STING - BIO

Skladatel, zpěvák, textař, herec, spisovatel a aktivista Sting se narodil v anglickém Newcastlu a v roce 1977 se přestěhoval do Londýna, kde spolu se Stewartem Copelandem a Andym Summersem založil skupinu The Police. Skupina vydala pět studiových alb, získala šest cen GRAMMY® a dvě ceny Brit Awards a v roce 2003 byla uvedena do Rock and Rollové síně slávy.

Jako jeden z nejvýraznějších světových sólových umělců získal Sting dalších 11 cen GRAMMY®, dvě ceny Brit Awards, Zlatý glóbus, cenu Emmy, čtyři nominace na Oscara, nominaci na cenu TONY, cenu Century Award časopisu Billboard a ocenění MusiCares Person of the Year 2004. V roce 2003 mu královna Alžběta II. udělila Řád britského impéria (Commander of the Order of the British Empire, CBE) za jeho nesčetné zásluhy o hudbu. Je také členem Síně slávy písničkářů, získal ocenění Kennedy Center Honors, americkou hudební cenu za zásluhy a hudební cenu Polar. Stingovi udělily čestné doktoráty hudby University of Northumbria (1992), Berklee College of Music (1994), University of Newcastle upon Tyne (2006) a Brown University při slavnostním zahájení 250. ročníku (2018).

Během své bohaté kariéry Sting prodal 100 milionů alb, a to jak díky společné práci se skupinou The Police, tak jako sólový umělec.

Po kritikou oceňovaném albu 57th & 9th, první rockově-popové kolekci po více než deseti letech, vydal Sting společně s ikonou reggae Shaggym, oba pod hlavičkou Cherrytree Music Company, společné, ostrovním stylem ovlivněné album s názvem 44/876, které čerpá z mnoha překvapivých souvislostí v jádru jejich hudby. Název 44/876, odkazující na kódy jejich domovských zemí, je především poctou vzájemné lásce dua k Jamajce: Shaggyho rodnou zemi a místo, kde Sting napsal takové klasiky jako "Every Breath You Take" od The Police. Jejich deska debutovala na prvním místě v Německu a v Top 10 ve Velké Británii. V USA strávilo více než 20 týdnů na vrcholu žebříčku Billboard's Reggae Album, získalo zlatou certifikaci v Polsku a Francii a obdrželo cenu GRAMMY Award® za nejlepší reggae album.

V roce 2019 byl Sting oceněn na BMI Pop Awards za svůj nestárnoucí hit "Every Breath You Take", který se stal s 15 miliony přehrání v rádiích nejhranější písní z katalogu BMI čítajícího přes 14 milionů hudebních děl. Píseň byla také zařazena do "klubu miliard" služby Spotify, protože na této platformě nasbírala více než 1 miliardu streamů.

V roce 2019 také vyšlo album My Songs, které obsahuje současné interpretace jeho nejslavnějších hitů, a následovalo stejnojmenné světové turné, které bude pokračovat ještě letos. Stingovo světové turné "My Songs" je dynamická a bujará show, na které zazní jeho nejoblíbenější písně zahrnující bohatou kariéru 17násobného držitele ceny GRAMMY® se skupinou The Police i jako sólového umělce.

Sting, který byl vždy známý jako hudební objevitel, průkopník žánrově odlišných zvuků a spoluprací, na dalším albu Duets shromáždil některé ze svých nejslavnějších spoluprací, včetně těch s Mary J. Blige, Herbie Hancockem, Ericem Claptonem, Annie Lennox, Charlesem Aznavourem, Mylène Farmer, Shaggym, Melody Gardot, Gashi a dalšími.

Stingovo poslední album The Bridge je ukázkou jeho plodného a rozmanitého skladatelského umění. Eklektické album, které reprezentuje různé etapy a styly z celé jeho bezkonkurenční kariéry a čerpá inspiraci z žánrů včetně rock n' rollu, jazzu, klasické hudby a folku, představuje Stingův typický zvuk v pop-rockových skladbách, jako je úvodní rocková salva alba "Rushing Water" a nová indie-popově znějící "If It's Love".

Sting nedávno zahájil svou lasvegaskou rezidenci "My Songs" v The Colosseum v Caesars Palace. Show představuje sbírku jeho nejoblíbenějších písní s dynamickými vizuálními odkazy na některé z jeho nejikoničtějších videoklipů a inspirací, přičemž Sting fanouškům nabídne řadu největších hitů ze své slavné kariéry, včetně "Roxanne", "Message In A Bottle", "Every Little Thing She Does Is Magic", "Every Breath You Take" a několika dalších oblíbených písní fanoušků, plus zbrusu nové skladby z jeho posledního alba The Bridge. Představení bude pokračovat v červnu 2022.

Zahrál si ve více než 15 filmech, byl výkonným producentem kritikou oceňovaného filmu A Guide to Recognizing Your Saints a v roce 1989 hrál v The Threepenny Opera na Broadwayi. Jeho nejnovějším divadelním projektem je muzikál The Last Ship, nominovaný na cenu Tony®, inspirovaný jeho vzpomínkami na loďařskou komunitu Wallsend v severovýchodní Anglii, kde se narodil a vyrůstal. Představení s hudbou a texty Stinga se hrálo na Broadwayi v letech 2014/2015 a absolvovalo regionální divadelní turné po Velké Británii, které probíhalo od března do července 2018. Poté si Sting zahrál hlavní roli předáka loděnice Jackieho Whitea v torontské inscenaci Poslední loď v divadle Princess of Wales Theatre. V roce 2020 si tuto roli zopakoval v inscenacích v Los Angeles v Ahmanson Theatre a v San Franciscu v Golden Gate Theatre.

Stingova podpora lidskoprávních organizací, jako jsou Rainforest Fund, Amnesty International a Live Aid, odráží univerzální dosah jeho umění. Společně s manželkou Trudie Stylerovou založil Sting v roce 1989 organizaci Rainforest Fund, jejímž cílem je chránit světové deštné pralesy a původní obyvatele, kteří v nich žijí. Společně uspořádali 19 benefičních koncertů, aby získali finanční prostředky a povědomí o ohrožených zdrojích naší planety. Od svého založení se Rainforest Fund rozšířil na síť vzájemně propojených organizací, které působí ve více než 20 zemích na třech kontinentech.

Top