HANÁCKÝ OPERNÍ FESTIVAL - SVĚTOVÉ HVĚZDY ELINA GARANČA A JOSEPH CALLEJA!


   Hromadné objednávky a obchodní spolupráce:rezervace@ticketportal.cz,  +420 224 091 439

 


 


JOSEPH CALLEJA V PROSTĚJOVĚ, VSTUPENKY NA TICKETPORTAL.CZ

__

Na Horním náměstí v Olomouci vystoupí
ve čtvrtek 26. 6. 2014 jedna z největších světových operních hvězd současnosti, vynikající lotyšská mezzosopranistka ELINA GARANČA.

26.6.2014 20:30 (Čt)  Horní náměstí, Olomouc
VSTUPENKY

Jejím doprovodem se stanou tenorista Petr Nekoranec, který je jednou z nejvýraznějších postav nastupující pěvecké generace v České republice a Karel Mark Chichon, jehož deník New York Times nazval "géniem taktovky" a patří k nejvýraznějším dirigentským osobnostem.

ELINA GARANČA
se narodila v hudební rodině v Rize v Lotyšsku. V roce 1996 začala studovat na Lotyšské hudební akademii i pod vedením své matky, která je rovněž uznávanou mezzosopranistkou. Od roku 1998 studovala ve Vídni, Amsterdamu a v USA. V roce 1999 vyhrála Pěveckou soutěž Mirjam Helin a o dva roky později se stala finalistkou Světové pěvecké soutěže BBC Cardiff Singer. Kariéru zahájila jako sólistka v Südthüringischer Staatstheater v Meiningenu, kde se objevila v mnoha hlavních rolích, a v roce 2000 přijala angažmá ve Frankfurtské opeře. Od roku 2005 Elina Garanča nahrává exkluzivně pro Deutsche Grammophon. Její první sólová nahrávka "Aria Cantilena", vydaná v březnu 2007, se setkala s velkým ohlasem u posluchačů i kritiků a získala Elīně prestižní cenu Echo Klassik v kategorii "Pěvec roku 2007". S nemenším nadšením bylo přijato i její druhé album "Bel Canto". Vedle titulu "Pěvkyně roku 2010", který uděluje Musical America, byla v témže roce také vyznamenána cenou MIDEM Classical Award v podobě titulu "Pěvkyně roku" a stejný titul jí byl v roce 2010 již podruhé udělen v rámci cen Echo Klassik.
Vystoupila na koncertech s dirigenty Riccardem Mutim, Gustavo Dudamelem, Paavem Järvim a Karlem Markem Chichonem a na řadě recitálů v Evropě. K jejím stěžejním rolím patří - vedle Carmen - dále Charlotte (Massenet: Werther), Rossiniho Rosina (Lazebník sevillský) a Angelina (Popelka), Mozartova Dorabella (Così fan tutte), Cherubín (Figarova svatba) a Sesto (La clemenza di Tito), Belliniho Adalgisa (Norma) a Romeo (Montekové a Kapuleti) a Octavian (R. Strauss: Růžový kavalír).
V sezoně 2012/2013 Elīna Garanča vystoupila ve Vídeňské státní opeře, Metropolitní opeře (Mozart: La clemenza di Tito, představení bylo 1. 12. 2012 vysíláno v cyklu MET: Live in HD), na přelomu května a června 2013 ji přivítala opět Vídeňská státní opera (Carmen) a v červnu 2013 Semperova opera v Drážďanech (Octavian v Růžovém kavalírovi). K dalším vrcholům sezony patřilo i velké evropské turné k propagaci její nové nahrávky u Deutsche Grammophon, alba s názvem "Romantique" (Česká republika, Německo, Rakousko, Británie, Španělsko, Francie), a rovněž řada gala koncertů a recitálů v Evropě a USA (včetně Carnegie Hall).

