IVA BITTOVÁ a VLADIMÍR VÁCLAVEK v klubu MERSEY!

Osobnosti brněnské alternativní scény vystoupí v klubu Mersey
Iva Bittová a Vladimír Václavek
31.5.2012 od 20 hodin Klub Mersey, Minská 15, Brno
Vstupenky kupujte přímo ZDE!

Těžko lze na naší hudební scéně naleznout navzájem tak odlišné osobnosti jako je expresivní a stylově naprosto neuchopitelná zpěvačka a houslistka Iva Bittová a introvertní kytarista s citem pro repetitivní a meditativní melodie Vladimír Václavek. I přes vzájemnou odlišnost ale spolu dokáží Bittová a Václavek už dlouhé roky umně a funkčně spolupracovat a vzájemně se ovlivňovat. Za jednu z nejlepších desek z jejich společné dílny a zároveň za jednu z nejzásadnějších nahrávek tuzemské nezávislé scény, je považována deska Bílé inferno z r. 1997 (vydavatelství Indies Scope). Ocenit jejich vzájemné naladění budete mít příležitost ve čtvrtek 31.5.2012 v klubu Mersey.

Iva Bittová, jejímž otcem byl všestranný hudebník Koloman Bitto, vystudovala zpěv a hru na housle v Brně. Jako zpěvačka spolupracovala s Brněnským rozhlasovým orchestrem lidových nástrojů. Od r.1978 byla členkou Divadla na provázku (dnes Husa na provázku), kde zaujala zejména v představení Balada pro banditu. Od r. 1984 vystupovala jako zpěvačka a houslistka s vlastními písněmi a též s formací Dunaj, dává však přednost sólovému vystupování a spolupráci s hudebníky jako Emil Viklický, Jiří Stivín, George Mraz, Susumu Yokota nebo Bratři Ebenové. V roce 1999 založila spolu s Vladimírem Václavkem skupinu Čikori, v níž působí ještě Jaromír Honzák (kontrabas), Miloš Dvořáček (bicí a perkuse) a Oskar Török (trubka). Jejich eponymní debut vyšel o 2 roky později a následně získal cenu Anděl. Na filmovém plátně jste ji mohli vidět ve filmech Želary (2003) anebo Tajnosti (2007).

Svébytný hudebník a textař Vladimír Václavek patří k základním kamenům tzv. brněnského alternativního rocku, jeho žánrové rozpětí je však mnohem širší: jmenujme např. projekt E s Josefem Ostřanským vycházel z minimalismu a avantgardního rocku, projekt Domácí lékař byl inspirován moravskými a českými lidovkami a jidiš písněmi, mezinárodní projekt Rale blížící se k world music, nelze opomenout ani jeho sólovou výrazně meditativní tvorbu, česko-německé expresivně-rockové uskupení Klar nebo spolupráci s Deep Sweden  S Bittovou se nárazově potkávají při různých projektech a spolupracích už od poloviny 80. let, kdy stáli u zrodu alternativně rockového uskupení Kolektiv, které po opětovném založení přejalo název Dunaj. V současné době vystupuje i sólově.

Jako předkapela se představí Eturnity – samostatný hudební Evy Turnové, baskytaristky z Plastic People Of The Universe (http://bandzone.cz/eturnity )
Top