Ivo Kahánek a Barocco sempre giovane: Mozart gala

Ivo Kahánek


Interpret nevšední emocionální síly a hloubky, klavírista Ivo Kahánek uvede svůj první koncert v Novém zámku v Kostelci nad Orlicí. Jeden z nejpůsobivějších umělců své generace, mnohými považovaný za nejlepšího současného českého pianistu, vystoupí s předním českým komorním nasámblem Barocco sempre giovane. V rámci večera s názvem Mozart Gala zazní tři koncerty pro klavír a smyčce Wolfganga Amadea Mozarta, a to v původním skladatelově originále pro klavírní kvintet. Se stejným programem Ivo Kahánek a Barocco sempre givoane (Baroko stále mladé) vystoupili ve Dvořákově síni pražského Rudolfina 24. října loňského roku.
 
V roce 2004 se Ivo Kahánek stal absolutním vítězem mezinárodní interpretační soutěže Pražské jaro, čemuž předcházela celá řada ocenění v mnoha významných kláních u nás i v cizině (Maria Canals Piano Competition v Barceloně, Vendome Prize ve Vídni, Stiftung Tomassoni Wettbewerb v Kolíně nad Rýnem, Mezinárodní soutěž Fryderyka Chopina v Mariánských Lázních, Concertino Praga aj.).
 
Po úspěšných debutech na festivalu Beethovenfest v Bonnu a na Pražském jaru obdržel pozvání od Symfonického orchestru BBC k vystoupení na festivalu BBC Proms v londýnské Royal Albert Hall. Tam v srpnu 2007 pod taktovkou Jiřího Bělohlávka provedl Klavírní koncert č.4 Inkantace Bohuslava Martinů, živě přenášený televizí a rádiem BBC i českou stanicí Vltava. Tento kritikou oceněný debut nabízí německé vydavatelství Deutsche Grammophon jako digitální download. Není divu, že si Ivo Kahánka vybral Sir Simon Rattle ke dvěma vystoupením s Berlínskou filharmonií v listopadu 2014. Následoval nadšený ohlas odborné kritiky i široké veřejnosti. Mladý klavírista se stal po Rudolfu Firkušném teprve druhým českým pianistou v historii, jenž vystoupil s tímto světoznámým tělesem. Kromě toho spolupracuje Ivo Kahánek pravidelně s Českou filharmonií a má za sebou úspěšná vystoupení s Mahler Chamber Orchestra, Wiener Symphoniker, BBC Scottish Symphony Orchestra Glasgow, Essener Philharmoniker, Orchestrem WDR Kolín nad Rýnem, Curyšským komorním orchestrem, Symfonickým orchestrem Hlavního města Prahy FOK, Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu, Pražskou komorní filharmonií, Filharmonií Brno a mnoha jinými. Z dalších významných umělců, s nimiž spolupracoval, jmenujme alespoň dirigenty Semjona Byčkova, Jakuba Hrůšu, Andrése Orozco-Estradu, Rafaela Payareho, Pinchase Steinberga, Vladimira Ashkenazyho, Tomáše Netopila, Andreje Borejka, Libora Peška či Zdeňka Mácala, houslistu Daniela Hopea, violoncellistku Alissu Weilerstein, violistu Paula Neubauera, Pavel Haas Quartet, Tetzlaff Quartet, sopranistku Martinu Jankovou, tenoristu Pavla Černochači basistu Jana Martiníka.
 
 
 
Barocco sempre giovane
Komorní soubor Barocco sempre giovane je zván na významné domácí i zahraniční hudební festivaly, jeho koncerty vysílaly televizní i rozhlasové stanice, nahrává na CD a pořádá vlastní abonentní řady koncertů.
Barocco sempre giovane spolupracuje s předními českými i zahraničními umělci. Zvláštní pozornost věnuje spolupráci s mladými sólisty, zejména s vítězi soutěží Pražského jara, soutěže Fritze Kreislera ve Vídni, královny Alžběty v Bruselu a Čajkovského soutěže v Moskvě.

Dne 15. června tohoto roku Barocco sempre giovane provedlo koncert v majorátním městském paláci rodu Lichtenštejnů ve Vídni u příležitosti 300. výročí Lichtenštejnska. V závěru koncertu povstal i sám vládnoucí kníže Jan Adam II..

Top