PAVEL ŠPORCL A BAROCCO SEMPRE GIOVANE - VÁNOCE: ANEB BACHA NA ŠPORCLA

Pavel Šporcl
Pavel Šporcl se narodil v Českých Budějovicích. Na housle začal hrát v pěti letech. Vystudoval Pražskou konzervatoř a hudební fakultu AMU u profesora Václava Snítila. V letech 1991–1996 pokračoval na prestižních školách a univerzitách v USA pod vedením vynikajících pedagogů Dorothy DeLay, Itzhaka Perlmana, Masaa Kawasakiho a Dr. Eduarda Schmiedera.

Ve své dosavadní kariéře spolupracoval s mnoha významnými orchestry: Česká filharmonie, Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra, National Orchestra de France, Liverpoolská královská filharmonie, Orchestre de Paris, Kyoto Symphony Orchestra, New World Symphony Orchestra, Slovinská filharmonie, Suisse de Romande, Sinfonia Varsovia, Litevský národní symfonický orchestr, Slovenská filharmonie, Staatkapelle Weimar, Maďarský rozhlasový orchestr, Symfonický orchestr hl. města Prahy FOK, Pražská komorní filharmonie, RTE National Symphony Orchestra Dublin, pod taktovkou renomovaných dirigentů: V. Ashkenazy, L. Pešek, J. Bělohlávek, V. Fedosejev, Y. P. Tortelier, A. Nelsons, R. Minczuk, J. Kout, J. J. Kantorow, S. Baudo, C. Davis, P. Altrichter. Vystupoval s neméně slavnými umělci: J. Suk, S. Mintz, N. Lugansky, J. Bárta, S. Margita, E. Urbanová.

Koncertuje po celém světě, na pódiích proslulých koncertních síní včetně Suntory Hall v Tokiu, Alte Oper ve Frankfurtu, Walt Disney Hall v Los Angeles či v Čajkovského sálu v Moskvě. V únoru 2016 s velkým úspěchem debutoval v legendární Carnegie Hall v New Yorku.

Koncerty Pavla Šporcla uvádějí ve svých programech také prestižní hudební festivaly: Salzburger Festspiele, MHF Pražské jaro, Schleswig¬-Holstein, MHF Smetanova Litomyšl, MHF Český Krumlov, Brucknerfest, Rheingau Music, Festspiele Europaische Wochen Passau, Colmar Music Festival, La Folle Journée Nantes, Moravský podzim, Janáčkův máj a další.

Rozsáhlý repertoár předního českého houslisty zahrnuje přes 40 houslových koncertů, nespočet sonát, komorních a virtuózních děl. Vedle stěžejního repertoáru klasické hudby provádí i jiné hudební žánry: v roce 2012 nahrál své první pop¬crossoverové album Sporcelain, jehož pražskou premiéru uvedl v netradičních prostorách Terminálu 2 Letiště Václava Havla. Se svojí cikánskou cimbálovou kapelou odehrál přes 350 vystoupení v mnoha zemích světa včetně Číny. Na koncertních pódiích navázal spolupráci i s dalšími umělci z jiných hudebních žánrů: s K. Gottem, E. Pilarovou, V. Dykem, E. Farnou, J. Smigmatorem, T. Černochovou, kapelou Kryštof, Olympik i Hradišťanem.

Pavel Šporcl se snaží přiblížit klasickou hudbu co nejširšímu kruhu posluchačů. Je častým hostem televizních a rozhlasových pořadů. Jeho výchovné koncerty mají mezi mladými lidmi mimořádný ohlas. Od roku 2011 vyučuje hru na housle na hudební fakultě AMU v Praze. Každoročně rovněž působí jako lektor na některých z hudebních kurzů pro mládež.

Dosud prodal přes dvě stě tisíc alb. Všechna byla oceněna Zlatou či Platinovou deskou za prodej. V posledních letech se též věnuje skladatelské činnosti. Za skladbu Bohemian nostalgia pro housle a klavír získal v roce 2015 cenu OSA v oblasti klasické hudby. Pro album Christmas on the Blue Violin zkomponoval původní skladbu Modlitba.

Je patronem Centra pěstounských rodin v Hradci Králové a rychnovského Centra Orion, spolku, který podporuje rodiny s handicapem, aby mohly žít život jako jejich vrstevníci. Prostřednictvím svých vystoupení podporuje i další benefiční projekty nadací a neziskových organizací.
 Pavel Šporcl je patronem festivalu Hudba Znojmo a Kocianovy houslové soutěže. Od roku 2016 je současně uměleckým ředitelem hudebního festivalu Kocianovo Ústí.
Jeho umění i osobnost uznává široká veřejnost i odborní kritici. V roce 2014 byl jmenován velvyslancem dobré vůle pro Rok výměny mezi zeměmi Visegrádské skupiny a Japonskem. V roce 2015 se stal vítězem celorepublikové ankety Českého rozhlasu Šarmantní osobnost roku a obdržel státní vyznamenání Za zásluhy o stát.
Po celý jubilejní rok 2018 Pavel Šporcl propagoval Českou republiku na zahraničních trzích jako ambasador programu agentury CzechTourism. Za nezapomenutelný přínos a laskavou službu světu v oblasti kultury byl Pavel Šporcl vyznamenán cenou Sri Chimnoy Torch Bearer Award. Tu přední český houslista převzal společně se světoznámým hollywoodským hercem Richardem Kindem v New Yourku dne 24. srpna tohoto roku. Za svoji morálně-etickou činnost byl s převzetím ceny označen světovým humanitou.

Pavel Šporcl hraje na modré housle postavené Janem Špidlenem v roce 2005 a na smyčce Petra Auředníka. Používá struny Warchal.
 


Barocco sempre giovane
Komorní soubor Barocco sempre giovane je zván na významné domácí i zahraniční hudební festivaly, jeho koncerty vysílaly televizní i rozhlasové stanice, nahrává na CD a pořádá vlastní abonentní řady koncertů.
Barocco sempre giovane spolupracuje s předními českými i zahraničními umělci. Zvláštní pozornost věnuje spolupráci s mladými umělci, zejména s vítězi soutěží Pražského jara, soutěže Fritze Kreislera ve Vídni, královny Alžběty v Bruselu a Čajkovského soutěže v Moskvě.

Dne 15. června tohoto roku Barocco sempre giovane provedlo koncert v majorátním městském paláci rodu Lichtenštejnů ve Vídni u příležitosti 300. výročí Lichtenštejnska. V závěru koncertu povstal i sám vládnoucí kníže Jan Adam II.

 

Top