tím jediným, co Vltavu spojuje s Beatles. Už písničkou Marx Engels Beatles ze stejnojmenné desky z roku 1998 projevila Vltava sympatie k liverpoolské čtveřici písní (Prasátko - Piggies, Kapitán pejsek - Martha My Dear, Blackbird, Rocky Racoon, Zajíc a koza, Nový život kočky…). „Máme nejraději pozdější období Beatles. Desky Abbey Road, Yellow Submarine nebo Let It Be. Jsou pro nás určitě jednou z důležitých inspirací,“ uvedl Peter Binder.

Stejně jako mají Beatles Yellow Submarine, má Vltava parník Děvín, který řídí Kapitán pejsek. Beatles mají vlastní svět kolem žluté ponorky, ve kterém žije seržant Pepper, Modráci, Nowhere Man a další. Podobně svébytný svět s mnoha osobitými postavičkami kolem sebe vytvořila i Vltava.

Přijďte zažít večer obrazů, které ožívají písněmi a písní, které probouzejí obrazy! Vyzkoušejte léčebnou sílu představivosti a hudby! Na první projížďku vltavským světem pozve skupina posluchače ve středu 27. února od 21 hodin v Lucerna Music Baru.

Upozornění: Každý návštěvník koncertu bude zhudebněn!

Top