THE DUKE ELLINGTON ORCHESTRA v Bratislavě!

Duke Ellington Orchestra v Bratislavě

Místo: Bratislava, SND Sála opery a baletu
Účinkující: Duke Ellington Orchestra, speciální host Peter Lipa a Juraj Bartoš (sax)
Konání: 3.4.2011
Čas konání: 20:00
Předprodej: Ticketportal a SND

Nejslavnější orchestr všech dob - Duke Ellington Orchestra – přijíždí do Bratislavy!
Duke Ellington Orchestra
– umělecké těleso interpretující hudbu stylotvorného jazzového skladatele a klavíristy Duke Ellingtona se 3.4.2011 představí v Sále opery a baletu SND. Tento orchestr za poslední 4 roky procestoval významné jazzové festivaly a kluby po celém světě, vloni na jaře vyprodal pražskou Lucernu, s úspěchem se představil také v Brně, a nyní zavítá také na Slovensko.
Edward Kennedy "Duke" Ellington (29. dubna 1899, Washington D.C., USA – 24. května 1974, New York) byl americký jazzový skladatel a pianista, jedna z nejdůležitějších postav jazzu 20. století. V jeho orchestrech se proslavilo mnoho jazzových hudebníků, mnoho z nich dalo tomuto orchestru přednost před svou sólovou kariérou. I když byli sami často velmi pozoruhodní, byl to ale právě Ellington, kdo vtiskl orchestru výsledný tvar a zvuk a učinil z něj tak jeden z nejznámějších jazzových souborů vůbec.
V letech 1926-27 nahrál mistrně interpretované skladby Black and Tan Fantasy a Creole Love Call. Od roku 1927 pět let působil se svým orchestrem v harlemském Cotton Clubu. Pro toto období jsou typické nahrávky Mood Indigo (1930) nebo Solitude (1934).
Orchestr Duka Ellingtona účinkoval v r. 1929 v Gershwinově muzikálu Show Girl a v témže roce vznikl i filmový medailón Black And Tan. V r. 1930 vystupují v komedii Check And Double Check a v r. 1932 ve filmu Dancers In The Dark. Svoje postavení si orchestr upevnil i v 30. letech, kdy vzniká řada skladeb jazzové “klasiky”, např. I Don´t Mean A Thing If It Ain´t Got That Swing (1932), Sophisticated Lady (1933), Caravan (1936), Prelude To A Kiss (1938) atd.
V letech 1933 a 1939 podniká orchestr první dva zájezdy do Evropy. V r. 1939 začíná Ellingtonova spolupráce s Billy Strayhornem, který v orchestru působil jako Ellingtonův asistent, druhý dirigent, pianista, aranžér a byl i častým spoluautorem skladeb (zemřel v r. 1967).
Ellington byl také autorem rozsáhlejších suit (např. Black, Brown And Beige z r. 1943) a symfonických básní (např. Harlem z r. 1951 a Night Creature z r. 1955). Řada dalších děl vznikla především v průběhu 50. a 60. let. Ellington byl autorem asi 2 000 skladeb, včetně několika muzikálů (např. Jump For Joy z r. 1941 a Beggar´s Holiday z r. 1946). Psal i scénickou hudbu (např. k Wellsově inscenaci Goethova Fausta - 1951) a doprovod k filmům (např. Anatomy Of A Murder - 1959, Paris Blues - 1961, Assault On A Queen - 1966).
Ještě před vypuknutím 2. světové války stihl se svým orchestrem projet celé Spojené státy i Evropu. Svůj orchestr vedl od roku 1923 až do své smrti v roce 1974. Po jeho smrti převzal vedení jeho syn Mercer Ellington, který zemřel v roce 1996. Od té doby vede tento orchestr Barry Lee Hall., Jr.
V průběhu let se v Orchestru Duka Ellingtona vystřídala řada vynikajících jazzových instrumentalistů, m.j. Otto Hardwicke, Pike Davis, James “Bubber” Miley, Charlie Irvis, Fred Guy, Bass Edwards, Sonny Greer, Joe “Tricky Sam” Nanton, Harry Carney, Jabbo Smith, Juan Tizol, Cootie Williams, Johny Hodges, Barney Bigard, Ben Webster, Jimmy Blanton a mnozí další.
Současnost
V letech 2007 - 2009 Duke Ellington Orchestra procestoval celý svět. Vystupovali např. na prestižním Tokyo Jazz Festival a Cape May Jazz Festival (jeden z nejdéle fungujících festivalů v USA), absolvovali turné v Japonsku, Puerto Rico, šestitýdenní tour po západním pobřeží USA, představili se také v Číně a Jižní Africe. Zavítali do předních jazzových klubů Jazz Alley v Seattle, Blues Alley ve Washington DC, Billboard Clubs v Japonsku, Blue Note v New Yorku a Nagoya. Vrátili se také do Cotton Club Tokyo a zúčastnili se završení prestižního Heineken Jazz Festival.

Info o orchestru: http://www.dukeellington.com/orchestra.html

Vstupenky na Duke Ellington Orchestra koupíte přímo ZDE!

Top