Moscow Virtuosi

Vstupenky na koncerty zde

Moskevští virtuózové

Brno – 28. října 2009
Praha – 29. října 2009


Fenomenální hudební těleso „Moskevští virtuózové“ přijede do České republiky


V rámci svého mezinárodního turné pořádá světově proslulý hudební kolektiv „Moskevští virtuózové“ a jeho stálý šéf, vynikající houslista Vladimír Spivakov, dva konzerty v České republice.

«To, že tady bude hrát kolektiv „Moskevští virtuózové“, je obrovskou ctí pro Prahu a velkým důvodem k radosti“, míní organizátorka koncertů Irena Gumilevská, vedoucí společnosti Signeco, s. r. o. „Orchestr neměl v české metropoli žádné vystoupení téměř dvacet let“. Plánování  pražských konzertů trvalo více než dva roky, jelikož program sboru je vždy plný na několik let dopředu.

Na pražské a brněnské scéně, kde bude soubor vystupovat, zaznějí jak klasická díla (Mozart, Čajkovský), tak i moderní populární hudba (Pärt, Cancelli, Piazzolla). Spolu se souborem se na scéně předvede také 21-letý ruský akordeonista Nikita Vlasov, držitel ocenění z několika mezinárodních soutěží a festivalů, který bude hrát jako sólista.  

Komorní orchestr „Moskevští virtuózové“ vznikl v r. 1979 a v něm se zhmotnil sen houslisty Vladimíra Spivakova o „souboru všech souborů“. Toto své dítě Spivakov vychoval především na pravidlech klasického komorního vystupování. Každý člen měl možnost se projevit jak v roli sólového interpreta, tak i coby souborový hráč. Od samého počátku do souboru přicházeli mimořádní hudebníci: držitelé státních cen, vítězové mezinárodních konkursů, nejlepší hudebníci z velkých moskevských orchestrů.  

Jejich šéf ode dne založení souboru až dodnes na ně klade ty nejvyšší požadavky, což inspiruje všechny muzikanty k neustálému tvůrčímu růstu.

Díky všem těmto okolnostem dohromady s neustálými zkouškami a neutuchajícím vášnivým nadšením umožnilo „Moskevským virtuozům“, aby jejich soubor setrvával na vrcholu hudebního Olympu několik desetiletí. Na konzertech „Moskevských virtuózů“ panuje atmosféru nefalšované improvizace, tvůrčí volnosti v hudbě, kdy mají posluchači pocit, že dílo vzniká přímo na scéně před nimi.

Jako součást souboru nebo jako sólisté vystupovali takoví hudebníci, jako Mstislav Rostropovič, Jevgenij Kisin, Jehudi Menuhin, Mikhail Pletnev, J. Bašmet, V. Krajnev, J. Norman, Jelena Obrazcová, P. Zuckerman, S. Mintz, G. Norman, Saulus Sondeckis, Vladimír Feltsman, členové Borodinovova Kvarteta a další.

Vladimír Spivakov, šéf souboru, je světově prosluslý jako houslista a dirigent, mecenáš, veřejně aktivní osobnost a nositel mnoha nejrůznějších státních a mezinárodních ocenění. Nedávno oslavil své 65. narozeniny. 

Mistr Spivakov mnohokrát vystupoval jako sólový hráč s nejlepšími symfonickými orchestry světa, například s filharmoniemi Moskvy, Petrohradu, berlínskou, vídeňskou, londýnskou a new-yorkskou filharmonií, orchestrem „Konzertgebau“ a symfonickými orchestry Paříže, Chicaga, Philadelphie, Pittsburghu a Clevelandu. 

Hudební kritici po celém světě jako hlavní rysy Spivakovova stylu hraní a dirigování uvádějí především hluboké pochopení myšlenek autora, bohatý, krásný a hluboký zvuk, vypilované jemné nuance, působení na posluchače, výrazný a nevtíravý umělecký dojem. 

Už mnoho let se Vladimír Spivakov aktivně věnuje veřejné a charitativní činnosti. S orchestrem „Moskevští virtuózové“ vystoupil v Arménii po zničujícím zemětřesení v roce 1988, na Ukrajině se pořádal jeho konzert tři dny po černobylské havárii. Uspořádal mnoho konzertů pro bývalé vězně stalinských lágrů, stovky dobročinných konzertů po celém bývalém Sovětském Svazu.


Konzerty se konají:


28. října – Národní divadlo Brno (Mahenovo divadlo)

29. října – Rudolfinum, Praha (Dvořákova síň)

Se všemi otázkami, týkajícími se konzertů souboru „Moskevští virtuózové“, se neváhejte obrátit na Jelenu Jakimovou, společnost „PR-Aspekt International, s. r. o.“ na tel.  222 322 179 nebo na e-mail stratkom@seznam.cz

Top