MTO Universal Praha

MTO Universal Praha
14. 2. 2013
Lucerna Music Bar, Praha
www.musicbar.cz

SKLEPÁCKÝ MTO UNIVERSAL PRAHA PŘÍŠTÍ TÝDEN V LUCERNA MUSIC BARU

Ve čtvrtek 14. února se do Lucerna Music Baru vrací kapela výtvarníků, herců a muzikantů divadla Sklep MTO Universal Praha. Zpívat, hrát a tančit budou Tomáš Hanák, František Skála, Lenka Vychodilová, Aleš Najbrt a další.

MTO (Malý Taneční Orchestr) Universal Praha s nadhledem a napříč žánry mapuje hudební scénu od 60. let do současnosti. Na repertoáru má známé fláky československých i zahraničních interpretů například: Pavel Liška, Hanička Zagorová, Druppi, Miluška Voborníková (Inzerát), Jana Kratochvílová (Milování za svítání), Plavci-Rangers (Promovaní inženýři), Katapult i nedávné minulosti od Hůlky Nádherný ráj (v orig. Vangelis) nebo Souměrná Báry Basikové. Ze západních jmenujme alespoň Elvise Presleyho a Franka Sinatru.

Členové kapely jsou výtvarníci, herci a muzikanti divadla Sklep. V současnosti soubor vystupuje ve složení: Zdeněk Lhotský (kapelník, basová kytara), František Skála (zpěv, bicí), Jiří Podzimek (sólová kytara), Roman Fojtíček (klávesy, saxofon), Luděk Polifka (bicí, perkuse, zpěv) a zpěváci Lenka Vychodilová, Jana Hanáková, Tomáš Hanák, Aleš Najbrt a Jiří Fero Burda.

Založení kapely MTO (Malý Taneční Orchestr) Universal Praha iniciovali Zdeněk Lhotský a František Skála (členové výtvarné skupiny Tvrdohlaví) v roce 1987. Poprvé skupina zahrála u příležitosti zakončení umělecké sezóny v hospodě Na Kačabce v pražské Hostivaři právě v roce 87. Zpočátku MTO koncertovalo více méně v uzavřených společnostech (vernisáže, svatby přátel). Na Silvestra 89-90 hrálo v Národním domě na Smíchově pro OF (pár dnů po zvolení Václava Havla) a s panem prezidentem mají i fotéčku.

Od roku 1995 hraje kapela veřejné koncerty - v Praze většinou v Lucerna Music Baru, koncertovalo se i v Akropoli (tam byl natočený hodinový televizní pořad), v divadle Archa (3x po sobě ples Archy a Respektu), na Žofíně (ples k „Praha 2000 město kultury“), v 97 roce MTO zahrálo ve Španělském sále Pražského hradu na 20. výročí charty 77. V roce 2004 se uskutečnil koncert ve Dvořákově síni v Rudolfínu (u příležitosti výstavy Franty Skály v Galerii Rudolfinum), kde roztančení posluchači zaplnili i pódium. V roce 2009 MTO hrálo jako vyvrcholení programu Oslavy hl. m. Prahy v pasáži Lucerna.

Koncert MTO v Lucerna Music Baru bude vzácnou příležitostí je vidět naživo. Kapela hraje do roka pouze 5-6 koncertů a z toho většinu mimo Prahu.

www.musicbar.cz
www.facebook.com/lucernamusicbar
www.twitter.com/lucernamusicbar

Top