PETR NEKORANEC, tenor
je jednou z nejvýraznějších postav nastupující pěvecké generace v České republice. Zpěv začal studovat na Základní umělecké škole v Polné. V roce 2011 absolvoval Střední odbornou školu pedagogickou v Čáslavi a začal studovat na Konzervatoři Pardubice obor klasický zpěv u Jarmily Chaloupkové. V současné době intenzivně spolupracuje s renomovaným italským operním tenoristou a pedagogem Antoniem Carangelem.
V roce 2012 byl Petr oceněn na celé řadě soutěží, z IX. ročníku Pěvecké soutěže Olomouc si odvezl titul absolutního vítěze a laureáta festivalu, v Mezinárodní pěvecké soutěži Antonína Dvořáka v Karlových Varech získal 1. cenu v kategorii Píseň a 2. cenu v kategorii Junior. V roce 2012 se v roli Vaška podílel na provedení Smetanovy Prodané nevěsty se souborem Dětská opera Praha, v Itálii zpíval tenorové sólo v Mozartově Requiem s Coro Filarmonico Veneto a Orchestra Regionale Filarmonia Veneta a tenorové sólo v Mozartově Korunovační mši pod vedením Františka Šterbáka.
V srpnu 2013 se účastnil Festivalu a akademie Menuhin ve švýcarském Gstaadu pod vedením Silviany Bazzoni Bartoli a byl vybrán, aby vystoupil na závěrečném koncertu.

KAREL MARK CHICHON

je od září 2011 šéfdirigentem Deutsche Radio Philharmonie Saarbrücken Kaiserslautern. Od roku 2009 zastává rovněž post šéfdirigenta a uměleckého ředitele Lotyšského národního symfonického orchestru. V předchozích letech působil mj. jako šéfdirigent Symfonického orchestru ve Štýrském Hradci (2006–2009). V červnu 2012 mu anglická královna Alžběta II. udělila rytířský řád (OBE). Vedle svých šéfovských postů v Saarbrückenu a Rize Chichon pravidelně diriguje ve Vídeňské státní opeře, v Německé opeře v Berlíně, Bavorské státní opeře v Mnichově, Teatro dell’Opera v Římě, Teatro Comunale di Bologna, Teatro Real Madrid, Gran Teatre del Liceu a spolupracuje s renomovanými orchestry jako jsou Royal Concertgebouw Orchestra, London Symphony Orchestra, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Wiener Symphoniker, Radio-Symphonieorchester Wien, English Chamber Orchestra, Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI, Ruský národní orchestr, s nimiž vystupuje ve Vídni, Berlíně, Paříži, Římě, Turíně, Bologni, Mnichově, Frankfurtu, Stuttgartu, Madridu, Barceloně Valencii či v Seoul Arts Center v Jižní Koreji. K jeho nadcházejícím debutům patří Madama Butterfly v newyorské Metropolitní opeře a Bohéma v milánské La Scale.



__

Na náměstí T. G. Masaryka v Prostějově vystoupí
v neděli 31. 8. 2014 jeden z největších světových tenoristů současnosti, Malťan JOSEPH CALLEJA, který dnes patří mezi TOP 5 tenoristů světa.

31.8.2014 18:00 (Ne)  náměstí T. G. Masaryka, Prostějov VSTUPENKY

Významným hostem bude mezinárodně vyhledávaný pěvec Lucas Meachem. Jeho podmanivý lyrický baryton a dramatický jevištní projev jej přivedly na nejvýznamnější světové operní scény.

