Living Colour

TISKOVÁ ZPRÁVA / 30.1.2013
Kultovní americká kapela Living Colour oslaví v Praze 25 let od vydání svého prvního alba Vivid.

 
Světově uznávaní muzikanti Doug Wimbish, Vernon Reid, Will Calhoun a Corey Glover se vrátí s Living Coulour 18.března do pražského Lucerna Music Baru.

V dubnu roku 1988 (před 25 lety) vychází kapela Living Colour debutová deska "Vivid", jež zatřásla rockovými žebříčky nejenom v Americe.

Kultovní americká hard-rocková kapela Living Colour (Doug Wimbish, Vernon Reid, Will Calhoun a Corey Glover) přijede 18.března do Prahy v rámci koncertního turné „Vivid 25th anniversary tour“. Pod hlavičkou Prague International Bluenights vystoupí v Lucerna Music Baru. Kapela letos slaví 25 let od vydání své první a současně i zásadní desky Vivid.

V první polovině 80. let se na Community College na Manhattanu zapsal ke studiu "performing art" Angličan s africkými předky jménem Vernon Reid. A protože to byl nadaný hudebník, začal se ihned poohlížet po vhodných spoluhráčích, se kterými by dal dohromady kapelu. Ta první s názvem DEFUNK se soustředila převážně na výstřelky v oblasti experimentálního a elektronického jazzu, Vernon však tíhnul k trochu odlišnému hudebnímu stylu a tak v roce 1984 založil trio Living Colour. Název si vypůjčil z upoutávky TV stanice NBC, jež zněla: "Tento pořad je vám přinášen v živých barvách…". Své síly spojil s baskytaristou Muzz Skillingsem a bubeníkem Williamem Calhounem, přičemž oba byli v té době již velmi zkušenými a navíc i akademicky vzdělanými hudebníky (City College a Berklee College Of Music). Sestava byla kompletní ale až s příchodem zpěváka Corey Glovera, který v té době právě dotáčel malou roli ve filmu Olivera Stonea "Četa". Začalo obvyklé martýrium po rockových klubech, až se jednoho dne objevil na jejich show v pověstném newyorském klubu CBGB frontman kapely Rolling Stone Mick Jagger, který zcela propadl jejich kouzlu. Byl jimi natolik očarován, že jim umožnil natočení několika demosnímků, zprostředkoval nahrávací smlouvu s Epic Records a nakonec je pozval na natáčení vlastního sólového alba "Primitive Cool" (1986).

V roce 1988 pak u jmenovaného vydavatelství kapele vychází debutová deska "Vivid", jež zatřásla rockovými žebříčky nejenom v Americe. Dosáhla na šestou příčku v US Charts a udržela se tam po celý rok, časopis Rolling Stone zvolil Living Colour kapelou roku a „Vivid“ se potáhla platinou. Objevila se na ní celá řada zajímavých hostů, včetně samotného Micka Jaggera, který si ve dvou skladbách zahrál na foukací harmoniku a celé album také produkoval. Kdyby. Zásadní se stala skladba "Cult Of Personality", s nasamplovaným projevem J.F. Kennedyho. Nechybí samozřejmě ani velké funky ("Funny Vibe") a také cover verze ("Memories Can´t Wait") od new yorských alternativních intelektuálů TALKING HEADS. Dvounásobně platinové album Vivid působí i dnes nevyčpělým dojmem, uchvacuje přirozenou energií a uvolněností zároveň, míchá stylové prostředky, je politicky útočné. V roce 1989 získala kapela za skladbu „Cult Of Personality“ cenu Grammy.

Na konci roku 1990 pak z kapely odchází baskytarista Muzz a je vystřídán Doughem Wimbishem, který už v té době měl za sebou poměrně pestrou hudební minulost (Tackhead, James Brown, George Clinton, a Jeff Beck, a další). Wimbish byl jedním z baskytaristů, o kterých The Rolling Stones uvažovali jako o náhradě za Billyho Wymana. Přestože tohle místo nakonec získal Darryl Jones, Doug jim pomohl při natáčení desky Bridges to Babylon. V roce 1989 získali cenu Grammy za skladbu „Cult Of Personality“. Téhož roku vyhráli kategorii Nejlepší nový umělec na MTV Video Music Awards. O rok později si odnesli Grammy za album „Time´sUp“. Skupina se rozešla v roce 1995, o pět let později se čtveřice - kytarista Vernon Reid, bubeník WillCalhoun, zpěvák Corey Glover a baskytarista Doug Wimbish - znovu dala dohromady. Od té doby kapela rozpaluje svou třaskavou směsí žánrů diváky v klubech a halách po celém světě. V Čechách si jejich fanoušci přijdou na své 18.března v pražském klubu Lucerna Music Bar.

Více informací na www.livermusic.cz .

PRAGUE INTERNATIONAL BLUENIGHT  99
LIVING COLOUR /US
„Vivid 25th anniversary tour“
Lucerna Music Bar
18.3.2013, 21:00

Další koncerty ag.Liver Music:

Mezinárodní víkend žen
VÄRTTINÄ
30th anniversary tour
23.3.2013, 19:30
Palác Akropolis, Praha


PRAGUE INTERNATIONAL BLUENIGHT  102
THE RESIDENTS
"Wonder Of Weird"
40th anniversary tour
11.5. 2013, 19:30
Palác Akropolis, Praha

 

Top