CREEPY TEEPEE 2012: Zítra začínáme, tady je line-up!

CREEPY TEEPEE 2012
12. - 15.7.2012
Areál bývalého pivovaru
U Lorce 1, KUTNÁ HORA
www.creepyteepee.org

Už čtvrtý ročník přehlídky alternativní kultury CREEPY TEEPEE se uskuteční 12.–15. července 2012 v Kutné Hoře v areálu bývalého pivovaru. Čtyřdenní přehlídka soustředěná na nejaktuálnější dění na hudební scéně, která hudbu cíleně propojuje s vizuálním uměním, si během let prošla nejrůznějšími fázemi od euforie začátků po loňskou, naštěstí překonanou hrozbu zániku. Dnes CREEPY TEEPEE představuje dobře zavedenou značku. Za dramaturgii festivalu, stejně jako předchozích ročníků, stojí kolektiv A. M. 180. Organizátoři slibují program nabitý novými jmény i autory, kteří se na světové alternativní scéně těší dlouhodobému respektu.

Vstupenky v předprodeji ZDE!

Line-up:

čtvrtek 12. července
15:00 DECEASED SQUIRREL ON THE PHONE
15:50 XADDAX
16:40 MUNNEN
17:30 DIKOLSON
18:20 SAIGON
19:10 DUBAI
20:10 MOLLY NILSSON
21:00 OUPA 

pátek 13. července
15:00 WILD TIDES
15:40 MILE ME DEAF
16:20 S ND Y P RL RS
17:00 SAND CIRCLES
17:40 BLITHE FIELD
18:30 SEAN NICHOLAS SAVAGE
19:20 GROSS MAGIC
20:10 PS I LOVE YOU
21:10 JAPANTHER
afterparty
Pictureplane Djing

sobota 14. července
14:00 ACHES
14:50 KRISTEN
15:40 MY PANDA SHALL FLY
16:30 HORSE HEAD
17:20 [PHYSICS]
18:10 ENSEMBLE ECONOMIQUE
19:00 GOLDEN AXE
20:00 QLUSTER
21:00 STAY+
22:00 BLANCK MASS
23:00 PICTUREPLANE
afterparty
TERROR BIRD live
Roedelius DJ set
LONELY BOYS live
NACHTBOTE live 

neděle 15. července
14:00 ██████
14:50 PLANETY
15:40 SUN WORSHIP
16:30 BLACK TAR JESUS
17:20 BEN BUTLER & MOUSEPAD
18:30 KING DUDE
19:20 MARIA MINERVA
20:10 TERROR PIGEON DANCE REVOLT
21:00 EXCEPTER
afterparty
METHDAD live
LITTLE RUCKUS live
Queer Noises followed by CREEPY TEEPEE crew farewell party

Změna programu vyhrazena.

XADDAX
Ze stáje labelu Skin Graft, zasvěceného divokému arty noise rocku, opečovávaného členy kapely AIDS Wolf (hráli na CT 2011), na letošní Creepy Teepee zavítá dvojice XADDAX. Její centrální postavou je Nick Sakes (hrál a zpíval mimo jiné v post-hardcoreových sestavách Dazzling Killmen a Colossamite), za bubny řádí Chrissy Rossetie z new-waveových My Name Is Rar-Rar. Divoce strukturované, krátké a hlučné kompozice, které Xaddax předvádějí a které znějí podle jejich vlastních slov „jakobyste bez ladu a skladu proházeli pasáže různých skladeb Devo“, vyjdou letos na jejich debutovém albu „Counterclockwork“.

BLITHE FIELD

Spencer Radcliffe z města Athens ve státě Ohio nabízí pod hlavičkou BLITHE FIELD kolážovitou směs akustiky a elektroniky. Často si vystačí s repetitivním opakováním jednoho melodického motivu či zkresleného hlasu, který se nenápadně zarývá pod kůži. Od roku 2006 vydal několik EP a album remixů, kde upravil věci třeba od Baths nebo Joanny Newsom. Z rodičovské sbírky desek má prý nejvíce naposlouchané Pink Floyd („…naučili mě, jak velkou roli v hudbě může hrát mluvené slovo…“), za svoje největší oblíbence označuje zdatné modulátory hudby a hlasu The Books. Jsme zvědaví, jak se Spencerovi podaří ambientní atmosféru z nahrávek, blízkou třeba klidnějším momentům Sigur Ros, přenést na podium.