JOSEPH CALLEJA 
se narodil roku 1978 na Maltě. Zpívat začal v šestnácti letech v chrámovém sboru, profesionálně zpěv studoval s maltézským tenoristou Paulem Asciakem Joseph Calleja, obdařený hlasem "Zlatého věku", je často přirovnáván k legendárním pěvcům, jakými byli Jussi Björling, Benjamino Gigli a Enrico Caruso” (Associated Press). Joseph Calleja debutoval na operní scéně v pouhých devatenácti letech: v roce 1997 se představil jako Macduff ve Verdiho opeře Macbeth v Astra Theatre na Maltě. Krátce na to se stal laureátem prestižní vídeňské soutěže Hans Gabor Belvedere, v následujícím roce zvítězil v soutěži Enrica Carusa v Miláně a cena v další významné soutěži, Operalia pod patronací Plácida Dominga, odstartovala v roce 1999 jeho hvězdnou mezinárodní kariéru. Joseph Calleja je vítaným hostem všech světových operních scén jako jsou Metropolitní opera v New Yorku, Los Angeles Opera, Lyrická opera v Chicagu, Royal Opera House Covent Garden v Londýně, Vídeňská státní opera, Gran Teatre del Liceu v Barceloně, Semperova opera v Drážďanech, Frankfurtská opera, Německá opera v Berlíně, Bavorská státní opera v Mnichově ad. K jeho parádním rolím patří Verdiho Vévoda mantovský (Rigoletto), Riccardo (Maškarní ples), Gabriele Adorno (Simon Boccanegra) a Alfredo (La traviata), Pucciniho Rodolfo (Bohéma) a Pinkerton (Madama Butterfly), Donizettiho Edgardo (Lucia di Lammermoor), Nemorino (Nápoj lásky) a Leicester (Maria Stuarda), Gounodův Faust (Faust) a Romeo (Romeo a Julie), Offenbachův Hoffmann (Hoffmannovy povídky), Belliniho Tebaldo (Kapuleti a Montekové), Elvino (Náměsíčná) a Arturo (Puritáni) a Mozartův Don Ottavio (Don Giovanni).
Joseph Calleja nahrává od roku 2003 exkluzívně pro label Decca. První tři alba operních árií, The Golden Voice, Tenor Arias a The Maltese Tenor, byly přijaty s velkým ohlasem. Album The Maltese Tenor z roku 2011 se stalo nejprodávanějším titulem v žebříčku vokální klasické hudby v Británii a Německu. Krátce na to byl Joseph Calleja poprvé nominován na cenu Grammy Award, kterou také získal, a to v kategorii Nejlepší operní nahrávka za ztvárnění Alfreda v inscenaci La traviaty v londýnské Covent Garden (Opus Arte, 2011, dirigent Antonio Pappano). Čtvrté album "From Nessun dorma to Be My Love" (Decca, 2012), které je Callejovou osobní poctou legendárnímu tenoristovi Mariu Lanzovi, se stalo hitem č. 1 v žebříčku Danish Pop Chart – a to jako vůbec první nahrávka klasické hudby od roku 1994, kdy na tuto příčku dosáhlo CD The Three Tenors. Nejnovějším sólovým albem Josepha Calleji je Amore (Decca 2013). Rodák z Malty patří dnes k nejvyhledávanějším tenoristům na obou stranách Atlantiku. Ve svých 35 letech má ve svém repertoáru 28 hlavních rolí a vystupuje na předních světových scénách včetně newyorské Metropolitní opery, londýnské Covent Garden.

LUCAS MEACHEM
Významným hostem koncertu bude Lucas Meachem, který je mezinárodně vyhledávaným pěvcem. Jeho podmanivý lyrický baryton a dramatický jevištní projev jej přivedly na nejvýznamnější světové operní scény.Je pravidelným hostem Metropolitní opery v New Yorku, San Francisco Opera, Lyrické opery v Chicagu, Los Angeles Opera, San Diego Opera, londýnské Covent Garden, Vídeňské státní oprery, Opéra National de Paris, Bavorské státní opery, Teatro Real v Madridu ad.
K jeho významným rolím patří Mozartův Don Giovanni a Hrabě Almaviva (Figarova svatba), Rossiniho Figaro (Lazebník sevillský), Pucciniho Marcello (Bohéma), Wagnerův Wolfram (Tannhäuser), Gounodův Mercutio (Romeo a Julie) a Valentin (Faust), Brittenův Billy Budd, Čajkovského Eugen Oněgin atd. V sezoně 2012/2013 se zúčastnil evropského turné Anny Netrebko s koncertním uvedením opery P. I. Čajkovského Jolanta; Lucas Meachem zpíval roli vévody Roberta. 23. 11. 2012 byla Jolanta provedena také v Praze ve Smetanově síni. Umělcovy závazky v sezoně 2013/2014 zahrnují mj. Mozartova Dona Giovanniho v Cincinnati Opera, Rossiniho Figara (Lazebník sevillský) ve Vídeňské státní opeře a v San Francisco Opera, Čajkovského Eugena Oněgina v Montpellier, Rossiniho Viléma Tella ve Wichita Grand Opera a Marcella v Pucciniho Bohémě v Kansas City.

RASTISLAV ŠTÚR

Současný šéfdirigent Opery Slovenského národního divadla Bratislava (nar. 1969) je absolventem brněnské Janáčkovy akademie múzických umění ve třídě Jana Zbavitele. Už během studií dirigoval pět titulů v Komorní opeře a asistoval při nastudování děl v Opeře Janáčkova divadla a v Opeře Slovenského národního divadla.
Hned po ukončení studií nastoupil jako dirigent do Opery SND. Tady debutoval záskokem za onemocnělého kolegu v opeře Mefistofele. Další příležitosti se naskytly záhy (opery Lazebník sevillský, Kouzelná flétna, Cosi fan tutte, Prodaná nevěsta, Nabucco, Panna orleánská, Andrea Chénier, Falstaff, Tosca, Dcera pluku, Maškarní bál; balety Andersen, Spartakus, Sylfida). V roce 2004 absolvoval se souborem Opery SND japonské turné, během něhož dvanáctkrát řídil Traviatu se sólisty Peterem Dvorským a Mariou Guleghinou.

__
Top