Detail info
Close

Jednou budu králem, Kyjov

Jednou budu králem, Kyjov

Místo:

Vstupenky

Informace o akci

Premiéra časosběrného dokumentárního filmu Tomáše Kubáka a Lucie Tomanové zachycující přípravy a průběh Jízdy králů ve Skoronicích.

Hýlom, hálom… rozléhá se dědinou. To se k nám už z dálky blíží malebná Jízda králů. Pouze ve čtyřech obcích na Slovácku udržují tento prastarý zvyk, který byl zapsán na seznamu nehmotného dědictví lidstva UNESCO. Nejmenší z nich jsou Skoronice. Bujaré veršování, jež pohladí i pobaví, se snáší z výšin hřbetu koně takřka u každého domu. A mladý král, převlečený za ženu, pevně svírá v ústech rudou růži… Dokument Jednou budu králem zachycuje rozsáhlé přípravy i samotný průběh Jízdy králů ve Skoronicích 2018. Filmem se prolínají poutavá vyprávění jednotlivých osobností bytostně spjatých s touto prastarou tradicí, ať už z rodiny Holcmanů, jejíž členové již třetí generaci skoronickou Jízdu králů organizují a účinkují v ní, nebo z rodu Ingrů, Lungů a dalších. Kamera po několik týdnů sledovala přípravy budoucího krále a řady dalších aktérů, výrobu krepových ozdob, žehlení košil, tréninkové jízdy na koních, zaznamenala mnohé osobní příběhy, dojemné i veselé okamžiky, jenž se pojí s Jízdou králů obecně i ty, které vzniknou samovolně teď a tady a dotvářejí atmosféru a náladu příprav i následného vyvrcholení v podobě nedělní jízdy skoronskými uličkami. Zachytila proměnu, kdy se z obyčejných kluků stávají bohatýři na koních, královská družina. Světoznámý spisovatel Milan Kundera o jízdě králů napsal: Jízda králů je proto tak krásná, že obsah jejího sdělení je dávno ztracen a do popředí o to víc vystupují gesta, barvy a slova upozorňující samy na sebe, na svou vlastní podobu a tvar.
Střih Jiří Holba , Produkce, zvuk a rozhovory Lucie Tomanová ,Kamera a režie Tomáš Kubák
ČR 2019, 78 minut, přístupný
www.tomkubak.cz
www.skoronice.cz

Ticketportal garantuje pravost vstupenek
Na stránkách společnosti Ticketportal si vždy zakoupíte originální vstupenky.
Ticketportal nemůže zaručit pravost vstupenek zakoupených na přeprodejních portálech. Ticketportal s těmito společnostmi nemá nic společného a tento způsob přeprodávání vstupenek nepodporuje.

Top