GOLDEN AXE
Po pamětihodné misi crazy electro-disco showmana Disasteradio na Creepy Teepee 2010 budou GOLDEN AXE dalším reprezentantem malé, ale bující novozélandské alternativní scény. Dvojice z Aucklandu přijede se svým electro-new-wave, které je ceněnou ozdobou tamních house parties. Sami za svojí největší inspiraci označují videohry, přičemž po jedné z těch akčních se pojmenovali. Živá vystoupení zpestřují bizardními kostýmy a parukami, pomáhají si i helmami se zabudovanými mikrofony a dalšími proprietami. Pro koho byla při loňském Creepy Teepee životním zážitkem hračičkovská show Neila Fridda alias Terror Pigeon Dance Revolt, doporučujeme letos nepropásnout Golden Axe.

KING DUDE

Temně romantický folk, který vydává seattleský bard TJ Cowgill pod aliasem KING DUDE, oslovuje napříč scénou vyznavače dřevního country, nejtvrdšího metalu i witch house. Ti první oceňují důslednost v přibližování se struktuře spirituálů a field songs, ti druzí ctí v jeho akustických kompozicích rukopis, který úspěšně ventiloval už v metalových sestavách, kde se objevil: Book of Black Earth a Teen Cthulhu. Propojení těchto dvou světů mu otevírá dveře mimo veškeré škatulky, jak dokázal na svojí loňské první dlouhohrající desce „Love“. Milovník hororové estetiky Cowgill, centrální postava značky Actual Pain, produkující vyhlášená designová trika, se vedle festivalu těší i na návštěvu kutnohorské kostnice.

EXCEPTER

Excepter z Brooklynu patří ke klíčovým fenoménům zámořské elektronické scény, resp. jejích nejpsychedeličtějších zákoutí. Zhruba před deseti lety je založil John Ryan z No-Neck Blues Band, útočiště záhy našli u Paw Tracks, labelu Animal Collective. Komunita kolem Excepter sdružuje muzikanty, vizuální umělce a experimentátory všeho druhu z newyorkského klubového a galerijního provozu. Je proslavená hypnotickými improvizacemi se silou pseudo-pohanského rituálu. Před pár lety strhli svým totálně uvolněným přístupem k hudební formě lavinu podobně znějících kapel jako jsou Gang Gang Dance, Tickley Feather a další. Do sestavy Excepter patří v roli DJe i Jon Nicholson alias SSPS, který vloni odehrál sóloset na CT.

JAPANTHER
Punkové duo ve složení Matt Reilly a Ian Vanek se od roku 2001, kdy vtrhlo na brooklynská podia, drží modelu dvou až tříminutových řízných songů alá new-yorkská punková scéna konce 70tých let. Pro Matta a Iana je hraní v klubech součástí konceptu, ke kterému současně patří performance na arty eventech typu Whitney Biennale nebo totéž v Benátkách. Oba jsou absolventy prestižního Pratt Institutu a nepřekvapí tak, že punk je pro ně cestou uměleckého vyjádření. Přirozené jsou pro Japanther kolaborace se spřízněnými výtvarníky (Dan Graham, mimo jiné). Baví přitom sebe i diváky, už jenom výběrem lokace – hráli v bazénu za doprovodu akvabel, v cirkuse, uvnitř obřího trucku… „Nedělám umění proto, abych byl populární nebo abych byl vidět, ale proto, že moje ruce prostě musej,“ říká Ian v jednom z interview. V mnoha ohledech ideální kapela pro Creepy. Vloni to s jejich účastí nevyšlo, tím víc se letos těšíme!

Top