DVOŘÁKOVO STABAT MATER PŘICHÁZÍ DO MUSIKVEREIN WIEN A HNED NA TO DO PRAŽSKÉ DVOŘÁKOVY SÍNĚ

dvořákovo stabat mater vstupenky na ticketportal.cz
09.5.2014 19:30 (Pá) 
Rudolfinum - Dvořákova síň, náměstí Jana Palacha, Praha 1
VSTUPENKY


ANTONÍN DVOŘÁK: STABAT MATER
dirigent / conductor Bruce Chamberlain
Alicia Jayourba soprano, Stanislava Jirků mezzosoprano, Kevin Hanrahan tenore, Russi Nikoff basso
University of Arizona Symphonic Choir, USA
Tucson Symphony Orchestra Chorus, Arizona, USA
Filharmonici města Prahy (The City of Prague Philharmonic Orchestra)


antonín dvořák - stabat mater na ticketportal.cz
Columbia, Jižní Karolína - Světově uznávaný a respektovaný organizátor koncertů, Varna International, přináší v rámci své letošní koncertní sezóny (2014) do Vídně a Prahy slavnou duchovní kantátu Stabat Mater proslulého českého skladatele Antonína Dvořáka. Dílo bude provedeno 6. května ve Vídni v budově Hudebního spolku v podání Plovdiv Philharmonic Orchestra z Bulharska a 9. května v Praze ve Dvořákově síni Rudolfina v podání Filharmoniků města Prahy. Na provedení se dále budou podílet dva sbory z University of Arizona (UA) - The Arizona Choir, UA Symphonic Choir - a členové sboru při symfonickém orchestru v Tucsonu (The Tucson Symphony Orchestra Chorus) pod vedením uznávaného dr. Bruce Chamberlaina. Jako sólisté se představí Alicia Jayourba (soprán), Stanislava Jirků (mezzosoprán), Russi Nikoff (tenor) a Kevin Hanrahan (bas).

VARNA INTERNATIONAL

Již po šestnáct let organizuje Varna International mezinárodní, umělecky bohatá a na míru šitá koncertní turné. Dalšími aktivitami této společnosti je každoroční pořádání hudebních kurzů a zajišťování hostování Operní akademii v různých bulharských městech. Posláním Varna International je produkce klasických hudebních děl na světové úrovni, jejichž špičková provedení by byla nejen zdrojem inspirace, ale svým mezinárodním hudebním jazykem by stmelovala lidi napříč národy.

Zakladatel Kalin Tchonev napsal: "Jsem opakovaně dojat, vidím-li muže a ženy různých národností a kultur shromážděné na jednom pódiu za jediným účelem: oslavovat hudbu."
www.varnainternational.com

STABAT MATER
Provedení Dvořákova Stabat mater ve Vídni a v Praze je jedním ze čtyř zájezdů Varna International tohoto léta. Stabat mater op. 58 je 90minutové vokálně-instrumentální duchovní oratorium pro sóla, sbor, orchestr a varhany, založené na textu stejnojmenného latinského středověkého křesťanského hymnu, resp. sekvence. Poprvé bylo provedeno v roce 1880 v Praze.
Dirigent Bruce Chamberlain k tomuto dílu uvedl: "Dvořákovo Stabat mater je monumentální dílo sborového i orchestrálního repertoáru. Hluboce jímavé,  opakovaně duchovně povznášející, je to hudba, jež svým lidstvím zasáhne každého až do morku kostí. Budí ve mně úžas, že se něco tak skvostného zrodilo na základě takové tragédie, jakou byla ztráta tří Dvořákových dětí. Z každého jednotlivého taktu lze slyšet výlev upřímného žalu, snoubícího se však s neotřesitelnou vírou v boží laskavost a spásu."

BRUCE CHAMBERLAIN
Chamberlain je zakládajícím ředitelem Tucson Symphony Orchestra Chorus a ředitelem Choral Activities (v rámci UA School of Music). Jeho hostovací vystoupení v sezóně 2013-2014 zahrnují každoroční prosincové provedení Mesiáše s Tucson Symphony Orchestra, Tennessee All-State Orchestra v únoru a konferenci ACDA Central Division, pořádanou v březnu. V témže měsíci následuje provedení Duruflého Requiem nejprve s New York Chamber Orchestra v Avery Fisher Hall, a poté s National Arabian Choir v Dubai (SAE).  Letní sezónu uzavře srpnovým vystoupením s Daegu City Professional Choir v jihokorejském Soulu. Jako hostující dirigent se objeví v čele symfonického orchestru z Petrohradu (Rusko), filadelfského komorního orchestru (Concerto Soloists Chamber Orchestra  of Philadelphia) a brněnské filharmonie (Filharmonie Brno). Dále vystoupí s komorním orchestrem z Budapešti (Budapest Chamber Orchestra) a korejským královským komorním orchestrem ze Soulu (the Royal Chamber Orchestra in Seoul). Pod jeho vedením se plně rozvíjí program pro absolventy sbormistrovství na arizonské univerzitě (UA Graduate Choral Conducting program) a vzrůstá i jeho následná pověst mezi studenty ze Spojených států i celého světa.

TUCSON SYMPHONY ORCHESTRA CHORUS & UNIVERSITY OF ARIZONA SYMPHONIC CHOIR

Tucson Symphony Orchestra Chorus a UA Symphonic Choir jsou součástí celostátní i mezinárodně uznávané UA School of Music.  The Arizona Choir zaujímá přední místo mezi sborovými ansámbly UA School of Music a čítá celkem 36 absolventů s různým hudením vzděláním (zpěv, dirigování apod.) Z jeho posledních vystoupení uveďme např. to se spoluúčastí Kronos Quarteta, či s budapešťským komorním orchestrem (Budapest Chamber Orchestra). Sbor účinkoval na regionálních i celonárodních shromážděních sbormistrů American Choral Directors Association a v rámci konference Music Educators National Conference. Symfonický sbor disponuje 46 vysokoškolskými studenty z arizonské univerzity a oslaví již 50letou tradici svého hudebního působení.

"Doufám a přeji si, že posluchači ve Vídni i v Praze uslyší, s jakou péčí a láskou tuto hudbu interpretujeme a že jim budeme schopni tyto naše pocity co nejlépe tlumočit", uvedl Chamberlain. "Naším posláním je být Dvořákovým zástupcem, reprezentujícím jeho idey a jeho génia v každém taktu... to vše na základě hlubokého porozumění skladatelova stylu a záměru. Jestliže pohneme naše posluchačstvo tak jak i my sami býváme pohnuti, pak budou naše vystoupení úspěšná."

FILHARMONICI MĚSTA PRAHY

Symfonický orchestr Filharmonici města Prahy byl založen před více než 60 lety na konci 2. světové války. Vznikl za účelem interpretace filmové hudby pro Filmová studia Barrandov v Praze. Po sametové revoluci byl plně privatizován a i nadále pokračuje v interpretaci i nahrávání hudby na CD, k mezinárodním filmům, televizním seriálům, nebo videohrám. Dnes stojí v čele orchestru Nic Raine a je obsazen převážně českými klasickými i jazzovými hudebníky. V poslední době podnikl bezpočet koncertních cest po celé Evropě, Chile i Brazílii.

-TH-

Top