BIG BIG NOISE v Lucerna Music Baru: UNSANE, BIG BUSINESS a LYSSA!

UNSANE (USA)
/Alternative Tentacles – Ipecac –  Relapse – Amphetamine Reptile – Matador/
BIG BUSINESS (USA/ Hydrahead)
LYSSA (CZ/ Silver Rocket)

neděle 01. 07.2012 20:00
Lucerna Music Bar
Vodičkova 36, Praha 1

Léto nemohlo začít lépe. Srážka tří hlukových monster; otcové zakladatelé, budoucí legendy a místní kult. Jaká bude kolize riffů, která se rozpoutá v neděli 1. července v Lucerna Music Baru si lze jenom těžko představit; každá z trojice kapel má obrovskou sílu, pro každou z nich se dá v pitu umřít, každá obvykle bývá vrcholem večera. A teď vystoupí v jeden večer na jednom pódiu. Unsane vyzbrojení novým albem Wreck, pražská Lyssa poprvé od prosincového křtu alba El Clásico a Big Business sice bez novinky, ale ohromně nažhavení. Jejich připravované album je snad na spadnutí, to poslední vyšlo už před třemi lety a vloni vydali skvělý čtyřpísňový singl Quadruple.

Vstupenky jsou k dispozici za 250,– Kč od 18. dubna v pokladně Lucerna Music Baru a  (+ obvyklé  poplatky) v předprodejní síti Ticketportal. V den koncertu na místě pak budou v prodeji za 350,– Kč.

Bez Unsane by scéna noise vypadala úplně jinak, jejich hudba je i po čtvrtstoletí ve hře stále stejně brutálně nekompromisní, hrubá a syrová. S touhle kapelou se život nepáral; smrt předávkováním prvního bubeníka Jasona Ondrase nebo brutální napadení frontmana Chrise Spencera po koncertě ve Vídni v roce 1998, na jehož následky málem umřel také, to jsou holá fakta. Unsane ale pořád představují pevný monolit, základní kámen žánru, naprostou jistotu. Během kariéry vystřídali ty nejprestižnější stáje, první dvě alba vyšla u proslulého newyorského labelu Matador, poté klasika klasik Scattered, Smothered & Covered v noise klenotnici Amphetamine Reptile Records následovaná dvěma hlubokými zářezy u Relapse (Occupational Hazard, Blood Run) a před pěti lety přisli s Visqueen. Jedno z jejich vůbec nejlepších si pro radost vydal Mike Patton na své značce Ipecac. Po pětileté pauze vyplněné bokovkami (Celan, A Storm of Light) jsou Unsane konečně zpět s drtivou zabíjačkou jménem Wreck, kterou vypustil do světa pověstný label Alternative Tentacles vedený Jello Biafrou (ex-Dead Kennedys). Jednoduše dobrá společnost, Unsane nikam jinam patřit nemohou. Novinka je oproti minulému albu možná trochu přímější a normálnější, ale takovýhle zvuk, energii a intenzitu nikdo jiný neumí. Drb? Bubeník Vinnie Signorelli je obrovský fanda do tetování a vede několik salónů, jeden provozuje v New Yorku, další v Tulúmu v Mexiku, na břehu Karibského moře.

Big Business začínali původně jako dvojice, dnes už jde o kvartet. Za osm let na scéně toho stihli poměrně hodně a jejich stoner/sludge metal je až fanaticky zbožňován. Big Biz samotní mají zaděláno na ohromnou pověst, zakládající členové Coady Willis a Jared Warren jsou navíc již několik let rovněž členy jiné stoner-noiseové legendy = jedinečných Melvins. Před čtyřmi lety právě s nimi vystoupili Big Business na památném koncertu v pražském Paláci Akropolis. Melvins jsme tu měli opět vloni na podzim (LMB): samosebou v sestavě s oběma Big Biz boys a výpravě jako tourmanager a mistr zvuku tu šéfoval Dave Curran – ano, basista Unsane. A aby se kruh uzavřel, tak právě Melvins a Unsane jedou právě nyní společné americké turné. Prostě zase dobrá společnost!

Lyssa tak dlouho vybrušovala svoje nové album, až se z něj stala klasika ještě před vydáním. A naprosto oprávněně, El Clásico je jedno z nejlepších tuzemských alb posledních let, geniálně sevřené a nadčasové dílo ve skvělém balení. Lyssa navíc zdaleka nehraje tak často, jak by si její fanoušci přáli a tak každý její koncert je tak trochu událostí a o společném představení s Unsane a Big Business to platí dvojnásob. Mimochodem si Lyssa už jednou před Unsane zahrála, tenkrát na strahovské Sedmičce předvedli čerstvý debut Amoral, tudíž tradice pokračuje. S každým albem koncert s Unsane. V téhle společnosti Lyssa rozhodně ostudu neudělá, přesně tam totiž patří.

http://unsanenyc.com
http://bigbigbusiness.com
www.myspace.com/lyssalyss

www.silver-rocket.org
www.scrapesound.org

http://lucerna.musicbar.cz

Top