BEN FROST vystoupí v říjnu poprvé v Praze!

Ben Frost vystoupí v říjnu poprvé v Praze!

Klubová senzace posledních několika let přichází z dalekého Islandu. Ben Frost, původně Australan, se nahrávkami Theory of Machines (2007) a By the Throat (2009) nesmazatelně zapsal do povědomí všech příznivců experimentální elektroniky, industrialu, noise a moderního minimalismu. Frost je pověstný intenzivními živými koncerty, které jsou – i vzhledem k jejich skrovné frekvenci – vždy výjimečné a exkluzivní. Prahu letos poctí vůbec poprvé a 22. října v prostorách MeetFactory představí nový materiál, který vyjde na chystaném albu v první půlce roku 2013.Vstupenky kupujte přímo ZDE!


Ben Frost (*1980) debutoval na počátku tisíciletí ambientním EP Music for Sad Children, singlem Bleeding the Sacred Heart a první velkou deskou Steel Wound (která se dočkala znovuvydání v roce 2008) pod uměleckým jménem Frost, na který navázal turné a řadou kolaborací s lokálními umělci. Podobně žánrově naladěným projektem School of Emotional Engineering se ale jižní polokoulí rozloučil; v mezičase, po jedné jediné návštěvě, si zamiloval Island a téměř okamžitě přesídlil do Reykjavíku, který přijal za svůj domov.

V roce 2007 vyšla přelomová deska, debut pod jeho celým občanským jménem, Theory of Machines. Zaštítil jej islandský label Bedroom Community, který v roce 2005 založil spolu s americkým skladatelem Nico Muhlym a islandským producentem Valgeirem Sigurðssonem. Různé kolaborace provázejí Frosta obě dekády, podílel se na třech desítkách různých projektů, remixoval pro Björk, složil hudbu k snímku Sleeping Beauty, režijního debutu Julie Leigh, nebrání se divadlu, choreografickým projektům (spolupracuje s Icelandic Dance Company) ani vizuálnímu umění. Zkušenosti mnoha žánrů a poloh zúročil v roce 2009 na albu By the Throat. Fanoušci ani hudební servery se neobvykle silného a novátorského zvuku nemohli nabažit (Pitchfork 8.4) a z Frosta se stal klubový kult.

V roce 2010 si jej vybral Brian Eno do projektu Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative, v jehož rámci Frost uskutečnil „happening“ Music for 6 Guitars a především koncertní událost We don’t need other worlds. We need Mirrors – Music for Solaris, kdy spolu s Daníel Bjarnasonem a Krakovským symfonickým orchestrem uvedl novou verzi soundtracku k Tarkovského klasickému sílu Sólaris. Studiová verze vyšla vloni na podzim u Bedroom Community a po celém světě proběhlo jen několik exkluzivních vystoupení. Spolupráce s Enem byla i důvodem, proč se z Frostova programu prakticky vytratilo koncertování, ale s novým materiálem se situace mění. Praha bude jedním z prvních měst, kde chystané album, jež se má vrátit k brutálnímu zvuku obou starších nhrávek, zazní.

Info:
www.ethermachines.com/ 
http://benfrost.bandcamp.com/
www.meetfactory.cz

Top