JAZZFESTBRNO 2010

JAZZFESTBRNO 2010
mezinárodní jazzový festival
21. 27.4.2010 BRNO

Jarní Brno a stejně tak fanoušci jazzu z celé republiky i okolních zemí se opět mohou těšit na kulturní příděl. 21. dubna totiž začíná devátý ročník mezinárodního jazzového festivalu JAZZFESTBRNO 2010. Dramaturgie letošního ročníku akcentuje pianisty a kytaristy, proto letos nechybí podtitul Strings & Keys.

Brněnská divadla, koncertní sály a kluby letos přivítají mistry improvizace a jejich příznivce mezi 21. a 27. dubnem. Brno se v době vrcholícího jara mění v jazzovou metropoli a nejinak tomu bude i v tomto roce. Svoje umění přijedou ukázat nejen domácí špičky, ale především celá řada zahraničních hostí. Hlavní festivalové hvězdy už tradičně reprezentují kolébku jazzu USA, tentokrát se 27. dubna na hudební scéně Městského divadla Brno představí klávesový mág a zásadní producent posledních třech dekád George Duke s poutavou popjazzovou show. Galakoncert otevře francouzský pianový virtuos Jean Michel Pilc  s mezinárodní sestavou.
Zbylé stěžejní festivalové koncerty se uskuteční v sále Semilasso od 24. do 26. dubna. Současnou instrumentální extraligu na nich zastoupí kytaristé John Scofield a Kurt Rosenwinkel či pianisté Dan Tepfer a Pawel Kaczmarczyk. Scofield potvrzuje svoji pověst hudebního chameleona a pro tentokrát ve společnosti newyorské hudebnické elity nasazuje masku jazzovou. Kytarový guru Kurt Rosenwinkel zaujme svojí nenapodobitelnou interpretací perel z tradičního jazzového zpěvníku, jež ozdobily jeho současné vysoce ceněné album Reflections. Ač letos převažují String & Keys, nesmí chybět zásadní jazzový nástroj, saxofon, tentokrát v rukou domácímu publiku ne příliš známého francouzského fenoména Emile Parisiena. Těšit se můžeme i na progresivní severský jazz v podobě kapel z Norska, Švédska a pochopitelně na nejšikovnější zdejší a slovenské jazzmany.
Tradiční klubové koncerty v úvodní části festivalu neopomenou pořadatelé ani letos, kapely budou hostit Metro Music Bar a jazzklub U kouřícího králíka. Novinkou rozšiřující výčet míst konání o duchovní prostředí typické spíše pro gospel je sólový koncert varhaníka Ondřeje Pivce v kostele 23. dubna. Devátý ročník zastihuje JAZZFESTBRNO ve vynikající kondici a potvrzuje, že vysoko nastavenou laťku z předchozích ročníků dokáže opakovaně překonávat.

VSTUPENKY na festival JAZZFEST BRNO 2010 koupíte přímo ZDE! 

Více informací k festivalu naleznete také na webových stránkách www.jazzfestbrno.cz.

Top