EDUCATION 03 s JAMIE WOONEM!

BU2R presents Education 03
JAMIE WOON (UK),
Fiordmoss (CZ), Teapot (SK), Stanzim (CZ)
Stage design and visuals:  Lunchmeat
18.11.2011, start 21:00
MeetFactory, Ke Sklárně 3213/15, Praha 5
Cena: 390Kč + poplatky v předprodeji přímo ZDE!, 490Kč na místě

S blížícím se koncem roku dochází i k menšímu vyvrcholení našich dosavadních aktivit pod hlavičkou Education Parties,  a proto je na čase vytáhnout na stůl své poslední letošní eso. Po úspěšném startu s londýnským post-dubstepovým duem Mount Kimbie a neméně zdařilém pokračováním s respektovaným multiinstrumentalistou Bibiem z vyhlášeného vydavatelství Warp Records, na vás chystáme exkluzivní podzimní vyučovací lekci ve znamení soulu, dubstepu, blues, folku a dalších stylů. Svou debutovou desku totiž do Prahy přijede představit jeden z největších britských talentů poslední doby: Jamie Woon.

Zatímco většina českých zpěváků a kapel až nepochopitelně tápe nad možnostmi, které se jim díky dostupným technologiím, a neustálému rozmazávání hranic mezi téměř všemi myslitelnými žánry doslova nabízejí,  Jamie Woon dokonale naplňuje představu o muzikantovi 21. století. Londýnský talent totiž zdaleka neboduje jen svým vybroušeným hlasovým projevem, ale také ojedinělým přístupem k aktuálním trendům i nadčasovým prvkům. Neskutečný cit pro kombinaci nových postupů a tradičního písničkářství pak na Woonovi neoceňují  jen respektovaní žurnalisté z periodik jako Pitchfork, Guardian, BBC nebo NME, ale také zástupy fanoušků, které si Woon svým civilním a upřímným přístupem po zásluze podmanil.
Absolvent prestižní BRIT School, ze které vzešly hvězdy současného moderního popu jako Adele, Katy B nebo Amy Winehouse, se v začátcích své kariéry orientoval především na soul, blues a folk a jeho naprosto precizní projev mu zajistil účast na mnoha menších nezávislých festivalech. Tam vstřebával vlivy okrajových žánrů, které se nakonec  do značné míry promítly do jeho tvorby. Jako zásadní se ukázalo hlavně Woonovo spříznění s Willamem Bevanem, který svou hudební produkci vydává pod pseudonymem Burial. Právě on totiž remixoval Woonův první singl Wayfaring Stranger, redefinoval jeho hudební vnímání a zvuk, a přitáhl k tehdy neznámému londýnskému zpěvákovi pozornost médií a zmlsaných hudebních hledačů.
Woonův druhý singl Night Air, který byl předzvěstí v tajnosti připravované desky, už byl plně v Burialově režii a vystřelil mladého umělce mezi absolutní hudební elitu. Píseň zaznamenala ohromný úspěch a Jamie Woon se po tříleté pauze, kterou věnoval hlavně transformaci své hudební vize, ihned zařadil po bok The XX nebo Jamese Blakea – tedy nejzajímavějších nastupujících jmen nové generace britských muzikantů. Před pár měsíci vydané debutové album Mirrorwriting jeho pozici jen upevnilo a BBC jej ve své prestižní anketě „Sound of 2011“ o nejzajímavější  jméno roku zařadila na 4. místo. Příznivé ohlasy a kritiky se doslova valily ze všech stran a s trochou štěstí by se Woon mohl stát jednou z nejdůležitějších osobností své generace.
Education Parties však nejsou jen o tom nejlepším ze zahraničí nezávislé scény, ale měly by dokázat, že i ve zdejších podmínkách máme dostatek zajímavých a talentovaných mladých hudebníků. Před Jamie Woonem proto vystoupí skupina Fiordmoss, která nepřímo navazuje na odkaz kapel jako Lamb, Portishead nebo The Ecstasy of Saint Therese a sofistikovaným způsobem kombinuje křehký dívčí hlas Petry Hermanové a experimentální cítění Romana Přikryla a Jana Boroše. Výjimečnost kapely v rámci české scény potvrzuje i účast Petry Hermanové na letošní Red Bull Music Academy. Mezi participanty této prestižní akademie patřil i Tomáš Ferko alias Teapot, jenž povětšinou komponuje promyšlené a atmosférické taneční skladby. Ten se na letošní poslední Education představí v originálním autorském vystoupení.
Partnerem akce je BU2R.
Mediálním partnerem je Radio 1.
MeetFactory je podporována grantem hl.m.Prahy.

The Guardian:
V téměř každé z Woonových skladeb lze spatřit záblesky výjimečnosti, a tak pozvedává právem haněný žánr pop-soulu na úplně novou úroveň. Woonovi se podařilo přeměnit běžné v něco naprosto neobyčejné, čímž přináší do světa hudby mimořádný vklad.
NME:
Woon měl od začátku ohromný potenciál spojovat různé žánry, ale mnohem důležitější je skutečnost, že se na albu Mirrorwiting vykytují okamžiky čiré krásy a zároveň nekompromisní tanečnosti. Woon boduje.
Pitchfork:
Fakt, že na albu Mirrorwriting dokázal Woon spojit mnoho rozdílných hudebních světů v něco tak vyváženého a jednotného, je jeho nezpochybnitelný úspěch. Nakonec je tedy jedno, z jakých řad se rekrutují jeho fanoušci. Woon umí ukočírovat tlaky z tábora příznivců bass music a je si naprosto jistý i v soulu.
BBC:
Woonovi se povedlo najít nový přístup k věčné podstatě soulu.
Soulculture:
Deska Mirrorwriting je především skvělá práce, na které se vynikajícím způsobem protínají linie R&B, soulu, folku, dubstepu a poslechové elektroniky, aniž by se však zapomnělo na klasické písničkářství. Mirrorwriting je evokativní, duchaplný, hluboce uklidňující a působivý projekt. Woon má za sebou skvělý debut.
Sputnik Musik:
Woon pracuje se soulem a blues do té míry, která vás stále nutí přemýšlet o existenci různých tendencí v elektronické hudbě. I proto je Mirrowriting jedním z nejlepších a nejpřesvědčivějších debutových alb roku 2011. 

Linky:
http://www.jamiewoon.com/#list-_listing_home
http://soundcloud.com/woon
http://www.bbc.co.uk/music/soundof/2011/
http://www.fiordmoss.cz/
http://soundcloud.com/_teapot_

 

Top